WPLounge

GPL

Wat is GPL?

GPL staat voor General Public License, ook wel GNU GPL genoemd, is de meest gebruikte gratis softwarelicentie. De licentie is bedacht en geschreven door Richard Stallman. Met de licentie mag software gratis door iedereen gebruikt worden. Daarnaast mag je de software ook wijzigen en opnieuw distribueren. WordPress wordt ook vrijgegeven onder de GPL-licentie. Dit betekent dat WordPress open source-software is die door iedereen mag worden aangepast en gebruikt. De gedachten achter GPL zijn:

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
  • Iedereen mag de software downloaden en uitvoeren
  • Iedereen kan deze wijzigen
  • Iedereen kan gratis exemplaren van de software verspreiden
  • Iedereen kan gewijzigde versies van de software verspreiden

Copyleft

Copyleft icon

Een van de belangrijkste aspecten van GPL is dat Copyleft van toepassing is. Copyleft kan gezien worden als een parodie op copyright, maar het concept lijkt sterk op elkaar. Copyleft zorgt er namelijk voor dat veranderingen die aan software zijn gemaakt, later altijd opnieuw kunnen worden veranderd.

WordPress en GPL

WordPress is groot geworden vanwege de GPL. Het populairste CMS van de wereld heeft geprofiteerd van de input van duizenden mensen. In feite zou WordPress nooit hebben bestaan zonder het concept van vrije software. Het was oorspronkelijk een afsplitsing van b2 / cafelog, wat zelf ook ‘gratis software’ was. De medeoprichter van WordPress, Matt Mullenweg, is misschien wel een van de grootste aanhangers van ‘gratis software’. Hij richtte WordPress.com op met een duidelijke missie om de richtlijnen van GPL te volgen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer