WPLounge
Home » Tutorials » Artikelsite maken met WordPress

Artikelsite maken met WordPress

Artikelwebsites zijn tegenwoordig steeds populairder als het gaat om linkbuilding. Je kunt met WordPress gemakkelijk een eigen artikelwebsite maken. In dit artikel leg ik je kort uit hoe je dit kunt doen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

1. Installeer WordPress, start je artikel website

Installeer WordPress op een normale manier. Geen speciale dingen nodig, gewoon een standaard installatie van WordPress. Zorg dat je een goed e-mail adres invult, hier krijg je een mailtje als iemand een nieuw artikel heeft geplaatst! Vervolgens ga je naar de ‘Instellingen’ tab aan de linkerkant van je WordPress dashboard en volg je de onderstaande stappen.

1.1 – “Iedereen mag registreren”

Vink de functie “iedereen mag registreren” aan. Hierdoor kan iedereen via www.domeinnaam.nl/wp-register een account aanmaken. Belangrijk is dat je daar onder de nieuwe rol op “schrijver” zet. Staat deze op beheerder, dan kan iedereen alles aan je website veranderen en dat is natuurlijk niet de bedoeling…

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Iedereen mag registreren WordPress
Zorg dat jouw instellingen er zo uit komen te zien.

1.2 – E-mail adres beheerder instellen

Dit heb je waarschijnlijk al goed gedaan tijdens de installatie, maar ik benadruk deze stap toch nog maar even. Boven de “lidmaatschap” optie (zie 3.1) staat een veld waar je het e-mail adres van de beheerder kunt instellen. Dit is erg belangrijk om te doen aangezien dit het e-mail adres is waar je een mailtje krijgt als iemand een nieuw artikel heeft toegevoegd. Als je geen mailtje krijgt en je “vergeet” de website een paar weken is dat erg zonde als er artikelen op een keuring wachten. Google houdt immers van nieuwe content op regelmaat.

In principe is je artikelsite nu af! Mensen kunnen zich registreren, een artikel toevoegen en that’s it. Zodra er een artikel is toegevoegd ontvang jij een mailtje en kun je het keuren (op uniekheid, spelfouten, etc). Zodra jij het goedkeurt, staat het op de website. Maar, we kunnen meer…

2. Gebruiksvriendelijkheid

Alles werkt nu wel, maar niet optimaal. De bezoeker kan namelijk lang zoeken naar de pagina om een account aan te maken, want je hebt nergens een link staan naar de registratiepagina. Daarnaast wil de gebruiker gemakkelijk een artikel kunnen toevoegen, ook weer met een duidelijke link. Maar, ook dat kan helaas nog niet. Tijd om daar wat aan te veranderen!

2.1 – Registratie / Login / Wachtwoord vergeten widget

Hoe maak je een website meer gebruiksvriendelijk? Door de bezoeker makkelijker zijn doel te laten halen, in dit geval een artikel toevoegen. Om te beginnen moet de registratie ‘button’ aanwezig zijn zodat een bezoeker die voor de eerste keer op je website komt direct ziet waar hij/zij zich kan registreren. Daarnaast moeten terugkerende bezoekers zich gemakkelijk kunnen aanmelden.

Helaas zijn er ook altijd mensen die hun wachtwoord vergeten: deze zul je ook wat moeten helpen. Klinkt als een hele boel, maar is heel gemakkelijk op te lossen met de Tabbed Login Widget. Download de plugin, activeer hem en plaats hem (het liefst) bovenaan in je sidebar.

2.3 – Artikel toevoegen in menu

Nu gaan we de bezoeker het wat makkelijker maken om een artikel toe te voegen: een link in het menu. Op deze afbeelding zie je hoe je dat het beste kunt doen. Als de bezoeker op de link klikt en hij is ingelogd, zal hij automatisch in het beheerpaneel komen. Is hij niet ingelogd, dan zal hij doorklikken naar ‘registreren’ en een account aanmaken.

WordPress artikel toevoegen menu link
Een voorbeeld van een menu van een artikelwebsite. Simpel, maar effectief.

3. SEO tips

Om de SEO van je artikelsite wat te verbeteren hebben we nog wat tips voor je. Je wilt immers bezoekers op je website krijgen en dat kan goed via Google. Bekijk ook onze WordPress SEO gids.

3.1 – Categorieën aanmaken & widget plaatsen

Maak veel categorieën aan zodat de bezoeker niet geïrriteerd raakt en het artikel in een verkeerde categorie gaat plaatsen. Hoe beter de toegekende categorie, hoe beter het voor je SEO van het artikel & je website.

3.2 – Permalink structuur aanpassen

Er zijn erg veel mogelijkheden, maar het is goed om te kiezen voor de %category%/%postname% mogelijkheid. Dan zal de url van je artikel geplaatst in de categorie “auto” er zo uit komen te zien: www.domeinnaam.nl/auto/titel-van-artikel.

Permalink structuur WordPress
Een mogelijkheid voor de Permalink structuur

3.3 – SEO plugin installeren

Installeer een SEO plugin zodat de gebruiker de SEO gegevens kan invullen bij het artikel. Dit verhoogt de kans dat het artikel hoog komt in Google en dat betekent maar een ding: bezoekers!

4. Extra’s, tips en overige opmerkingen

Dit is nog maar de “basis” van je artikelwebsite en je kunt nog alle kanten op. Probeer eens een ander thema, of plaats een widget in de sidebar met de voorwaarden waaraan een artikel moet voldoen. Plaats AdSense advertenties (mits je aan de voorwaarden voldoet) of probeer een win actie: “Voeg een artikel toe en maak kans op € 10!”. Geen dingen beloven die je niet kunt waarmaken, dit gaat enkel in je nadeel werken. Beloof dus geen iPad o.d.! Tip: Het aantal geplaatste berichten tonen op je Artikeldirectory? Lees dan: Aantal Posts tonen. Een voorbeeld van een artikelsite: Bisk.nl

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Bedankt voor je artikel. Ik ben zelf bezig met maken van een artikelwebsite maar wist niet echt hoe ik moest beginnen. Ik kwam jou artikel als eerste tegen in Google :)