WPLounge
WordPress buitengesloten wp-admin
Home » Tutorials » Buitengesloten uit WordPress-admin omgeving

Buitengesloten uit WordPress-admin omgeving

Het kan natuurlijk voorkomen dat je om welke reden dan ook wordt buitengesloten uit de WordPress-admin omgeving. Het gaat hier dus puur om de situaties waarbij jouw gebruikersnaam/wachtwoord-combinatie niet meer werkt. In dit artikel leg ik uit hoe je via je server weer toegang kunt krijgen tot de WordPress-admin (/wp-admin) omgeving.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

“Mijn WordPress wachtwoord werkt niet!”

Buitengesloten uit WordPressBuitengesloten worden is natuurlijk nooit leuk, maar niet binnenkomen in het beheerpaneel van WordPress is nog vervelender. Het kan zijn dat je simpelweg je wachtwoord bent vergeten en dat de Wachtwoord vergeten?  functie niet lijkt te werken. Of dat je e-mail adres niet meer werkt, waardoor wachtwoord-reset e-mails niet aankomen. Je kunt echter via PhpMyAdmin het wachtwoord van je account resetten, maar dit moet wel op de juiste manier gebeuren. Vergeet je stappen, dan heb je er niets aan en is de kans dat je weer kunt inloggen nog kleiner geworden. Volg de stappen uit dit artikel dus goed!

Wat heb je nodig?

Als je inloggegevens niet meer werken en je dus niet kunt inloggen op je WordPress-admin omgeving, dan kun je dat dus resetten via PhpMyAdmin. Je hebt dus toegang nodig tot PhpMyAdmin en tot de FTP van je website (tenzij je de database naam uit je hoofd weet!).

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Stap 1: Backup!

Later in dit artikel gaan we via PhpMyAdmin database velden aanpassen, dus het is verstandig om een backup te maken. Mocht er dan wat misgaan, kun je altijd nog terug naar het moment waarop de website in ieder geval nog draaiende was. Bekijk hier voor een aantal manieren om een WordPress backup uit te voeren.

Stap 2: Database naam opzoeken

hostingOmdat we via PhpMyAdmin de database gaan bewerken, moeten we de database naam weten. Het kan zijn dat jouw server anders is ingedeeld dan mijn server en dat er dus maar één database op staat, maar omdat dit niet voor iedereen zal gelden leg ik wel uit hoe je de database naam kunt opzoeken. Log in op de FTP van je website via bijvoorbeeld Filezilla. Heb je dit nooit gedaan, dan kun je in dit artikel over FTP lezen hoe je precies kunt inloggen. In principe geldt: vul bij host “ftp.domeinnaam.nl” in. Bij username de gebruikersnaam die je bij de aanschaf van je hostingpakket hebt gekregen en bij password het bijbehorende wachtwoord. Port kun je vaak leeglaten, maar als dat niet het geval is, werkt 21 vaak goed.

Ga naar de hoofdmap van je website. Dit is de map waar je de mappen wp-admin, wp-content en wp-includes ziet staan. Hier staan ook bestanden zoals wp-config.php. Download dit wp-config.php bestand en open het in een tekstverwerkingsprogramma op je computer, zodat je de inhoud kunt bekijken. Verander niets in dit bestand! Je hebt alleen de naam van je database nodig. Deze is te vinden in de volgende regel tekst:

In dit geval is MyDatabaseName de naam die je moet onthouden. Sluit het bestand weer en laat het zo: je hebt niets gewijzigd dus hoeft het bestand ook niet weer te uploaden.

Stap 3: Inloggen PhpMyAdmin

Direct Admin inloggen buitengesloten WordPressNu begint het echte werk. Het makkelijkste is om via DirectAdmin in te loggen op PhpMyAdmin. De URL hiervoor staat vaak in de welkomst-email die je krijgt na aanschaf van een hosting pakket, maar het is vaak www.domeinnaam.nl:2222. Vul de gegevens in die je ook invulde bij stap 2 (FTP) en navigeer naar de domeinnaam waar het om gaat. Klik daar op PhpMyAdmin en vul de juiste gegevens in.

Stap 4: Wijzigen wachtwoord

Je bent nu in PhpMyAdmin, waar je aan de linkerkant de database(s) ziet staan. Selecteer de database naam die je hebt opgezocht bij stap 2. Klik op de tabel wp_users, vink de record aan waar jouw gebruikersnaam in staat en klik op Wijzigen. Je ziet als het goed is een situatie die lijkt op de onderstaande afbeelding.

WordPress wachtwoord wijzigen PhpMyAdmin

Selecteer uit de box links “MD5” en vul rechts een nieuw wachtwoord in. Het is heel belangrijk dat je links MD5 selecteert!

WordPress nieuw wachtwoord MD5

Klik rechts onder op opslaan en je bent klaar: je kunt nu met je nieuwe wachtwoord inloggen op je WordPress-account!

Nog steeds buitengesloten uit WordPress?

Vervelend. Ga na of je de stappen goed hebt gevolgd (met name het selecteren van MD5 is erg belangrijk) en neem zo nodig contact op. Wellicht ligt het probleem bij je hosting, of zorgt een plugin voor het conflict. Je kunt via FTP je plugins deactiveren, zoals wordt uitgelegd in dit artikel over het oplossen van de Internal Server Error. Veel succes!

Beoordeel dit artikel

Jelle van der Schoot

Jelle van der Schoot is eigenaar van internetbedrijf Bootwebs en heeft WPLounge mede-opgericht. Samen met Wouter Postma schreef hij het boek WordPress - Een inspirerende handleiding.

2 reacties

Scroll Up Skip to content