WPLounge
Datum in URL
Home » WordPress SEO » Datum in de URL: slecht voor je Google rankings?

Datum in de URL: slecht voor je Google rankings?

Bij het optimaliseren van je website vraag je je misschien af wat de beste keuzes zijn. Het algoritme van Google verandert evenals de maatschappelijke trends. We vallen met de deur in huis: er is géén SEO-voordeel om de (publicatie)datum in de URL te vermelden. Google en websitebezoekers houden immers van overzichtelijkheid en korte URL’s. Maar kan het gebruik van data in URL’s eventueel schadelijk zijn?

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Datum in URL
Do of don’t: datum vermelden in je pagina of blog URL.

URL structuur instellen in WordPress

Over het hele internet kom je diverse soorten URL-structuren tegen. Sommigen kiezen ervoor om de desbetreffende pagina of blog direct achter de root te zetten, ongeacht de publicatiedatum of bovenliggende categorie.
Zo’n rechttoe rechtaan URL architectuur ziet er als volgt uit: https://www.wplounge.nl/paginanaam. Waar we het vandaag over hebben, de publicatiedatum tonen in je URL, ziet er bijvoorbeeld zo uit: https://www.wplounge.nl/2-10-2019/paginanaam.

Automatische redirects?

Er zijn verschillende stijlen, waar je uit kunt kiezen. Zie de illustratie hieronder (deze vind je in de WP dashboard onder Instellingen > Permalinks). Wees wel altijd voorzichtig bij het wijzigen van permalinks. Stel je voor, jouw pagina wordt ergens vermeld met de oude URL indeling, dan zal deze link niet meer werken. Hierbij dien je een redirect in te stellen, zodat de bezoeker wordt doorgeleid naar de nieuwe URL. Wat bij de algemene permalink instellingen prettig is, is dat er een automatische redirect wordt ingesteld, dus heb je daar geen omkijken meer naar.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
WordPress permalink instellingen
WordPress permalink instellingen. Intstellingen > Permalink. De wijzigingen worden automatisch ge-redirect.

In onze eigen instructie hoe je de URL structuur kunt bepalen voor je website, lees je alles over de permalink instellingen:

WordPress Permalink structuur aanpassen

Dan is de vraag nu wat wijsheid is. Hoe zit het nu met het vermelden van de publicatiedatum in de URL?

Datum in URL? John Mueller zegt: “It’s fine”

John Mueller, sinds 12 jaar Webmaster Trends Analist bij Google, heeft vorige week maandag, 23 september, gereageerd op vragen van Twitteraars over datumvermeldingen in URLs. De kern van de vraagstelling was, of er een verband is tussen de URL-structuur en SEO/Google rankings. Er werden die ochtend weer vele vragen gesteld, waaronder:

 • “Heeft het vermelden van een datum in de URL invloed op mijn Google-ranking?”
 • “Er zijn bijvoorbeeld twee URL’s, één met datum en één zonder datum. Zal Google deze op dezelfde manier behandelen voor de rankings?”

Diezelfde ochtend waren er maar liefst twee antwoorden van zowel John (@JohnMu) als Google Webmasters (@googlewmc) met dezelfde boodschap: “It’s fine!”. Overigens worden beide Twitter accounts hoogstwaarschijnlijk door één en dezelfde persoon beheerd, dhr. John Mueller zelf.

John Mueller op Twitter
John Mueller: geeft op Twitter het verlossende woord omtrent data in URLs.

Conclusie

We kunnen hier lering uit trekken. URL’s die een datum bevatten worden door Google niet afgestraft enz. Je rankings zullen hierdoor ook niet kelderen. Veel website beheerders kiezen zelfs bewust voor URL’s met datum, omdat een unieke ID in de URL een vereiste is voor Google Nieuws. Blijf wél vooral rekening houden met je bezoekers en kies een logische URL-structuur, ook wanneer het om (product)categorieën gaat:

https://www.onlinewinkelvoorbeeld.nl/paraplus/zwarte-paraplus of https://www.onlinewinkelvoorbeeld.nl/zwarte-paraplus

Er is geen goed of fout.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties

 • Beste Roger, even een andere vraag. Bij de Google resultaten wordt bij mijn webpagina’s de publicatiedatum aangegeven. Zo ook bijvoorbeeld bij deze pagina van jou, te weten 2 oktober 2019 (voor de tekst/meta beschrijving). Ik heb de data niet in mijn url staan en het zijn pagina’s, geen berichten. Hoe kan dit? En kan ik dat veranderen? Ik zie dit namelijk niet bij iedereen.

  Ben benieuwd! ;-)

  Groet,
  Angelique

  • Dat is geheel aan Google, Google kan besluiten om de datum weer te geven aan de hand van een algoritme. Die bepaalt en bekijkt of de content een nieuws gerelateerd bericht is of dat de content nieuwe informatie bevat.