WPLounge
BuddyPress
Home » WordPress Plugins » BuddyPress beginnershandleiding

BuddyPress beginnershandleiding

We bespraken eerder al wat BuddyPress is en gaan in dit artikel dieper in op de plugin zelf. Hoe zet je een BuddyPress website op en wat is het verschil met een normale WordPress website? In deze BuddyPress beginnershandleiding lees je er alles over.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is BuddyPress?

BuddyPress is een plugin om van je WordPress website een interactieve community te maken. Met BuddyPress kunnen leden (nadat ze zich hebben geregistreerd) elkaar vriendschapsverzoeken sturen, deelnemen aan groepen en elkaar privé-berichten sturen. BuddyPress tovert je site om in een Social Media netwerk: gebruikers kunnen updates plaatsen en vrienden zien deze update terug in hun activity stream. Daarnaast bevat BuddyPress de plugin bbPress, waar we eerder over schreven. bbPress is een forum plugin voor WordPress waarmee je een compleet en professioneel forum kunt maken op je WordPress website. Samen met de mogelijkheden van BuddyPress is dit een erg sterke combinatie, met veel mogelijkheden!

BuddyPress vereisten

BuddyPress is een groot systeem dat een aantal vereisten heeft.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
 • Een werkende WordPress installatie
 • PHP versie + 5.2.4 (neem contact op met je hosting provider)
 • MySQL versie + 5.0
 • WordPress moet handmatig worden geïnstalleerd, zonder een script als Instrallon. Dit levert vaak problemen op. Hoe je WordPress handmatig installeert, lees je hier.
 • BuddyPress moet op een hoofddomein (zoals: www.wplounge.nl) worden geïnstalleerd.

Installeren

BuddyPress installeren

Zodra je een werkende WordPress installatie hebt die voldoet aan de bovenstaande vereisten, is het tijd om BuddyPress te installeren. Dit kan handmatig (via de FTP van je website), maar je kunt ook naar “BuddyPress” zoeken in de backend van je website. Ga hiervoor naar ‘Plugins –> Nieuwe plugin’ en zoek op “BuddyPress”.

Theme instellen

BuddyPress heeft veel pagina’s die niet standaard in een WordPress theme zitten. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘members’ pagina. Kortom: tijd om een theme in te stellen dat compatibel is met BuddyPress. BuddyPress voegt automatisch een nieuw theme toe aan je themes, neem maar eens een kijkje op de themes pagina van je WordPress website. Als het goed is, zie je daar het BuddyPress Default theme. Dit is het standaard BuddyPress theme.

BuddyPress Default
Het standaard BuddyPress theme (“BuddyPress Default”)

BuddyPress theme kiezen

Het standaard BuddyPress theme is oké, maar het is niet veel meer dan dat. Eerder bespraken we vijf premium BuddyPress themes, mocht je dus serieus aan de slag willen gaan met BuddyPress, raden we een van deze themes aan. Natuurlijk kun je ook gratis BuddyPress themes gebruiken, zoals ik ga doen in deze BuddyPress beginnershandleiding. Ik maak gebruik van het ‘BuddyPress Default’ theme, in combinatie met een gratis child theme genaamd ‘Frisco‘. Je kunt ook best een ander BuddyPress theme gebruiken, deze handleiding is ook dan prima te volgen.

Nederlandse vertaling

BuddyPress NederlandsBuddyPress is standaard in het Engels, maar dit kun je zeer gemakkelijk aanpassen. Download de ‘BuddyPress Translations‘ plugin om BuddyPress gemakkelijk te vertalen. Lukt het niet of wil je meer hulp? Lees ons artikel over het vertalen van BuddyPress.

BuddyPress structuur

BuddyPress themes hebben bepaalde bestanden die normale WordPress themes niet hebben. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘leden’ pagina in BuddyPress. Deze pagina vereist een bestand dat niet in een normaal WordPress theme zit. Hierdoor zijn niet alle WordPress themes BuddyPress compatibel en zijn er dus speciale ‘BuddyPress themes’.

De BuddyPress plugin bevat meerdere andere plugins. Zo heb je bbPress, een forum plugin die standaard in BuddyPress zit. Ook heb je losse plugins voor de activiteiten stream, groepen, pagina’s, vriendschappen, privé berichten en meer. Als je een van deze opties niet wilt inschakelen, hoef je alleen maar de plugin uit te schakelen.

Instellingen

Schermafbeelding 2013-09-11 om 23.40.19

Als je BuddyPress hebt geïnstalleerd, is het kopje “BuddyPress” toegevoegd aan het Instellingen menu. Dit is het beheerpaneel van BuddyPress, met alle instellingen. Hier kun je verschillende componenten (zoals groepen, privé berichten, verjaardagen, etc. etc.) in- en uitschakelen. Daarnaast kun je de pagina’s instellen om in te loggen, zodat je een aparte login pagina kan maken en de standaard WordPress login pagina kan overslaan.

BuddyPress instellingen
BuddyPres instellingen

Zoals je ziet is het niet moeilijk om BuddyPress aan te passen naar jouw wens. Een overzichtelijke instellingen pagina met duidelijke opties, precies zoals je zou verwachten van een systeem gemaakt door Automattic, het bedrijf achter WordPress!

Profiel, leden, activiteiten stream

Er zijn drie ‘basis’ pagina’s die belangrijk zijn als het om BuddyPress gaat.

1. Profiel

BuddyPress profielpagina

Alle leden krijgen een eigen profielpagina, de pagina met informatie over zichzelf, interesses en meer. Daarnaast kun je er de activiteiten stream van de persoon vinden, die je kunt vergelijken met een ‘wall’ op Facebook. Hier worden de laatste updates in weergegeven.

2. Leden

Leden pagina BuddyPress

Op de leden pagina wordt een overzicht getoond van alle leden. Je kunt er zoeken op naam, maar je kunt ook sorteren op ‘laatst actief’. Alle leden worden in deze lijst opgenomen en elke foto linkt naar de profielpagina van het betreffende lid.

3. Activity stream

BuddyPress activity stream

De activiteiten stream pagina kan vergeleken worden met de ‘wall’ op Facebook. Hier worden updates geplaatst van alle leden. Als je het component “Gebruikersgroepen” hebt ingeschakeld, kan iemand die lid is van een groep ervoor kiezen om alleen updates uit deze groep te bekijken. Ook zijn hier de mededelingen te vinden, welke jij als administrator kunt plaatsen.

Plugins

Er zijn veel plugins gemaakt die je BuddyPress website kunnen verbeteren. Veel gratis plugins vind je in de BuddyPress.org Plugin Directory, waar je ongelooflijk veel handige plugins kan vinden. Een aantal handige BuddyPress plugins vind je in dit rijtje. Deze plugins zijn gratis!

1. Custom Background For User Profile

Deze plugin maakt het voor leden mogelijk om een unieke achtergrondafbeelding in te stellen op hun profielpagina. Iedereen die vervolgens het profiel van iemand met een achtergrondafbeelding bezoekt, ziet deze afbeelding. Download deze plugin.

2. Username Changer

Een nadeel aan BuddyPress is het feit dat leden hun gebruikersnaam niet kunnen veranderen. Dit is ingesteld wegens beveiligingsredenen, maar niet noodzakelijk. Deze plugin schakelt deze functie uit en zorgt ervoor dat gebruikers hun gebruikersnaam kunnen aanpassen. Download deze plugin.

3. Message Privacy

De Message Privacy plugin laat leden instellen wie een privé bericht mag sturen aan hem/haar. Er zijn een aantal opties, zoals “Alleen vrienden”, “Vrienden van vrienden”, “Niemand” en “Iedereen”. Download deze plugin.

4. Group Suggest

De Group Suggest plugin is een widget die – op basis van interesses – groepen toont aan leden. Leden kunnen direct aan een groep deelnemen. Dit maakt het veel makkelijker voor leden om aan een groep deel te nemen. Download deze plugin.

5. Limit Members per Group

Deze plugin laat je een leden limiet instellen per groep. Normaal gesproken kan iedereen zich aanmelden voor een groep, wat als resultaat kan hebben dat het een chaos wordt. Download deze plugin.

WordPress

Meer over BuddyPress

Wil je meer lezen over BuddyPress? Hier vind je een overzicht van alle artikelen over BuddyPress.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

11 reacties

  • Hoi Rene,

   Het Twenty Eleven theme is niet helemaal geschikt, maar je kan er zeker een mooie BuddyPress website mee maken. Wil je het theme volledig geschikt maken, lees dan dit artikel even door. Ik ga hier binnenkort ook een artikel over schrijven.

   Succes!

   Jelle

 • Handig blog, gezien ik bezig ben een forum te koppelen aan mijn website. Duidelijk en goed geschreven.

 • Voor onze sportclub lijkt me dit ideaal, alleen zou ik ook nog graag een evenementen of activiteiten kalander toe willen voegen. Doel is om gezamenlijk trainingen, of uitjes te plannen, en dan direct kunnen zien we er mee gaat….

 • Beste,

  BuddyPress gaat in onze website in conflict met andere plugins.
  Zijn hier oplossingen voor?

  mvg

  Lennert

 • Dag Jelle,
  Bedankt voor de mooie handleiding maar hij zou inmiddels een update kunnen gebruiken. Ik heb gemerkt dat de stukjes over de BuddyPress Themes en over de vertaling inmiddels zijn verouderd; inclusief de links daarin. Nederlandse vertaling aanpassen gaat inmiddels heel goed met de Loco Translate Plug-in: https://nl.wordpress.org/plugins/loco-translate/. Wel jammer dat aanpassingen die je maakt, opnieuw gemaakt moeten worden nadat updates voor BuddyPress of bbPress (Forum Plug-in) zijn uitgevoerd. De vertaling krijgt dan natuurlijk ook een update.

  • Dag, dank voor je reactie! Ik ben het helemaal met je eens betreft de update en die komt er hopelijk snel aan. Succes en dank! Jelle

 • Beste Jelle,

  Er zijn hostingpakketten beschikbaar die geoptimaliseerd zijn voor WordPress, de zogenaamde WordPress Hosting. Is het bij WordPress Hosting ook noodzakelijk om WordPress handmatig te installeren?

  Mvg

  Wim

 • Mooie uitleg. wij lopen tegen het probleem aan dat als gebruikers zich registeren met een gmail adres dat ze geen bevestigings mail krijgen. registeren ze van bijvb een info@ mailadres dan gaat het wel goed. is hier een oplossing voor?