WPLounge
Home » Google Analytics handleiding » Hoeveel kost Google Analytics?

Hoeveel kost Google Analytics?

Wanneer je van plan bent om met Google Analytics statistieken te verzamelen over je website, dan zul je je waarschijnlijk afvragen: hoeveel kost Google Analytics? Weet je nog niet wat Google Analytics is? Lees dan eerst: Wat is Google Analytics?

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Hoeveel kost Google Analytics?

Hoeveel kost Google AnalyticsHet korte antwoord op de vraag hoeveel Google Analytics kost is: niets. Google Analytics is in principe volledig gratis te gebruiken. Het enige dat je nodig hebt is een gratis Google-account. Dat is het account waarmee je ook toegang krijgt tot Gmail, Google Drive en andere (gratis) diensten van Google.

Net als bij bijna alle andere gratis software is er ook een betaalde versie van Google Analytics. Deze is vooral interessant voor grote bedrijven. Deze betaalde versie heet Google Analytics 360 (voorheen Google Analytics Premium). Met deze betaalde versie krijg je allerlei extra’s. De kans is niet heel groot dat de Premium-versie voor jou interessant is: de prijzen beginnen rond de 150.000 dollar per jaar.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Google Analytics (gratis) vs. Google Analytics 360

Er zijn natuurlijk wel verschillen tussen de gratis en betaalde versie van Google Analytics. De gratis versie van Google Analytics heeft namelijk bepaalde limieten. We hebben de verschillen in de onderstaande tabel gezet:

GA (gratis)
GA360 (premium)
Data Freshness
Tot 24 uur.
Binnen 4 uur.
Maximaal aantal pageviews
10 miljoen p/m
500 miljoen p/m
Aangepaste dimensies
20
200
“Sample” formaat
500 duizend sessies
100 miljoen sessies
Maximale export
5.000 rijen
3.000.000 rijen

Toelichting

Zoals je ziet zijn er wel degelijk limieten als je de gratis versie van Google Analytics gebruikt. Het gebeurt echter maar weinig dat een website zo veel bezoekers heeft dat het gratis account niet meer voldoende is. Zeker in Nederland zijn er maar weinig websites die dat soort cijfers kunnen overtreffen.

Behalve het aantal pageviews per maand, heeft de gratis versie ook een limiet voor het aantal “aangepaste dimensies” dat je kunt aanmaken. Met een gratis account ligt het maximum op 20, met een betaald account op 200.

Het “Sample Formaat” houdt in dat de gratis versie vanaf 500.000 sessies (per jaar) niet meer nauwkeurige data weergeeft, maar een gemiddelde op basis van een “sample”. Deze sample is bij een gratis account dus gemaakt met maximaal 500.000 sessies.

Beoordeel dit artikel:

[ratings]

Partners