WPLounge
Home » Begrippenlijst WPL » JavaScript

JavaScript

Wat is JavaScript?

JavaScript is een script- of programmeertaal waarmee je complexe functies op webpagina’s kunt implementeren. Elke keer dat een webpagina meer doet dan alleen  statische informatie weergeven dan kan je er zeker van zijn dat JavaScript er waarschijnlijk bij betrokken is. Het is een scripttaal waarmee je dynamisch bijgewerkte content kan maken, multimedia kunt beheren, afbeeldingen kunt animeren en meer. Het is verbazingwekkend wat je kunt bereiken met een paar regels JavaScript code.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

JavaScript

De kracht van HTML, CSS en JavaScript

Wanneer de meeste mensen leren scripten, beginnen ze met HTML en CSS. Van daaruit gaan ze verder met JavaScript. Wat logisch is! De drie elementen vormen samen de ruggengraat van website ontwikkeling. Voor degenen die niet bekend zijn:

  • HTML is de structuur van je pagina – de kopteksten, de hoofdtekst, alle afbeeldingen die je wilt laten zien
  • CSS bepaalt hoe die pagina eruit ziet (dit is wat u zult gebruiken om lettertypen, achtergrondkleuren, enz. Aan te passen)
  • JavaScript is het magische derde element . Zodra je de structuur (HTML) en de layout (CSS) hebt gemaakt, maakt JavaScript je website of project dynamisch.

Automatiseren met JavaScript

Scripttalen zijn codeertalen die worden gebruikt om processen te automatiseren die gebruikers anders zelf stap voor stap zouden moeten uitvoeren. Bij gebrek aan scripting is het voor elke wijziging van webpagina’s die je bezoekt nodig om de pagina handmatig opnieuw te laden of door een reeks statische menu’s te navigeren om bij de inhoud te komen die je zoekt.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Een scripttaal zoals JavaScript (of JS) doet het zware werk door computerprogramma’s zoals websites of webapplicaties te vertellen “iets te doen”. In het geval van JavaScript betekent dit dat je de eerder beschreven dynamische functies vertelt wat ze moeten doen, zoals afbeeldingen vertellen om zichzelf te animeren, foto’s om door een diavoorstelling te bladeren of suggesties te geven voor automatisch aanvullen. Het is het ‘script’ in JavaScript waardoor deze dingen schijnbaar vanzelf gebeuren.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer