WPLounge
Home » WordPress begrippenlijst » Drop-in Plugins

Drop-in Plugins

WordPress kent drie verschillende soorten plugins, de reguliere, verplichte en drop-in plugins. We zoomen in op de laatstgenoemde, de drop-ins.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Drie soorten WP plugins

Er zijn drie categorieën plugins, waarmee je in WordPress te maken krijgt.

  • Reguliere plugins (te vinden onder /wp-content/plugins/) kunnen, vrijwel in alle gevallen, geactiveerd of gedeactiveerd worden via de gebruikersinterface van wp-admin.
  • Verplichte plugins (/wp-content/mu-plugins/) zijn PHP bestanden die gedetecteerd worden in de wp-content/mu-plugins (must use) map. Deze kun je niet deactiveren of bijwerken in de wp-admin omgeving. Je bent in feite verplicht hier gebruik van te maken. Wil je dat niet, dan moet je het bestand handmatig via FTP (of een andere out-of-WordPress wijze) verwijderen of verplaatsen.
  • Drop-in plugins zijn PHP bestanden die je in de /wp-content map vindt onder specifieke bestandsnamen. Drop-ins zijn ervoor om bepaalde WordPress core functionaliteiten te vervangen of veranderen.
Drop-in plugins
De drop-in plugins vind je in het hoofdoverzicht van jouw geïnstalleerde plugins.

Voorbeelden van drop-in plugins

Enkele voorbeelden van de zogenaamde drop-ins:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
  • wp-content/advanced-cache.php heeft een caching functionaliteit en wordt geladen wanneer WP_CACHE is ingesteld op true.
  • wp-content/db.php vervangt de default database afhandeling van WordPress. Deze is te allen tijde actief.
  • Het bestand wp-content/db-error.php creëert een aangepaste database foutmelding, die normaliter luidt: Error establishing a database connection.
  • wp-content/maintenance.php zorgt voor een aangepaste onderhoudsmelding, om de het standaardbericht te vervangen (Briefly unavailable for scheduled maintenance. Check back in a minute.).
  • wp-content/sunrise.php is een drop-in, die voor zeer vroege laadfuncties zorgt voordat je multisite begint te laden. Deze drop-in plugin wordt geladen wanneer SUNRISE is ingesteld op true. Alleen relevant bij WP multisites.

Deze voorbeelden zijn zeer specifiek en bieden een snelle vervanging van o.a. foutmeldingen, waarbij het niet logisch is dit op een andere manier te doen.

Cache drop-ins: debug troubleshooting

Let op bij de cachine drop-in plugins. De advanced-cache.php of object-cache.php worden aangemaakt bij de installatie en activatie van een nieuwe caching plugin. Het wil wel eens voorkomen dat deze drop-ins blijven bestaan, wanneer je de desbetreffende plugin hebt verwijderd.

Als je situaties tegenkomt waarin je iets probeert te debuggen kun je te maken krijgen met deze verborgen caching items. Bekijk de wp-content directory en probeer die bestanden te hernoemen om een cache geforceerd te deactiveren, als er geen normale caching plugins actief zijn.

Partners