WPLounge
WooCommerce vs Magento
Home » WooCommerce » Magento vs. WooCommerce

Magento vs. WooCommerce

Als je een webshop wilt maken dan kun je uit verschillende open source-oplossingen kiezen. Als je veel met WordPress werkt dan zul je WooCommerce ongetwijfeld vaker hebben zien langskomen. Een ander populair systeem voor webshops is Magento. Maar welke van de twee is beter?

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Zowel WooCommerce als Magento zijn erg populair voor het maken van webshops. In dit artikel zet ik de verschillen tussen WooCommerce en Magento op een rijtje, zodat je een keuze kunt maken tussen de twee systemen.

Magento vs. WooCommerce

Magento is open source eCommerce-software van Adobe. Je kunt met Magento een webshop bouwen, betalingen accepteren en producten beheren. Magento heeft een gratis versie (de “community edition”) en verschillende betaalde (premium) oplossingen met extra features, waaronder cloud hosting en extra support.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
WooCommerce is ook open source, maar staat niet op zichzelf (zoals Magento). WooCommerce is namelijk een WordPress-plugin, en kan dus niet functioneren zonder WordPress. Je kunt met WooCommerce relatief eenvoudig een webshop bouwen, betalingen accepteren en je voorraad beheren. Doordat het gebouwd is op WordPress, kan iedereen makkelijk extensies (plugins) voor WooCommerce ontwikkelen en zijn er veel themes beschikbaar die je website een professionele uitstraling geven. Onze webshop is ook met WooCommerce gebouwd.

Kosten

Om een keuze te kunnen maken tussen WooCommerce en Magento, is het belangrijk om te weten welke van de twee het meest kost.

Magento

De “community edition” van Magento is net als WordPress gratis software die je op je server kunt installeren. In de gratis versie zitten niet alle features en er zit (logisch) geen support bij inbegrepen. Naast deze gratis community editie is er Magento Commerce. Dit is een pakket waar cloud hosting bij in zit. De kosten van deze pakketten staan niet op de website van Magento, maar het gaat om een maandelijks bedrag dat deels afhankelijk is van je omzet.

Ook de gratis versie van Magento is niet goedkoop om te gebruiken. Je hebt minimaal (managed) VPS-hosting nodig om Magento stabiel te kunnen draaien, en voor bepaalde extra functionaliteiten heb je verschillende betaalde extensies (of een ontwikkelaar) nodig, waardoor de kosten flink kunnen oplopen.

De hoogte van de kosten hangt ook af van de kwaliteit van de developer of het Magento bureau. Doe hier vooraf goed onderzoek naar want je wilt niet tegen onverwacht hoge kosten aanlopen.

WooCommerce

gratis WooCommerce extensiesWooCommerce kan door iedereen gedownload en geïnstalleerd worden op een WordPress-website. Sterker nog, je kunt WooCommerce direct vanuit WordPress installeren, omdat de plugin “gewoon” in de plugin repository staat. WooCommerce is dan wel gratis, je hebt natuurlijk een domeinnaam, hosting en een SSL-certificaat nodig. Ook voor WooCommerce geldt: hoe meer extra’s je wilt, hoe meer je kwijt zal zijn.

Zo hebben wij bijvoorbeeld betaald voor een plugin om WooCommerce te koppelen aan onze Moneybird-administratie.

Kosten: conclusie

Het starten van een webshop met WooCommerce is een stuk laagdrempeliger dan Magento. Met WooCommerce kun je in principe vrij eenvoudig een webshop starten zonder dat dit direct veel hoeft te kosten. Er zijn veel gratis WooCommerce-plugins en -themes. Als je webshop groeit, dan worden betaalde extensies en themes interessant.

Gebruik

Veel startende webshop-eigenaren hebben niet per se heel veel technische kennis. Het is daarom belangrijk om te begrijpen met welk platform het het makkelijkste is om een webshop te bouwen.

Magento

Magento is niet makkelijk om te installeren. Vaak heb je hier een developer voor nodig, en ook het installeren van extensies voor Magento kan soms ingewikkeld zijn.

Na het installeren heb je flink wat tijd nodig om de basis van Magento onder de knie te krijgen. Magento is heel uitgebreid en krachtig, maar daardoor is het allesbehalve laagdrempelig.

WooCommerce

WooCommerce is een stuk makkelijker in gebruik. WooCommerce is eigenlijk een plugin voor WordPress, en het installeren is dus een fluitje van een cent. Er zijn wel een hoop instellingen, zoals belastingtarieven, verzending en andere zaken die je goed moet instellen. Maar WooCommerce heeft een handige “wizard” die je begeleidt bij het opzetten van je webshop. Doordat WooCommerce is gemaakt voor WordPress-gebruikers, is het ook eenvoudig om bijvoorbeeld “payment providers” te koppelen aan je webshop (lees ook: iDeal-betalingen accepteren in WooCommerce).

Gebruik: conclusie

WooCommerce is een stuk makkelijker in gebruik dan Magento. Ben je niet heel technisch of wil je niet te veel uitgeven aan een programmeur? Kies dan voor WooCommerce en niet voor Magento.

Extensies

Naast het gebruikersgemak en de kosten, wil je natuurlijk ook weten hoe makkelijk het is om bepaalde extensies (uitbreidingen) aan je webshop toe te voegen. Zowel voor WooCommerce als voor Magento zijn duizenden extensies en thema’s beschikbaar.

Magento

Magento heeft (net als WooCommerce en WordPress) een grote community van ontwikkelaars en freelancers. Er zijn daardoor heel veel gratis én betaalde extensies die je kunt gebruiken voor je webshop. Met deze extensies kun je allerlei extra features aan je webshop toevoegen. De Magento Marketplace staat vol met handige extensies voor het populaire platform, dat zonder extensies ook al veel features standaard ingebouwd heeft.

Magento Marketplace
De Magento Marketplace staat vol met extensies.

WooCommerce

Voor WooCommerce (in combinatie met WordPress) zijn er maar liefst 55.000 gratis plugins. Vrijwel voor iedere denkbare feature die je in je webshop wilt hebben, kun je een gratis plugin gebruiken. Denk hierbij aan contactformulieren, Google Analytics en SEO-plugins.

Daarnaast zijn er veel premium extensies voor WooCommerce, vooral op de website van WooCommerce zelf: WooCommerce extensies.

Extensies: conclusie

Op het gebied van (gratis) extensies wint WooCommerce het van Magento. Er moet wel bij gezegd worden dat Magento “out of the box” meer opties heeft dan WooCommerce.

Conclusie

Magento en WooCommerce zijn allebei geweldig krachtige webshop-systemen. Welke voor jou beter is ligt er een beetje aan hoeveel geld je te investeren hebt en hoe groot je je webshop wilt maken.

Voor een simpele webshop is WooCommerce waarschijnlijk de snelste (en minst kostbare) keuze. Magento is een betere keuze voor grote bedrijven met een eigen team van developers dat op het platform kan doorontwikkelen.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties

 • Hoi Wouter, kan je me ook wat vertellen over de SEO voor WooCommerce. Is dit goed te optimaliseren en hoe scoort Woocommerce t.o.v. webshops sofware. Ben benieuwd naar de laadtijd, of is dat meer afhankelijk van de kwaliteit van het thema?

  • Hallo Sandra,
   Ik heet dan wel geen Wouter maar ik kan je wel wat vertellen over de SEO mogelijkheden van WordPress/WooCommerce. Die is zeker wel te optimaliseren, en vrij nauwkeurig ook. Hiervoor gebruik je een plugin genaamd ‘Yoast’, die ideaal is voor dit soort dingen. Maar er zijn ook een heleboel andere goede plugins te vinden die je hierbij kunnen helpen.

   Ik neem aan dat je met webshops software de SaaS oplossingen bedoelt zoals Wix of Jimdo? Zo ja, reken erop dat je de WooCommerce oplossing stukken beter uit de verf kunt laten komen. En voor een groot deel is dit te danken aan het enorme aanbod van plugins (> 56.000).

   De laadtijd blijft belangrijk, zeker m.b.t. de mobiele cultuur van tegenwoordig. Vergeleken met Saas is WooCommerce OF Magento ‘hand-down’ dik de winnaar. Qua snelheid tussen WooCommerce en Magento zou ik niet zo gauw een winnaar kunnen kiezen. Magento heeft wel een betere databasestructuur dan WooCommerce op dit moment. WooCommerce zal hier in de toekomst op aangepast gaan worden ofwel hun eigen databasestructuur krijgen, ‘onafhankelijk’ van die van WordPress zelf. Wanneer echter is mij niet duidelijk.

   Het thema kan voor een langzame laadtijd zorgen, maar wederom kun je met plugins die speciaal voor snelheid bedoeld zijn alle problemen verhelpen. WordPress/WooCommerce kan razendsnel zijn hoor!

   Voor het gemak wat handige plugins:
   – W3 Total Cache
   – Lazy Load by WP Rocket
   – Responsify WP
   – ShortPixel Image Optimizer
   – Plugin Organizer
   – Asset CleanUp LITE: Page Speed Optimizer