WPLounge

Excerpt

Een Excerpt in WordPress is een soort intro-tekst die getoond wordt op de home-pagina en archieven van je blog.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Let op! Excerpts worden nauwelijks meer gebruikt in WordPress, tegenwoordig is het gebruikelijk om een “Meer lezen”-tag te gebruiken.

Excerpt gebruiken – of een meer lezen Tag?

Om een “excerpt” aan je bericht toe te voegen, klik je rechtsboven in het scherm op Scherminstellingen. Hier vink je Excerpt aan. Heb je WordPress in het Nederlands geïnstalleerd? Dan zal er Samenvatting staan.

Er verschijnt nu (onderaan de pagina van de editor) een veld genaamd Samenvatting (of Excerpt). Hier kun je je samenvatting invullen. Wanneer je thema hier gebruik van maakt zal deze samenvatting getoond worden op de archief-pagina’s en home-pagina van je blog.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Er zijn ook plugins beschikbaar om de Excerpt te kunnen gebruiken. Vaak zie je echter dat de Excerpt dan niet werkt omdat deze botst met de ingstelde Excerpt van het thema dat je gebruikt. Ook wordt de Excerpt  vaak verward met de Meer lezen functionaliteit.  Het is belangrijk om deze verschillende opties niet te verwarren en eerst een duidelijk beeld te hebben van wat wat is, voordat je er mee aan de slag gaat.

Wanneer je de Excerpt instelt dan zal je niet automatisch een Meer lezen link krijgen in elke artikel! Wanneer je wilt dat een Meer lezen link wordt toegevoegd dan zal je de volgende code moeten toevoegen aan het bestand functions.php

function new_excerpt_more( $more ) {
	return ' <a class="read-more" href="'. get_permalink( get_the_ID() ) . '">' . __('Read More', 'your-text-domain') . '</a>';
}
add_filter( 'excerpt_more', 'new_excerpt_more' );

Excerpt in de Gutenberg editor

Excerpt in de Gutenberg editor

In de nieuwe editor heeft de Excerpt een nieuwe plek gekregen. Je vindt hem nu aan de zijkant bij het onderdeel samenvatting.