WPLounge
Dubbele titels in WordPress is niet verstandig voor SEO
Home » WordPress SEO » Hoe voorkom je dubbele titels in WordPress?

Hoe voorkom je dubbele titels in WordPress?

De titel en URL van jouw pagina of blogbericht spelen een belangrijke rol bij zoekmachine optimalisatie, SEO. Het hebben van een dubbele bericht- en paginatitels kan een negatieve invloed hebben op de prestaties en vindbaarheid van je site. Wanneer je (on)bewust een identieke berichttitel aanmaakt wordt er door WordPress automatisch een nummer toegevoegd aan het einde van de URL-slug. De daadwerkelijke titels zijn echter nog steeds duplicaten, iets wat je zou altijd zou moeten vermijden. In dit artikel laten we je zien hoe je dubbele berichttitels in WordPress kunt voorkomen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Dubbele titels in WordPress is niet verstandig voor SEO
Dubbele titels in WordPress is niet verstandig voor SEO

Hoe WordPress met dubbele titels omgaat

Een standaard gevolg bij het aanmaken van nieuwe post & page titels is dat WordPress de titels als URL slug instelt. Als je twee pagina’s of berichten hebt met een identieke titel maakt WordPress een onderscheid in de slug. Hier wordt oplopend een nummer toegevoegd bij iedere identieke paginatitel die je aanmaakt. Zo ziet dat er in de praktijk uit.

URL wijziging bij dubbele paginatitel in WP
Dit is wat WordPress doet bij een dubbele titel, zie het cijfer bij de permalink.

Verwarrend voor de zoekmachine

Let er wel op dat dit geen oplossing is. Gezien het feit dat beide pagina’s of blogs dezelfde termen in de titel hebben kun je hiermee verwarring scheppen bij Google (of een andere zoekmachine). Want welke pagina moet Google nu de prioriteit geven om in de zoekresultaten te tonen?

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

In dit artikel gaat het over “dubbele titels”. Technisch gezien spreken we hier van H1 titels, de hoofdtitel van je pagina of blog. Naast de H1 titel bestaat er ook nog de title tag, de “Google titel”, oftewel de titel die een bezoeker in de zoekresultaten van Google ziet.

Het vermijden van dubbele berichttitels in WordPress

Wanneer het gaat om een website met één auteur, is het voorkomen van duplicate titels vrij gemakkelijk. Dit doe je door simpelweg de titel te veranderen en vervolgens het nummer uit de URL-slug te verwijderen (en eventueel de permalink geheel aan te passen). Wanneer je een website hebt waar meerdere auteurs actief op zijn, is het net iets lastiger. Maar geen paniek, de oplossing voor de laatstgenoemde situatie gaan we nu behandelen. Dit zal je verder helpen om identieke paginatitels te voorkomen en de andere auteurs erop te attenderen.

Maak de prullenbak leeg

Soms lijkt het alsof je een 100% unieke titel hebt bedacht, maar WordPress blijft een nummer toevoegen achter de slug. De reden is dat je waarschijnlijk in de prullenbak of conceptenmap reeds een artikel hebt met dezelfde titel. Maak dus je prullenbak leeg, zo ben je er zeker van dat de desbetreffende titel & slug uit de database zijn en begin je met een schone lei.

Met behulp van een plugin

We gaan gemakshalve gebruikmaken van een open source plugin. We kiezen voor de Unique Title Checker. De Unique Title Checker plugin dient eerst geïnstalleerd en geactiveerd te worden. Raadpleeg hiervoor eventueel onze algemene plugin-installatiehandleiding. Wat betreft gebruiksvriendelijkheid is deze plugin een goede keuze. Er zijn namelijk geen instellingen en configuraties die je moet aanpassen voor het gewenste resultaat.

Verschillende title checker plugins
Uiteraard bestaan er meer plugins die jou helpen met het scannen op duplicate paginatitels. Wij hebben vandaag gekozen voor de Unique Title Checker (links, reeds geactiveerd)

De eerste test: heb ik zojuist een dubbele titel aangemaakt?

Nu brengen we het in de praktijk. Je gaan gewoon naar Berichten » Nieuw bericht en verzint een mooie titel. De Title Checker plugin controleert nu automatisch of jouw nieuwe blogtitel voldoet aan de SEO criteria voor unieke content. Je zien bovenin een melding of je titel uniek is of niet.

Unique Title Checker werkt
Unique Title Checker werkt! Weliswaar Engelstalig. De titel in de bovenstaande afbeelding is al ooit gebruikt; verzin iets anders.

Een dubbele titel zal er niet voor zorgen dat je het bericht niet kunt bewerken. Je kunt je bericht ook gewoon publiceren. Met de waarschuwing kun jij en eventuele andere auteurs erop geattendeerd worden dat een alternatieve titel de voorkeur heeft.

Extra aandachtspunt: extra toevoeging achter title tags

In dit artikel hebben we het feitelijk gehad over de H1-tag en niet te title tag. Wanneer je bij Instellingen » Algemeen onder Sitetitel een tekst invoert (in ons geval straight-forward; WPLounge), dan wordt deze automatisch getoond in de zoekresultaten achter elke titel van elke blog en pagina die je publiceert. Kijk dus uit dat je hier geen “onrepresentatieve” woorden invult of hele zinnen, het is puur voor branding bedoeld.

Website titel wordt overgenomen als toevoeging in title tag.
De websitetitel uit de algemene instellingen wordt toegevoegd aan de title tag. Soms logisch, soms ook niet. Zo ook bij onze begrippenpagina., hier is het adequaat.

Hoe te voorkomen?

Wij raden aan om een SEO plugin te gebruiken zoals Yoast of All-in-One SEO, waarmee je gemakkelijk kunt aangeven dat je de standaard overall website titel (WPLounge in ons geval) wel of niet wilt tonen. Ga naar Instellingen en kijk onder tabblad Taxonomieën. De onderstaande afbeelding omcirkelt het gedeelte waar het om gaat.

Yoast SEO plugin
Stel in de Yoast plugin in wat je wel en niet getoond wilt hebben in jouw snippet. Zo ook de page title, waar we het zojuist over hebben gehad.

Je kunt er ook voor kiezen, wanneer je gebruikmaakt van Yoast, om per bericht individueel de snippet aan te passen naar wens. Dit is een techniek die wij vaak toepassen ten behoeve van relevantie van iedere paginatitel:

Yoast snippet bewerking individueel
De snipperbewerker van Yoast. Wanneer je Yoast hebt geïnstalleerd, scroll naar beneden (wanneer je een artikel aan het schrijven bent) en pas de standaard weergave aan.

Wij hopen je bij dit vraagstuk op weg geholpen te hebben. Mocht je nog vragen hebben, laat een comment achter of neem contact met ons op!

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

 • Beste Roger
  Ben al een tijdje aan het zoeken hoe ik nu toch dezelfde titels kan plaatsen.
  Een voorbeeld
  Ik wil de url krijgen /bruidsmode/almere/naam

  Maar dit wil ik ook met andere categorëen doen zoals
  /trouwlocaties/almere/naam

  Dus krijg 2 dezelfde titels namelijk Almere

  Kan dit?

  Anders heb ik 2x bruidsmode in mijn url staan
  bruidsmode/bruidsmode-almere/naam

  Hartelijke groeten Margriet