WPLounge
Lorem Ipsum tekst
Home » Overig » Wat is Lorem Ipsum tekst? De ultieme dummy tekst!

Wat is Lorem Ipsum tekst? De ultieme dummy tekst!

Lorem Ipsum tekst is een dummy tekst die vaak gebruikt wordt in de grafische en redactionele industrie. De tekst, die afkomstig is uit de oudheid, dient als plaatsvuller en wordt gebruikt om een voorbeeld te geven van hoe een bepaalde lay-out eruit zou kunnen zien.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Als ontwerper of ontwikkelaar van WordPress websites, ben je wellicht al bekend met de dummy tekst Lorem Ipsum. Deze tekst wordt vaak gebruikt als opvultekst wanneer er nog geen echte inhoud beschikbaar is.

Maar waar komt Lorem Ipsum vandaan en hoe kun je het effectief gebruiken in je WordPress projecten? In dit artikel bespreken we de geschiedenis van Lorem Ipsum, wat de betekenis is van Lorem Ipsum en geven we tips over hoe je deze tekst kunt genereren.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Wat is de betekenis van Lorem Ipsum?

De tekst Lorem Ipsum heeft geen speciale betekenis. Het is simpelweg een opvultekst die door veel specialisten gebruikt wordt. Veel ontwerpers van een WordPress website gebruiken deze tekst, maar dit geldt ook voor drukkers, zetters en andere grafisch ontwerpers.

Is Lorem Ipsum een echte taal?

Nee, Lorem Ipsum is geen echte taal. Lange tijd werd deze tekst ten onrechte geassocieerd met het Latijns. In werkelijkheid is deze tekst niks meer dan een opvultekst.

Hoe is Lorem Ipsum ontstaan?

Voor de historie van Lorem Ipsum moeten we kijken naar een passage uit de Finibus Bonorum et Malorum van Cicero. In dit meesterwerk komt de volgende tekst naar voren: “Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit…”.

Lorem Ipsum is gebruikt sinds de 16de eeuw, toen een drukker een typevoorbeeldboek maakte voor lettertypes, en sindsdien is het een standaard dummy tekst in de grafische en redactionele industrie. En vanaf dat moment heeft de grafische industrie deze tekst eigenlijk continu gebruikt. Wel zijn er meerdere varianten op ontstaan, maar de standaardversie is nog steeds het meest gebruikt.

De originele passage

De originele passage luidt dus als volgt: ‘Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit.’

Deze passage is echter uitgebreid tot een stuk van 69 woorden. Als je dat stuk eindeloos op je website plakt, krijg je een duidelijk indruk van de tekstuele uitingen op je website.

Je bent hiermee in staat om je website ‘af’ te zien als alle tekst hiervoor is geschreven.

De originele passage vertaald naar het Nederlands

Bovengenoemde passage betekent het volgende in het Nederlands:

“Niemand houdt van pijn, zoekt de pijn op en wil pijn hebben alleen om de pijn zelf”.

Lorem Ipsum origineel

Waarvoor wordt Lorem Ipsum gebruikt?

Lorem Ipsum wordt veelvuldig bij het ontwikkelen van een WordPress website gebruikt.

Denk je een mooi thema gevonden te hebben? En heb je dit thema helemaal naar wens ingesteld? Dan kun je de tekst op pagina’s, in berichten en in widgets plakken. Je krijgt nu een duidelijke indruk van de algehele uitstraling van de website.

Ook drukkers en zetters gebruiken deze tekst al sinds de 16e eeuw. Ook voor hen geeft deze tekst veel duidelijkheid. Veel duidelijkheid over hoe iets er inclusief tekst uit komt te zien.

In WordPress is het erg handig om van dummy teksten gebruik te maken. Met deze opvultekst krijg je een duidelijke indruk van je website. Je ziet duidelijk hoe het design van je website er uit ziet. En je ziet ook direct op welke manier je je website bijvoorbeeld nog mooier uit kunt lijnen.

Waarom hier dan juist deze opvultekst voor gebruikt wordt? Omdat deze tekst qua lettergebruik en woorden heel veel op een ‘echte’ taal lijkt. Dit zorgt ervoor dat je direct een goede indruk krijgt van een grafisch ontwerp. Dit kan je nieuwe WordPress website zijn, maar kan ook bijvoorbeeld een flyer, poster of andere grafisch ontwerp zijn.

Het gebruik van Lorem Ipsum voor WordPress websites kan ook nuttig zijn bij het testen van verschillende font-stijlen en groottes. Door Lorem Ipsum te gebruiken, kun je eenvoudig zien hoe een bepaalde font eruit zal zien bij langere teksten en of deze goed leesbaar is. Dit kan een belangrijk aspect zijn voor de gebruiksvriendelijkheid van je website.

Waar kan ik Lorem Ipsum tekst genereren?

Op het internet zijn meerdere zogeheten Lorem Ipsum generators te vinden. Met deze generators kun je zelf instellen hoeveel paragrafen of woorden je nodig hebt. De generator maakt vervolgens de passende dummy tekst voor je.

Maar, je kunt deze tekst ook zelf in Word genereren. In de nieuwste versies van Office kun je de Lorem Ipsum tekst zelf inladen, waarna je deze naar bijvoorbeeld WordPress kunt kopiëren.

Tot slot kun je ook gebruik maken van WordPress plugins om de tekst mee te genereren. Een voorbeeld hiervan is de plugin “Lorem Ipsum Generator” die een knop toevoegt aan de visual editor waarmee je met één klik de dummy tekst kunt invoegen.

Ook de plugin “Lorem Ipsum and Random Text” biedt de mogelijkheid om willekeurige tekst te genereren en invoegen in je pagina’s en berichten.

Het is een veelzijdig hulpmiddel voor WordPress ontwikkelaars en ontwerpers. Het kan gebruikt worden voor een breed scala aan doeleinden

Conclusie

Lorem Ipsum is een handige dummy tekst die je kunt gebruiken in je WordPress projecten. Of je nu een voorbeeld wilt geven van een lay-out, de inhoud van een pagina tijdelijk wilt verbergen of de leesbaarheid wilt verbeteren, Lorem Ipsum kan een nuttige oplossing bieden.

Daarnaast zijn er diverse plugins beschikbaar die het gebruik van deze opvultekst nog gemakkelijker maken. Lorem Ipsum is een nuttig hulpmiddel voor ontwerpers en ontwikkelaars om hun werk sneller en efficiënter te doen.

Reageer