WPLounge
Home » WooCommerce Handleiding » WooCommerce belastingen (BTW) instellingen

WooCommerce belastingen (BTW) instellingen

WooCommerce belastingen

Onder het kopje “Belasting” kun je belasting en BTW-tarieven instellen. Je bepaalt hier alles op het gebied van belasting-berekening. Onder de Belasting-instellen vind je vier kopjes:

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
  • Belastingopties
  • Standaardtarieven
  • Reduced Rate Tarieven
  • Zero Rate Tarieven

Ik zal je in dit artikel laten zien wat je hier allemaal kunt instellen, en welke instellingen meestal nodig zijn voor Nederlandse webshops.

Gebruik je Moneybird voor je boekhouding?

Lees dan ons artikel: WooCommerce koppelen aan je Moneybird-administratie »

WooCommererce Belastingopties

Het eerste tabje is “Belastingopties”. Hier bepaal je de basis-instellingen voor belastingen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Black Friday is nu actief: 25% korting + veel gratis extras!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

WooCommerce Belastingopties

Zoals hierboven te zien, moet je belastingen hier eerst activeren. Daarna kun je aangeven of je prijzen inclusief of exclusief belasting (BTW) wilt invoeren. Het handigste is om prijzen inclusief belasting in te voeren, maar uiteraard ben je hier volledig vrij in.

Je kunt hier ook een belastingtarief kiezen voor de verzendkosten en kiezen op basis van welke locatie de belasting berekend wordt (als je bijvoorbeeld aan meerdere landen verkoopt, kan het zijn dat de BTW-tarieven verschillen).

Belastingen WooCommerce weergave

Onderaan de pagina (zie bovenstaande afbeelding) kun je bepalen hoe prijzen op je website worden getoond; inclusief of exclusief BTW. Als je aan consumenten verkoopt is het het beste om de prijzen inclusief BTW te tonen, als je voornamelijk zakelijke klanten hebt is de prijs exclusief BTW voor hen interessanter.

Ook kun je kiezen hoe de prijzen in het winkelmandje getoond worden (in- of exclusief BTW) en hoe het belastingtotaal hier wordt weergegeven (per artikel of alle belastingen als één bedrag bij elkaar opgeteld).

Standaardtarieven

Onder het kopje “Standaardtarieven” kun je standaard BTW-tarieven aanmaken voor je webshop. In Nederland heb je drie BTW-tarieven:

  • 21 procent  is het algemene BTW-tarief, van toepassing op diensten en de meeste producten;
  • 9 procent (sinds 1 januari 2019) is het lage BTW-tarief en is van toepassing op etenswaren en sommige diensten;
  • 0 procent; voor je webshop is dit tarief waarschijnlijk niet van toepassing.

In dit menu kun je meerdere BTW-tarieven aanmaken. Ik heb in het onderstaande voorbeeld de twee tarieven aangemaakt die in Nederland het vaakst van toepassing zijn (klik voor groter).

WooCommerce BTW-tarieven

Zoals je ziet heb ik een landcode ingevuld (NL) en het BTW-percentage. Ook kun je de belastingen een naam geven (voor jezelf) en aanvinken welk tarief van toepassing is op de verzendkosten (ik denk dat dit 21 procent is, maar dat kun je beter aan een expert vragen;-).

De “Staat code”, “Postcode” en “Plaats” hoef je niet in te vullen. In Nederland geldt overal hetzelfde BTW-tarief en wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen verschillende provincies en/of plaatsen.

Reduced Rate Tarieven

Hier kun je “reduced rate tarieven” invullen. Dit werkt op dezelfde manier als de normale BTW-tarieven (hierboven uitgelegd). Ik weet niet genoeg van belastingen om dit uitgebreid toe te lichten, en in Nederland is dit volgens mij ook nooit van toepassing. Deze functie is waarschijnlijk in WooCommerce ingebouwd voor landen waar deze tarieven wel gelden.

Deze materie kun je dan ook beter met een belasting-expert of accountant bespreken :-).

Zero Rate Tarieven

Hetzelfde geldt voor de “Zero Rate Tarieven”.

 


 

« Terug naar WooCommerce Handleiding

Adverteerders

Vimexx-bannerWebsiteOffertes.nl banner WPLounge
Hulp op afstand banner

Black Friday! Elegant Themes & Divi: 25% korting op alle Divi abonnementen + veel gratis extras! Ga naar Elegant

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 17:00