WPLounge
Home » Google Analytics handleiding » Google Analytics trackingcode werkt niet?

Google Analytics trackingcode werkt niet?

Google Analytics trackingcode werkt nietHeb je je Google Analytics trackingcode getest, maar werkt deze niet (goed)? In dit artikel zet ik een aantal mogelijke problemen en oplossingen op een rijtje. Zo kom je er snel genoeg achter waarom je trackingcode niet werkt en hoe je dit probleem kunt oplossen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Google Analytics trackingcode werkt niet?

Eén van de belangrijkste redenen voor mensen om te denken dat hun trackingcode niet werkt is een gebrek aan geduld. De gratis versie van Google Analytics kan er 24 uur over doen om de data te verwerken. In de praktijk duurt dit meestal een paar minuten, maar het kan – zeker bij een net aangemaakt account – langer duren. Zo kan het zijn dat je in de Google Analytics-rapporten nog geen gebruikers ziet, terwijl je zeker weet dat je website is bezocht.

Let op!

Heb je net een nieuw Analytics-account aangemaakt en weet je niet zeker of je trackingcode werkt? Lees dan eerst ons artikel: Google Analytics trackingcode testen. Als het tijdens het testen nog steeds niet werkt, lees dan verder.

Heb je het getest en weet je zeker dat je trackingcode niet werkt? Dat is vervelend, maar het goede nieuws is dat het vrijwel altijd om een menselijke fout gaat. In dit artikel leg ik een aantal veelgemaakte fouten uit.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

1: Je hebt de trackingcode op de verkeerde plaats geplakt

Google wil graag dat je de trackingcode van Google Analytics direct na de <head> tag van je website plaatst. In de praktijk werkt het vaak ook prima als je de code ergens anders in je <head> hebt geplaatst, maar dit kán een oorzaak zijn. Controleer daarom in de broncode van je website of de trackingcode direct na je <head> komt. Dat ziet er als volgt uit:

<head>
<!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-126720718-1"></script>
<script>
  window.dataLayer = window.dataLayer || [];
  function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
  gtag('js', new Date());

  gtag('config', 'UA-126720718-1');
  ga('set', 'anonymizeIp', true);
</script>

2: Je kijkt op de verkeerde plek

Als je een Google-account deelt met anderen of je hebt meerdere websites in je Google Analytics-account, dan kan het zomaar gebeuren dat je per ongeluk naar de verkeerde website kijkt in Google Analytics. Hierdoor kan het lijken alsof jouw trackingcode niet goed werkt, terwijl dat eigenlijk wél het geval is. Controleer in Google Analytics of je de juiste website bekijkt, door linksboven in Google Analytics in de balk te kijken naar welke website je aan het kijken bent:

Welke website bekijk ik Google Analytics

Behalve dat je naar het verkeerde account in Google Analytics kijkt, kan het ook gebeuren dat je de verkeerde website bezoekt tijdens het testen. Controleer dubbel of je goed zit, om te kijken of er écht geen traffic binnenkomt.

3: Vreemde tekens in de trackingcode

Tijdens het kopiëren van de trackingcode kan het gebeuren dat je per ongeluk een spatie teveel hebt toegevoegd of ergens een speciaal teken hebt geplakt. Het kan ook zo zijn dat je dit niet zelf hebt gedaan, maar dat je de trackingcode van Google Analytics in Word hebt geplakt en daarna van Word naar je website hebt geplakt. Dit soort programma’s kunnen allerlei gekke opmaak toevoegen aan je website, waardoor er speciale tekens worden toegevoegd of extra spaties in je code verschijnen.

Om dit uit te sluiten, kopieer je de trackingcode direct vanuit Google Analytics en plak je deze direct op de juiste plaats in de broncode van je website.

4: Andere scripts op je pagina’s

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat je bepaalde scripts op je website hebt staan die de werking van Google Analytics tegengaan. Dit gebeurt niet vaak, maar het kan wel. Neem daarom contact op met je ontwikkelaar of (als je dit zelf bent) bekijk de documentatie van Google Analytics. nog eens

5: Je gebruikt een browser-extensie of -plugin die Google Analytics blokkeert

Een klant van mij belde me ooit eens om te melden dat Google Analytics het niet deed. Hij bezocht zijn website en zag zijn eigen pageviews niet terug in “Realtime Analytics”.

Bij mij werkte het wel gewoon, en we kwamen er maar niet uit waar dit aan lag. Totdat de klant een keer bij mij op kantoor langskwam. Ik zag direct dat hij een extensie had geïnstalleerd in zijn browser die Google Analytics blokkeert. Sommige browsers (zoals Firefox) bieden “Do Not Track Me” zelfs als instelling aan. Controleer daarom goed of je deze instelling niet toevallig aan hebt staan. Dit soort instellingen blokkeren Google Analytics en zorgen ervoor dat je pageviews niet gemeten worden.

Conclusie

Hoewel het installeren van een trackingcode meestal zonder problemen verloopt, kunnen er altijd dingen misgaan. Meestal zijn het echter menselijke fouten die ervoor zorgen dat het niet (goed) werkt.

Beoordeel dit artikel:

[ratings]