WPLounge
Google beloont mobiel-vriendelijke websites
Home » WordPress SEO » Google beloont mobiel-vriendelijke websites

Google beloont mobiel-vriendelijke websites

Vanaf vandaag (21 april) gaat Google websites die “mobile friendly” zijn extra belonen. Eerder werd deze grote update al aangekondigd, vandaag werd het nog een keer bevestigd: Rolling out the mobile-friendly update. In dit artikel lees je alles over deze belangrijke Google-update en hoe je kunt testen of jouw website door Google als mobiel-vriendelijk wordt beoordeeld.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.


Mobile friendly

De update

Er zijn drie belangrijke zaken om rekening mee te houden rondom deze Google update.

1. De update van vandaag beïnvloedt alleen rankings voor mobiele zoekresultaten.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Dit houdt in dat wanneer jouw website mobiel-vriendelijk is, je daar alleen voordelen van zal ondervinden als het gaat om zoekopdrachten die vanaf mobiele apparaten worden gedaan.

2. De update heeft invloed op zoekresultaten over de hele wereld.

Alle mobiele zoekresultaten (wereldwijd) worden door deze update beïnvloed.

3. De update is pagina-specifiek en niet website-specifiek.

Als jouw website slechts deels mobiel-vriendelijk is, dan zullen de pagina’s die wel mobiel-vriendelijk zijn alsnog hoger kunnen scoren.

Wanneer is een website (volgens Google) mobiel-vriendelijk?

Mobile Friendly Test
Mobile Friendly Test

Om te bepalen of jouw website voordelen (of nadelen) gaat ondervinden van deze update, is het natuurlijk belangrijk om uit te zoeken wanneer Google een website als mobiel-vriendelijk beoordeelt. Een makkelijke manier om hier achter komen is door de Mobile Friendly Test te doen. Vul de URL van je website in en Google geeft aan of je website ‘geslaagd’ is ;-). Het kan handig zijn om steekproefsgewijs meerdere pagina’s op je website te controleren.

Webmaster Tools
Webmaster Tools

Naast het gebruiken van de Mobile Friendly Test, kun je ook in Google Webmaster Tools controleren of Google (mobiele) problemen heeft gevonden op jouw website. Je krijgt dan direct een lijst te zien met alle pagina’s die niet optimaal werken op smartphones. Als je website goed geoptimaliseerd is voor verschillende apparaten zou deze pagina dus leeg moeten zijn!

WordPress en mobiel-vriendelijk

Om een mobiel-vriendelijke WordPress-website te hebben, kun je kiezen om een responsive WordPress-theme te gebruiken. Echter, responsive betekent niet altijd automatisch dat een website ook door Google als mobiel-vriendelijk wordt gezien!

Google kijkt ook naar de laadtijd van je website. Daarnaast is het belangrijk dat “klikbare” elementen op je website niet te dicht op elkaar staan (of nog erger; over elkaar heen). Op een smartphone wordt meestal geklikt door met je vinger te tikken (‘tap’). Als twee knoppen te dicht op elkaar staan levert dit problemen op.

Een ander probleem waar veel (niet mobiel-vriendelijke) websites tegenaan lopen is dat de tekst te klein is om te lezen. Meestal betekent dit dat de tekst op (bijvoorbeeld) een smartphone pas goed leesbaar is wanneer een bezoeker inzoomt.

Tijdens het kiezen van een geschikt WordPress-theme (bijvoorbeeld op Themeforest) is het dus niet alleen belangrijk om te kijken of deze responsive is. Voor de zekerheid is het ook beter om de ‘demo’-versie van het theme door de Mobile Friendly Test te halen.

Eén maker van WordPress themes waar wij fan van zijn is StudioPress, de makers van het Genesis framework. Dit is een framework dat volledig geoptimaliseerd is voor mobiel.

Lees ook:

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Dat verklaart mijn verlies in bezoekersaantallen :-(, je had het artikel beter “Google straft mobiel-onvriendelijke websites” kunnen noemen!

Partners