E-mail adressen van reacties exporteren in WordPress

Je kunt veel verschillende reactie systemen gebruiken op je WordPress blog. WordPress heeft standaard een reactiesysteem ingebouwd dat vraagt naar de naam, een e-mail adres, een website URL en de inhoud van de reactie. Hoe exporteer je alle e-mail adressen die gebruikers hebben achtergelaten bij het reageren?

Het grote voordeel van het WordPress reactie systeem is het feit dat je alles zelf in de hand hebt. Je hebt alle namen, e-mail adressen, website URL’s en reacties in je eigen database en dat zijn een hoop gegevens. Andere reactie systemen die je kunt gebruiken zijn Google Plus, Facebook  en diensten zoals Disqus. In dit artikel leg ik uit hoe je alle e-mail adressen van reacties kunt exporteren als je het WordPress reactie systeem gebruikt. Dit systeem zit standaard in elk WordPress theme.

Export email adressen plugin

Let op: je hebt expliciete toestemming van de mensen die een reactie achterlaten nodig voordat je de gegevens mag gebruiken. Dit moet je doen door middel van een dubbele opt-in bevestiging.

Plugin ‘Export emails’

Je kunt dit met SQL query’s doen, maar voor het gemak gebruiken we een gratis WordPress plugin. De plugin heet Export emails en je kunt hem vinden in de WordPress.org plugin directory. Download en activeer de plugin.

Verkrijgen van de e-mail adressen

Om alle e-mail adressen te verkrijgen, ga je naar Extra → Export Emails. Je ziet nu twee boxen: één met alle e-mail adressen van geregistreerde gebruikers en één box met alle e-mail adressen van alle mensen die een reactie hebben geplaatst. Om de gegevens te kopiëren, klik je in één van de boxen. Klik vervolgens op Ctrl + A (Windows) of op Cmd + A (Mac) om alle gegevens te selecteren. Kopieer met de rechter muisknop en je bent klaar!

Exporteer e-mail adressen

Importeren

Je kunt de e-mail adressen nu importeren naar bijvoorbeeld MailChimp. Dit is een uitstekende manier om je nieuwsbrief lijst uit te breiden. Let er echter wel op dat je toestemming hebt voordat je dit mag doen. Denk bijvoorbeeld aan een checkbox bij de Plaats reactie knop die bezoekers moeten aanvinken voordat ze een reactie plaatsen. Je moet bezoekers vertellen wat je met de gegevens gaat doen! Vervolgens moeten ze een e-mail krijgen en als ze in die email op Bevestigen klikken, heb jij toestemming om de gegevens te gebruiken. Lees voor meer informatie de Wikipedia-pagina over Opt-in.

Deel dit bericht:

Over Jelle van der Schoot

Jelle van der Schoot is eigenaar van internetbedrijf Bootwebs en mede-oprichter van WordPress Lounge. Hij schreef samen met Wouter Postma het boek WordPress - Een inspirerende handleiding.

WordPressLounge* biedt verschillende diensten aan op het gebied van WordPress, SEO en development. Benieuwd wat ons team voor jouw (WordPress-)website kan betekenen?
Meer info »

2 reacties op “E-mail adressen van reacties exporteren in WordPress

  1. 8 januari 2015 at 21:16

    Handige plugin, bedankt voor de tip!

    Heb trouwens nooit precies begrepen waarom sommigen Disqus prefereren boven het standaard WordPress systeem. Erg weinig aanpassingsmogelijkheden.

    • 11 januari 2015 at 16:01

      Helemaal eens, al moet ik toegeven dat Disqus wel de goede kant op gaat als het gaat om het aanpassen van het systeem. Goede ontwikkelingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *