WPLounge
WordPress vs Joomla
Home » WordPress Algemeen » WordPress vs Joomla

WordPress vs Joomla

Een veelgestelde vraag op het gebied van open source Content Management Systemen (CMS) is: welk CMS is beter? Vandaag in beeld: twee van de meest populaire open source Content Management Systemen: WordPress en Joomla. In dit artikel vergelijken we WordPress met Joomla. We zullen beide content management systemen laten zien en uitleggen wat de voor- en nadelen zijn.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
WordPress vs. Joomla in de Google Trends sinds 2014
WordPress vs. Joomla in de Google Trends sinds 2014

In bovenstaande grafiek zie je het aantal zoekopdrachten naar WordPress en Joomla in de loop der jaren. Als we naar Google Trends kijken kunnen we zien dat Joomla een tijd lang zelfs populairder was dan WordPress. In ieder geval qua (wereldwijde) zoekopdrachten was Joomla tot ongeveer 2009 populairder dan WordPress. De laatste jaren zie je een duidelijke afname in de populariteit van Joomla. In bovenstaande grafiek zie je het aantal zoekopdrachten naar WordPress en Joomla in de loop der jaren. Google Trends laat het aantal zoekopdrachten zien en is meestal een goede indicatie van de populariteit. In 2008 vroeg men zich zelfs publiekelijk af of Google Trends een goede voorspeller was voor de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen (klik).

De grafiek laat zien dat WordPress (2003) langer bestaat dan Joomla (2005). Dit klopt echter niet, aangezien Joomla al eerder bestond onder de naam Mambo (2000). Die naam is in 2005 veranderd in Joomla. Logischerwijs werd er dus pas vanaf 2005 gezocht op “Joomla”.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

WordPress is op dit moment dus het populairste open source CMS.

Op WPLounge zijn we natuurlijk groot fan van WordPress. Je zou bijna vergeten dat er ook nog alternatieven zijn voor WordPress. Joomla is er daar één van.

WordPress vs. Joomla: introductie

Open source
Beide systemen zijn open source

Zowel WordPress als Joomla bestaan al meer dan 10 jaar. Joomla werd in 2005 voor het eerst gelanceerd, WordPress in 2003 (zie ook: geschiedenis van WordPress). Zoals algemeen bekend begon WordPress ooit als bloggingplatform, waarbij alleen “berichten” konden worden aangemaakt (geen pagina’s). Joomla was vanaf het begin al bedoeld als volwaardig Content Management Systeem (CMS).

Beide systemen zijn open source, wat inhoudt dat de broncode van beide systemen volledig “open” is. Je kunt de code van WordPress en Joomla bekijken, hergebruiken en aanpassen. Kortom: je mag er bijna alles mee doen wat je wilt.

Populariteit

Waar WordPress en Joomla elkaar in de beginjaren niet veel ontliepen qua populariteit en marktaandeel, heeft WordPress de afgelopen jaren flink afstand genomen. Maar liefst 34 procent van het hele internet draait op WordPress.

Zo’n 3 procent van het internet gebruikt Joomla. Dat klinkt misschien als heel weinig, maar dat is nog altijd best veel!

Als we alléén kijken naar websites die ook daadwerkelijk met een CMS zijn gebouwd dan heeft WordPress een marktaandeel van 65 procent. Joomla staat op een tweede plek met ongeveer 6 procent.

Voordelen Joomla

Hoewel WordPress het qua populariteit (duidelijk) wint van Joomla, heeft Joomla zeker een hoop te bieden. Zo heeft Joomla standaard een veel geavanceerder systeem voor het beheren van gebruikers. Je kunt per gebruiker of gebruikersgroep precies bepalen wat de gebruiker mag doen en wat niet.

In Joomla’s “core” zit de mogelijkheid voor een meertalige website ingebouwd. In het geval van WordPress moet je hier vaak een externe plugin voor gebruiken (zoals WPML).

Voordelen WordPress

Je kunt een heel boek schrijven over de voordelen van WordPress. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij.

WordPress is makkelijker te gebruiken voor de gemiddelde gebruiker. WordPress staat erom bekend dat iedereen een website kan bouwen, ook zonder al te veel technische kennis. Daarnaast is WordPress geschikter voor bloggers, omdat je in WordPress standaard een onderscheid hebt tussen pagina’s en berichten. In Joomla is dit niet standaard.

De populariteit van WordPress zorgt ervoor dat er voor WordPress veel meer mogelijkheden zijn om het systeem uit te breiden met extra functionaliteit. Er zijn duizenden plugins en themes beschikbaar voor WordPress, zowel gratis als betaald. Rondom WordPress is een enorm ecosysteem ontstaan. Dit geldt voor Joomla veel minder.

Welke is beter?

De vraag welk systeem beter is, is lastig te beantwoorden. Je kunt jezelf beter afvragen wat je precies nodig hebt en wat je wilt bereiken.

Voor de meeste websites is WordPress waarschijnlijk de juiste keuze. Het is het meest gebruiksvriendelijke Content Management Systeem van de twee en je kunt binnen één uur een website bouwen met WordPress. Daarnaast kun je voor WordPress makkelijker “hulp” vinden, zowel gratis als professioneel.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie