WPLounge

Responsive

Responsive betekent dat een website zich automatisch aanpast aan het formaat van je beeldscherm. Zo ziet een website er zowel op een iPhone, iPad en desktop computer goed uit. WordPress Lounge is ook responsive, maak het scherm van je browser maar eens kleiner en zie hoe onze website zich transformeert.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Het idee van responsive webdesign is dus dat je op je telefoon of iPad niet horizontaal hoeft te scrollen.

Responsive De website van Mashable

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Responsive en WordPress

Wat heeft responsive met WordPress te maken? Voor WordPress zijn heel veel verschillende soorten themes (thema’s) beschikbaar. Een groot aantal van die themes is responsive. Vooral Premium WordPress Themes zijn vrijwel allemaal responsive.

Sommige websites zijn slechts deels responsive en hebben daarnaast een mobiele website voor bezoekers die vanaf een telefoon op de site kijken. De website schaalt dan mee tot en met het formaat van een tablet (bijvoorbeeld iPad) maar niet verder. Dit wordt vaak ook gedaan om de website snel te houden voor mobiele bezoekers.

De techniek achter responsive webdesign

Responsive webdesign komt tot stand door het gebruik van media queries in de CSS van een website. Zo kun je “breakpoints” aangeven in de CSS. Zodra een scherm groter of kleiner is dan het aangegeven formaat, wordt de website aan dat formaat aangepast.

Ook wordt vaak gebruik gemaakt van flexibele grids; websites waarbij alle kolommen en blokken geen breedte in pixels, maar in percentages hebben meegekregen. Vaak worden deze twee technieken samen gebruikt.

Mobile first

Mobile FirstÉén van de mogelijke benaderingen is mobile first. Deze benadering is enorm gegroeid sinds de opkomst van de smartphone. Bij deze techniek ga je uit van het kleinste scherm, waarvoor je een ontwerp maakt. En van daaruit wordt de website opgeschaald naarmate het scherm groter wordt.

Het grote argument achter mobile first is dat wanneer je klein begint, je er zeker van kunt zijn dat er altijd een focus is op de belangrijkste content. Zo weet je zeker dat deze altijd goed getoond wordt.

Uiteraard zijn er ook tegenstanders van deze aanpak. Die vinden dat je je nog steeds voornamelijk moet focussen op desktop-computers.

Meer lezen?