WPLounge
shop subdomein
Home » Begrippenlijst WPL » Wat is een subdomein?

Wat is een subdomein?

Een subdomein is een aanvulling op een bestaand domein op het internet. Het is een manier om een website te organiseren en te structureren door middel van een extra niveau van indeling binnen een domeinnaam.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Subdomeinen kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het creëren van afzonderlijke websites voor verschillende afdelingen of doelgroepen binnen een organisatie, het aanbieden van specifieke diensten of producten, of het onderhouden van aparte websites voor verschillende talen of regio’s.

Subdomeinen zijn een handig hulpmiddel voor website-eigenaren omdat ze de mogelijkheid bieden om een website op een logische en overzichtelijke manier op te delen, zonder de noodzaak om een apart domein te registreren.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Hoe worden subdomeinen gemaakt?

Om een subdomein te maken, moet je eerst een domeinnaam registreren. Dit kan bij een domeinnaam-registrar of via een hostingprovider. Als je bijvoorbeeld een domeinnaam hebt genaamd “mijnwebsite.nl”, kun je een subdomein maken door “afdeling.mijnwebsite.nl” te registreren.

Voordelen van subdomeinen

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruik van subdomeinen:

  • Organisatie: Subdomeinen bieden de mogelijkheid om een website op een logische en overzichtelijke manier op te delen, wat het voor bezoekers gemakkelijker maakt om de gewenste informatie te vinden.
  • SEO: Subdomeinen kunnen helpen bij het verbeteren van de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van een website, omdat ze de mogelijkheid bieden om specifieke onderwerpen of doelgroepen te benadrukken. Bijvoorbeeld, als je een subdomein hebt genaamd “producten.mijnwebsite.nl” en je wilt dat je website goed gevonden wordt voor zoekopdrachten voor ‘producten’, kan dit subdomein helpen met het targeten van dit zoekwoord.
  • Flexibiliteit: Subdomeinen bieden de mogelijkheid om specifieke delen van je website te hosten op verschillende servers of met verschillende hostingproviders. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een groot aantal afbeeldingen wilt hosten op een CDN (Content Delivery Network) of als je wilt dat een bepaald deel van je website sneller laadt voor bezoekers in een bepaalde regio.
  • Branding: Subdomeinen kunnen ook helpen bij het opbouwen van merkidentiteit. Als je bijvoorbeeld een subdomein hebt genaamd “diensten.mijnwebsite.nl” en dit subdomein is geheel gewijd aan het aanbieden van professionele diensten, kan dit een duidelijke manier zijn om te laten zien wat voor soort bedrijf je bent en wat je te bieden hebt.

Er zijn ook enkele nadelen aan het gebruik van subdomeinen:

  • Verwarring: Sommige bezoekers kunnen verward raken als ze van een subdomein naar een ander subdomein gaan en de branding of het uiterlijk van de website verandert. Dit kan leiden tot een slechte gebruikerservaring.
  • SEO: Hoewel subdomeinen kunnen helpen bij het verbeteren van de SEO van een website, kunnen ze ook een negatief effect hebben als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Bijvoorbeeld, als je te veel subdomeinen gebruikt of als je subdomeinen gebruikt voor niet relevante onderwerpen, kan dit de relevantie van je website voor zoekwoorden verminderen.
  • Beheer: Het beheer van meerdere subdomeinen kan ook meer tijd en moeite kosten, omdat je moet zorgen dat elk subdomein up-to-date is en goed werkt.

Wanneer is het verstandig een subdomein te gebruiken?

Of je subdomeinen moet gebruiken, hangt af van je specifieke doelen en behoeften. Als je bijvoorbeeld een kleine website hebt met een enkele doelgroep, kan het gebruik van subdomeinen overbodig zijn. Maar als je een grote website hebt kan het gebruik van subdomeinen helpen om de structuur  van je website te verbeteren.

In het algemeen is het belangrijk om te overwegen hoe subdomeinen kunnen bijdragen aan de gebruikerservaring en SEO van je website, en hoe ze kunnen helpen om je merkidentiteit te versterken. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van te veel subdomeinen of het gebruik ervan voor onrelevante onderwerpen de relevantie van je website voor zoekwoorden kan verminderen en kan leiden tot een slechte gebruikerservaring.

Daarom is het belangrijk om goed na te denken over hoe je subdomeinen wilt gebruiken en hoe je ze kunt integreren in je overall website-strategie. Als je dit op de juiste manier doet, kunnen subdomeinen een nuttig hulpmiddel zijn om je website te organiseren en te structureren, en om de gebruikerservaring en SEO van je website te verbeteren.

Reageer