WPLounge
WordPress zoekfunctie
Home » Tutorials » Tips voor een minder slechte zoekfunctie in WordPress

Tips voor een minder slechte zoekfunctie in WordPress

WordPress beschikt van zichzelf over een zoekfunctie. Bijna iedereen is het er echter over eens dat deze eigenlijk heel erg slecht is. Op sommige websites vind je met de zoekfunctie alleen berichten, en bij andere websites werkt deze helemaal niet zoals je zou verwachten.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Persoonlijk zou ik in WordPress 3.9 dan ook liever een verbeterde zoekfunctie zien dan een front-end editor.

WordPress zoekfunctie
De standaard zoekfunctie in WordPress laat veel te wensen over.

In dit artikel geef ik je een paar tips om de zoekfunctie van WordPress draaglijk te maken.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Sorteren op relevantie, niet op datum

Standaard zal de zoekfunctie van WordPress alle resultaten sorteren op datum. Helaas betekent dit ook dat de zoekresultaten waar een zoekwood maar één keer in voor komt hoger komen te staan dan een artikel dat helemaal over dat zoekwoord gaat. Hier heb je eigenlijk geen invloed op.

Gelukkig zijn wij niet de enige die vinden dat de WordPress-zoekfunctie slecht is. De makers van de plugin “Relevanssi” hebben de plugin dan ook ontwikkeld om ervoor proberen te zorgen dat de resultaten gesorteerd worden op relevantie, in plaats van op datum.

Oneindig aantal zoekresultaten

Een ander onderdeel dat erg irritant is in WordPress, is dat de zoekfunctie alleen de laatste tien resultaten toont. Om oneindig veel zoekresultaten te tonen, zoek je in het search.php-bestand naar het volgende stukje code:

<?php if (have_posts()) : ?>
<?php while (have_posts()) : the_post(); ?>

Bovenstaand stukje code vervang je met de volgende code:

<?php $posts=query_posts($query_string . '&posts_per_page=-1'); ?>
<?php if (have_posts()) : ?>
<?php while (have_posts()) : the_post(); ?>

(Bron: WPHacks)

Let op: voor websites met honderden berichten (en dus een grote database) is het geen goed idee om oneindig veel zoekresultaten te tonen!

Zelf de relevantie van pagina’s en berichten bepalen

De plugin WPSearch zorgt ervoor dat je zelf kunt bepalen welke pagina’s en berichten relevant zijn voor bepaalde termen.

Waar zoeken mensen naar op mijn website?

Als je Google Analytics gebruikt op je WordPress-website is het heel makkelijk om bij te houden waar je bezoekers naar vinden. Om dit te doen, ga je in Google Analytics naar de instellingen van je website, en zoek je naar “Site Search Settings”. Je krijgt dan onderstaand menu te vinden, waar je “Site search tracking” activeert en de “query parameter” invult. Op WordPress-websites is dat standaard een S.

Neem deze instellingen over om zoekopdrachten op je website bij te houden in Google Analytics.
Neem deze instellingen over om zoekopdrachten op je website bij te houden in Google Analytics.

Zodra je dit hebt geactiveerd, zullen de zoekopdrachten op je website vanaf dat moment worden bijgehouden. Je vindt ze onder het tabje “Behavior > Site Search“.

Zodra je weet waar je bezoekers vooral op zoeken, kun je voor die zoekresultaten proberen de artikelen in een relevantere volgorde te zetten dan dat WordPress dat doet.

Ook categorieën en tags in je zoekresultaten?

WordPress zal geen tags en categorieën in je zoekresultaten tonen, tenzij je hier zelf voor zorgt. Dit doe je met de plugin Search Everything. Je kunt hiermee bepaalde zoekresultaten “highlighten” en bovendien per post type aangeven of je wilt dat die in je zoekresultaten naar voren komen.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties

 • Er zijn wel wat opmerkingen te plaatsen bij dit artikel;

  WordPress standaard search sucks monkey balls, dat is duidelijk. Relevanssi is een plugin die dat beter maakt maar je kan niet echt bouwen op de plugin. Er zitten veel slordigheidjes in updates waardoor er alweer snel een update op een update komt. Ook komt het na updates voor dat je de hele index opnieuw moet genereren. Dat je gewicht kan geven aan bepaalde delen van een artikel is handig en essentieel voor een zoekfunctie waarbij relevantie leading is.

  Een oneindig aantal zoekresultaten is leuk maar doe dat niet bij een site met een flinke database, dat is killing voor de performance. Dan kan je beter een kleinere, relevante, selectie tonen waarbij je de zoekopdracht highlight in de resultaten.

  WPSearch is een oude plugin en al sinds november 2011 niet bijgewerkt, zou ik persoonlijk niet aan beginnen.

  New kid on the block is SearchWP, een hele gave plugin van Jonathan Christopher die alle andere in dit artikel overbodig maakt. Deze plugin werkt ook goed samen met FacetWP wat helemaal übervet is!

  • Hi Taeke,
   Thanks voor je toevoeging :-).

   Voor een hele grote website is het inderdaad geen goed idee om oneindig veel zoekresultaten te tonen (heb het artikel ook geüpdatet).

   SearchWP ziet er goed uit, ik zal er eens naar kijken :-).