WPLounge
WordPress versie 5.3
Home » WordPress Algemeen » Bereid je voor op WordPress 5.3: onze tips

Bereid je voor op WordPress 5.3: onze tips

WordPress blijft voortdurend innoveren. Als webontwikkelaar, maar ook ‘gewone’ websitebeheerder, is het belangrijk om de updates voor te blijven, zodat je jouw site of die van je klanten kunt beveiligen en optimaal kunt laten presteren. Waarom dit topic vandaag? Er zit een nieuwe WordPress versie aan te komen; WordPress 5.3 wordt rond 12 november uitgebracht. We kijken alvast naar wat we kunnen verwachten.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
WordPress versie 5.3
WordPress versie 5.3 zit eraan te komen. Let’s get ready.

Versie 5.3 bevat een breed scala aan updates en nieuwe functies die je dagelijkse websitetaken kunnen vergemakkelijken. Als je kijkt naar wat er gaat komen, kun je een beter idee krijgen van hoe je je kunt voorbereiden op die veranderingen. In dit artikel bespreken we de updates die worden meegenomen in WordPress versie 5.3. Tevens geven we je drie tips zodat je helemaal voorbereid bent op de nieuwe versie.

Wat te verwachten van WordPress 5.3

2019, dat al een beladen jaar is geweest in WordPress-land, wordt afgesloten met nog een belangrijke WordPress-release. WordPress 5.3 komt er bijna aan, en daarmee komen een aantal opmerkelijke verbeteringen aan de Gutenberg blokeditor en gebruikersinterface van het platform.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Enkele van de grootste updates zijn:

  1. Een nieuw standaard WordPress-thema. De nieuwste versie van WordPress introduceert Twenty Twenty, die is gebouwd om de blokeditor volledig te ondersteunen. Het is een volledig thema met afzonderlijke menu’s voor mobiele schermen en het lettertype Inter.
  2. Met groepen blokken werken. Vanaf WordPress 5.3 kun je blokken groeperen en in elkaar plaatsen. Je kunt ook meerdere blokken opslaan als een herbruikbaar ‘groepsblok’, om tijd te besparen op toekomstige ontwerpen.
  3. Kolom- en tabelblokverbeteringen. De 5.3 update bevat ook ondersteuning voor breedte en indeling voor kolommen. Je kunt ook tijdelijke aanduidingen in elke kolom toevoegen, plus; de tabelblokken bieden ondersteuning voor tekstuitlijning en bijschriften.
  4. Grote afbeeldingen verwerken. WordPress 5.3 biedt de mogelijkheid om grotere afbeeldingsformaten te ondersteunen en (hopelijk) de problemen op te lossen die helaas nog regelmatig voorkomen bij het uploaden van niet-geoptimaliseerde afbeeldingen met een hoge resolutie vanaf smartphones.
  5. Site Health Checks. WordPress 5.2 introduceerde reeds de functie Site Health. Vanaf 5.3 geeft deze functie de Site Health-score echter niet meer als een percentage weer. In plaats daarvan zal het een eenvoudig “Goed” of “Moet worden verbeterd” boodschap bevatten.

Dit zijn slechts enkele van de vele updates die je  kunt verwachten. Andere ontwikkelaar-gerelateerde veranderingen omvatten de mogelijkheid om multisite op status te filteren en compatibiliteitsverbeteringen voor PHP 7.4 ondersteuning.

Voorbereiden op WordPress 5.3

Om onnodige verstoring of compatibiliteitsproblemen te voorkomen, is het het beste om je nu voor te bereiden op de release van WordPress 5.3. Hier volgen onze drie tips om dat te doen.

1 – Gebruik de WordPress Beta Tester Plugin

In afwachting van de officiële release, wilt u misschien de bètaversie van de update proberen. Dit kun je doen door het beta-zipbestand te downloaden of door de Beta Tester plugin te gebruiken:

WordPress beta test plugin
Nadat je de plugin op je WordPress-dashboard hebt geïnstalleerd en geactiveerd, ga je naar naar Gereedschap > Beta Testing:

WordPress Beta Testing

Eenmaal geïnstalleerd, kun je de bètaversie bijwerken door naar Dashboard > Updates te gaan en Nu bijwerken te selecteren. Dit brengt je automatisch naar een welkomstscherm voor WordPress 5.3.

WordPress 5.3
WordPress versie 5.3 bètaversie.

Voordat je bijwerkt, wordt je gevraagd om een backup van je site te maken. Je ziet ook een optie om, indien nodig, terug te keren naar de vorige versie van je site. Natuurlijk raden we ten zeerste aan om deze test uit te voeren op een ontwikkelings- of testwebsite, omdat nog niet alle bugs zijn uitgewerkt.

2 – Maak een backup van uw database, plugins en thema’s

Voor elke belangrijke update is het van vitaal belang om een backup te maken van uw hele site, inclusief de plugins, thema’s en database. Hoewel nieuwe WordPress-versies zelden grote problemen hebben, is het het beste om veilig te zijn en geen onverwachte compatibiliteitsproblemen tegen te komen.

Er zijn meerdere manieren om een backup van uw site te maken, als u nog geen systeem heeft. Een eenvoudige optie is om een backup plugin te gebruiken.

>> Lees meer in onze uitgebreide tutorial WP Backup Maken

3 – Zorg ervoor dat je de nieuwste PHP versie hebt

De derde tip; voordat je een upgrade naar WordPress 5.3 uitvoert, is het slim om ervoor te zorgen dat je de nieuwste PHP versie gebruikt. Het gebruiken van PHP 7+ kan compatibiliteitsproblemen voorkomen en de prestaties van de site verbeteren.

WordPress 5.2 vereiste minimaal PHP 5.6.2. Nu richt WordPress zijn updates op PHP 7, en specifiek op PHP 7.4, die ook in november verschijnt.

Afhankelijk van je hostingprovider, kunnen PHP-updates automatisch worden uitgevoerd. Als je wilt weten welke versie u momenteel gebruikt, ga je naar vanuit je WordPress-beheerdersdashboard naar Gereedschap > Sitediagnose:

Status sitediagnose
Gereedschap > Sitediagnose

Als je je PHP-versie moet bijwerken, hangt de aanbevolen methode hiervoor af van uw hostingprovider.

Concluderend

Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je website altijd op de nieuwste versie van WordPress draait. Er zijn echter ook bepaalde taken die je het beste kunt uitvoeren voordat je de update doorvoert, om in je achterhoofd te houden voor de release van WordPress 5.3 in november.

Zoals we hebben besproken, zijn er drie manieren om je voor te bereiden op WordPress 5.3:

  • Gebruik de WordPress Beta Tester plug-in.
  • Maak een backup van je database, plugins en thema(‘s).
  • Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van PHP gebruikt.

Heb je vragen over WordPress 5.3? Laat het ons weten!

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer