WPLounge
afbeeldingen aanpassen
Home » Developers » Grootte van afbeeldingen wijzigen in WordPress

Grootte van afbeeldingen wijzigen in WordPress

In WordPress wil  je vaak eerst het formaat van afbeeldingen bewerken tot het juiste formaat, voor bijvoorbeeld miniaturen en uitgelichte foto’s, voordat je ze plaatst in berichten of pagina’s. Dat kan sneller, in dit artikel laten we zien hoe je het beste afbeeldingsformaten kunt wijzigen met WordPress.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress maakt standaard verschillende formaten afbeeldingen. Dus op het moment dat je een nieuwe afbeelding toevoegt, worden er extra afbeelding aangemaakt voor deze standaardformaten. Het is mogelijk om eigen aanpaste formaten toe te voegen aan WordPress en zo automatisch deze afmetingen te laten generen. Bewerken van foto’s buiten WordPress om is dan niet meer nodig en zo kan je veel tijd besparen.

Afbeeldingsgrootte aanpassen

Voordat we beginnen: deze tutorial is iets geavanceerder dan onze meeste tutorials, we gebruiken code snippets die we toevoegen aan de code van de website. De volgende stappen gaan we doorlopen om nieuwe afbeeldingsformaten toe te voegen:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
  • Bewerken van functions.php, van het child thema
  • Code snippets toevoegen aan functions.php om aangepaste formaten weer te geven.
  • Genereer miniaturen voor eerder geüploade afbeeldingen
  • Het gebruik van aangepaste formaten bij het invoegen van WordPress berichten.

Laten we beginnen!

Functions.php bewerken

Als eerste stap gaan we code snippets toevoegen aan het functions.php bestand van je thema. Gebruik hierbij een child theme, zodat de wijzigingen niet verloren gaan na een volgende thema update. Maak eerst een backup van je website voordat je enige wijzigingen in de code aanbrengt.
De snelste manier om de code toe te voegen is door naar het menu ‘Weergave > thema editor’  te gaan in je WordPress dashboard. Vervolgens voeg je de volgende code toe aan functions.php:

Vergeet niet om op ‘bestand bijwerken’ te klikken. Het bovenstaande script schakelt de functie add_image_size () in, zodat je nieuwe WordPress afbeeldingsformaten kan toevoegen. Nu kan je een aantal formaten toevoegen aan je website door de volgende code snippet te gebruiken in functions.php:

In deze voorbeelden voeg je formaten toe, met een naam naar keuze en afmetingen van de afbeeldingen in respectievelijk de breedte en hoogte.

Aangepaste afbeeldingen weergeven

Na het toevoegen van nieuwe afbeeldingsformaten, is de volgende stap om de aangepaste afbeeldingen weer te geven in het WordPress thema. Voeg de volgende code snippet toe aan het themabestand Deze code voeg je toe aan de ‘post loop‘ van het thema waar je de miniatuurafbeelding wilt weergeven.

In deze code wijzig je ‘jouw afbeeldingsformaat’  in de naam van de afbeelding die je in de vorige stap hebt ingesteld. (zoals ‘post-thumbnail size’). Gebruik deze code in je themabestanden om de aangepaste afbeeldingsformaten weer te geven.

Miniaturen genereren van eerder geüploade afbeeldingen

Eerder geüploade afbeeldingen zijn niet automatisch beschikbaar in de nieuwe afbeeldingsformaten die we in de vorige stap toegevoegd hebben. Deze miniaturen moet je vervolgens opnieuw genereren in WordPress, zodat bestaande afbeeldingen in de mediabibliotheek worden bijgewerkt naar de nieuwe formaten.
We raden aan om de plugin Regenerate Thumbnails te gebruiken. Deze plugin zal al je WordPress afbeeldingen bijwerken naar de aangepaste formaten uit te vorige stap.

Regenerate Thumbnails

Na het installeren en activeren van de plugin, staat er een nieuw menu item onder Gereedschap > Miniaturen opnieuw genereren. 

Miniaturen opnieuw genereren

Hiermee worden alle missende thumbnail bestanden aangemaakt.

Het gebruik van de aangepaste afbeeldingen

Om aangepaste afbeeldingen in je berichten te plaatsen, is het handig om de Simple Image Sizes plugin te installeren.

Simple Image Sizes plugin

Na het activeren van de plugin, ga je naar Instellingen > Media en vink je ‘In bericht-invoeging weergeven?‘ aan voor alle afmetingen van afbeeldingen die je wilt gebruiken in je WordPress berichten

afbeeldingsformaten toevoegen

Vergeet niet op ‘bijwerken‘ te klikken om de instellingen te bewaren. Hiermee kan je foto’s aan je content toevoegen aan de hand van de verschillende afbeeldingsformaten.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is eigenaar van de website WPLounge en van zoekmachine marketing bureau Kliq Internet

Reageer

X