WPLounge
WordPress vs Joomla
Home » WordPress Algemeen » WordPress vs Joomla

WordPress vs Joomla

Een veelgestelde vraag op het gebied van open source Content Management Systemen (CMS) is: welk CMS is beter? De twee meest populaire open source Content Management Systemen zijn WordPress en Joomla.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.


In bovenstaande grafiek zie je het aantal zoekopdrachten naar WordPress en Joomla in de loop der jaren. Google Trends laat het aantal zoekopdrachten zien en is meestal een goede indicatie van de populariteit. In 2008 vroeg men zich zelfs publiekelijk af of Google Trends een goede voorspeller was voor de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen (klik).

De grafiek laat zien dat WordPress (2003) langer bestaat dan Joomla (2005). Dit klopt echter niet, aangezien Joomla al eerder bestond onder de naam Mambo (sinds 2000). Die naam is in 2005 veranderd in Joomla. Logischerwijs werd er dus pas vanaf 2005 gezocht op “Joomla”.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

WordPress is op dit moment dus het populairste open source CMS.

WordPress steeds groter

Zoals algemeen bekend begon WordPress ooit als bloggingplatform, waarbij alleen “berichten” konden worden aangemaakt (geen pagina’s). Joomla was vanaf het begin al bedoeld als volwaardig Content Management Systeem (CMS).

Joomla begon in 2000, toen nog onder de naam Mambo. Deze naam werd later veranderd in Joomla. Het CMS Joomla is dus iets ouder dan WordPress (2003). De interface van Joomla kreeg vóór de grote update (Joomla 3) vaak bekritiseerd. De back-end werd gezien als “rommelig” en “onoverzichtelijk”. Sinds de update naar Joomla 3 is veel van deze kritiek verdwenen.

Joomla was lange tijd het meest gebruikte CMS ter wereld. Dit had alles te maken met de grote flexibiliteit van het systeem. Dit is overigens nog steeds het geval, maar WordPress heeft tegenwoordig een grotere “community” en is nóg vriendelijker in gebruik.

Meer over de geschiedenis van WordPress?

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

Gratis op de hoogte blijven?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte
te blijven over ontwikkelingen in WordPress!

1 reactie

Advertenties

Blijf op de hoogte!

Scroll Up
Skip to content