WPLounge
Home » WordPress Plugins » Top 5 plugins van Automattic

Top 5 plugins van Automattic

Er zijn honderden – zo niet duizenden – ontwikkelaars, verspreid over de hele wereld, die WordPress plugins ontwikkelen. Er zijn op het moment van schrijven zo’n 26.000 plugins te vinden in de WordPress.org Plugin Directory. Deze plugins kun je allemaal gratis downloaden en gebruiken op je website. Ook Automattic, het bedrijf achter WordPress, heeft plugins ontwikkeld. De 5 meest gedownloade plugins van Automattic vind je in dit artikel.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

1. Akismet (17 miljoen downloads)

Akismet

Akismet is de absolute nummer één op deze lijst: de plugin is maar liefst 17 miljoen keer gedownload. Akismet is een (aparte) dienst van Automattic, ook beschikbaar voor andere platformen zoals bijvoorbeeld Joomla! (WordPress vs. Joomla!). Akismet filtert spam uit je WordPress comments. De statistieken zijn indrukwekkend: bijna alle spam reacties worden tegengehouden door Akismet. Akismet is voor kleine, persoonlijke blogs gratis, maar als je een commerciële website hebt betaal je minstens $5 per maand. Dit is het vaak meer dan waard, aangezien je zelf nooit meer op spam comments hoeft te letten! Meer over Akismet lees je op Akismet.com.

2. Jetpack by WordPress.com (6,8 miljoen downloads)

Jetpack by WordPress.com

Jetpack by WordPress.com – ook wel Jetpack genoemd – is een plugin die veel handige functies toevoegt aan je WordPress website. Jetpack is oorspronkelijk ontwikkeld voor websites gehost door WordPress (WordPress.com), maar deze plugin geeft elke WordPress.org gebruiker deze mogelijkheden ook. Jetpack voegt bijvoorbeeld een ‘statistieken’ widget toe aan je WordPress dashboard, of laat je gemakkelijk shortcodes invoeren. Benieuwd welke functies Jetpack voor jou in petto heeft? Lees meer over Jetpack op Jetpack.me.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

3. WP Super Cache (4,9 miljoen downloads)

WP Super Cache

WP Super Cache is een plugin die je website een stuk sneller kan maken. Door gebruik te maken van caching kan de laadtijd gemakkelijk worden gehalveerd. WP Super Cache heeft veel instellingen en is dan ook niet makkelijk te configureren. WP Super Cache heeft een concurrent: W3 Total Cache. De plugins zijn vergelijkbaar, al heeft WP Super Cache zo’n 2 miljoen downloads meer. Meer over WP Super Cache lees je op de WP Super Cache pagina in de WordPress.org Plugin Directory.

4. BuddyPress (1,7 miljoen downloads)

BuddyPress

BuddyPress is een plugin waarmee je van je WordPress website een interactieve community maakt. Leden krijgen een eigen profielpagina, kunnen lid worden van groepen en kunnen berichten plaatsen, zoals op Facebook. BuddyPress is 1,7 miljoen keer gedownload en kan gezien worden als een apart systeem, al heeft het WordPress natuurlijk wel nodig. Beginnen met BuddyPress? Lees onze BuddyPress beginnershandleiding of bekijk deze 5 premium BuddyPress themes.

5. Facebook (1,1 miljoen downloads)

Facebook

Facebook heeft een WordPress plugin gemaakt met alle sociale plugins die Facebook aanbiedt. Voorbeelden zijn de Like button, Like box, Feed en meer. Deze zou je normaal moeten aanmaken en dan zou je de code moeten plakken. De plugin doet dit voor je en maakt dit dus veel makkelijker. Meer over de plugin lees je op de plugin pagina op WordPress.org of op de plugin pagina op Facebook.com.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

7 reacties

  • Hoi Brenda,

   Volgens mij schrijft Jelle hier over de top 5 plugins van Automattic. De plugin van Yoast is niet gemaakt door Automattic maar door Yoast :-).

   Grt
   Wouter

 • Ik vind de seo plugin van yoast echt geweldig! Een ontzettend goede hulp bij het optimaliseren!

  De plugin die bij mij niet werkt (kan aan mij liggen; misschien heb ik iets fout gedaan), is de akismet plugin. Ik word helemaal onder gespamed op een van mijn sites, en er word niets tegen gehouden.. Om eerlijk te zijn heb ik al maanden geen norrmale comment ontvangen, maar wel zo`n 50 pd met spam.
  Wat ik ook heel vreemd vind (als u er antwoord op kunt geven) is dat de site op de 12e plaats staat in google op zijn keywords, en dat ik hier meer (spam) comments ontvang dan op sites die op verschillende keywords ranken op 1e /2e plaats.
  Ik vind dit wel een behulpzaam artikel!
  Thanks

  • Hoi,

   Om spam te voorkomen zou ik dan voor “CAPTCHA” kiezen. Dat is een “raadseltje” dat mensen moeten invullen voor ze een reactie achterlaten (zoals bij ons een simpel rekensommetje wordt getoond bij de reacties). Wij ontvangen vrijwel geen SPAM-reacties meer.

   Succes,
   Wouter

  • En het feit dat je meer SPAM-reacties ontvangt op een website die hoger in Google staat kan meerdere oorzaken hebben. Die andere site kan bijvoorbeeld “ontdekt” zijn door de SPAM-bots en dus komen ze steeds weer terug.

  • Het kan zijn dat je Akismet niet werkt omdat je nog geen API key hebt ingevuld. Je moet een account aanmaken via akismet.com en daar krijg je een API key. Deze moet je vervolgens invullen in de backend van je WordPress website, waarna Akismet (als het goed is) werkt.

   Het klinkt als een commerciele website, dus zal je een betaald abonnement moeten nemen. Een gratis alternatief is CAPTCHA, zoals Wouter ook al aangeeft. Wil je nog meer anti spam, kun je ook kiezen voor http://wordpress.org/plugins/antispam-bee/.

   Succes!

   Jelle

 • Dank je Wouter, voor je snelle antwoord!
  Top ik ga proberen om er een code in te zetten.
  Ik heb nog een andere vraag.. misschien dat je die ook wil beantwoorden (als je tijd hebt)?

  Ik heb een tijdje het programma webfire gebruikt. Op zich heel goed, maar ook behoorlijk prijzig. Iniedergeval, ik vond niet alle functies even behulpzaam. Een van de functies die echt fantastisch was, was dat je direct alle sites (op betreffende keywords) kon zien waarop je een comment-link of een profiel-link kon zetten. Heb jij enig idee of er een programma bestaat wat niet zo duur is als Webfire, maar wat enkel deze functie verschaft?
  Als je dat toevallig weet; ik ben bereid om via een afflink te kopen ;-))