WPLounge
Home » WordPress Handleiding » Gebruikers » Gebruiker toevoegen

Gebruiker toevoegen

WordPress heeft een gebruikerssysteem. De eerste gebruiker die wordt aangemaakt is de administrator, de website eigenaar. Deze persoon krijgt alle rechten en kan alles doen (ook andere administrators hun bevoegdheden afnemen!). Het blijft echter niet bij de administrator: mits je het toestaat, kan iedereen zich registreren. Je kunt dan instellen dat ze standaard tot de (bijvoorbeeld) abonnees zullen horen. Nu kunnen ze wel inloggen en in het /wp-admin/ scherm komen, maar kunnen ze bijna niets zien en ook bijna niets aanpassen. Het enige wat ze kunnen is hun eigen profiel aanpassen, niks schadelijks voor je website dus.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

1. Instellingen

Om te beginnen moeten we een keuze maken: mag iedereen zich registreren (kunnen ze reageren met hun eigen account, etc.), of heb je liever dat niemand een account mag aanmaken? Ga naar ‘Instellingen’ –> ‘Algemeen’ en zoek de onderstaande opties:

WordPress gebruiker toevoegen

Indien mensen zich mogen registreren vink je ‘Iedereen kan registreren’ aan en gaan we kijken naar de 2e optie. Heb je liever niet dat mensen zich registreren, laat het hokje dan leeg. Lees deze stap wel volledig uit!

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Gebruikersrollen

In dit artikel leggen we uitgebreid uit wat gebruikersrollen zijn en welke bevoegdheden een bepaalde gebruikersrol heeft. Een korte samenvatting:

Beheerder (Administrator)
Deze rol wordt automatisch gegeven aan de persoon die WordPress installeert. Bij de installatie moet je een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen, deze horen bij het administrator account. Een administrator mag alles, ook andere administrators verwijderen! Pas dus op met wie je deze rol geeft…

Redacteur (Editor)
Een redacteur kan berichten en pagina’s aanmaken. Daarnaast kan een redacteur berichten van anderen en zichzelf aanpassen & verwijderen.

Auteur (Author)
Deze rol (Auteur) lijkt erg op de Editor rol. Het enige verschil is het feit dat een auteur alleen zijn/haar eigen berichten mag aanpassen/verwijderen, niet die van anderen. Deze rol is dus al veel veiliger dan de Editor rol!

Schrijver (Contributor)
Een schrijver kan berichten schrijven, maar voordat ze op de site komen moeten ze eerst worden goedgekeurd door een redacteur of beheerder. Een schrijver kan geen berichten van anderen bewerken/verwijderen.

Abonnee (Subscriber)
Een abonnee is iemand met een account, waar hij/zij verder niets mee kan. Er is 1 voordeel: de gebruiker hoeft niet telkens zijn gegevens ni te vullen wanneer die een reactie plaatst.  Dit scheelt tijd en moeite: iets wat bezoekers graag zo laag mogelijk houden!

Standaard rol

Nu je weet wat de rollen inhouden: welke rol moet een gebruiker krijgen wanneer deze zich registreert? Meestal staat dit op Abonnee, tenzij je bijvoorbeeld een artikelsite hebt: dan is het handig om ‘schrijver’ aan te vinken.

2. Handmatig gebruiker toevoegen

Nu is het tijd om een gebruiker aan te maken! Dit kan op 2 manieren.

  1. Mensen kunnen zich registreren
  2. Jij maakt handmatig een account voor ze aan

Als je bij stap 1. hebt ingevuld dat niemand zich mag registreren, blijft er maar 1 optie over: handmatig een WordPress gebruiker toevoegen. Ga hiervoor naar ‘Gebruikers’ –> ‘Nieuwe toevoegen’ en als het goed is zie je dan het volgende scherm:

Nieuwe gebruiker toevoegen

Partners