WPLounge
Home » Begrippenlijst WPL » GUI

GUI

Wat is een GUI?

GUI staat voor Graphical User Interface en bevat grafische elementen zoals vensters, menu’s en pictogrammen die het makkelijk maken om met software te werken. Voordat het gebruik van GUI’s standaard werd, was bij het gebruik van computers normaal om met commando’s te werken. Interacties met de computer was alleen mogelijk met opdrachten via de command line. Dus in plaats van een bestand te slepen en neer te zetten om het te verplaatsen, kon dat alleen via een command line opdracht. Gebruikers moesten de commando’s onthouden die nodig waren om deze en vele andere functies uit te voeren. De eerste versie van WordPress 0.7 (2003) had wel al een GUI maar was erg beperkt in de mogelijkheden.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Een bericht schrijven in WordPress 0.7. Veel elementen die je nu nog steeds ziet terugkomen.

Geschiedenis van de GUI

In 1981 introduceerde Xerox PARC, de eerste GUI. Apple-oprichter Steve Jobs zag het tijdens een rondleiding door Xerox en bracht in 1984 een GUI-gebaseerd besturingssysteem voor de Macintosh uit. Microsoft volgde in 1985 met Windows 1.0. Deze GUI-gebaseerde programma’s werden bestuurd met een muisaanwijzer en was het begin van point-and-click. Door deze verschuiving hoefden gebruikers niet langer een lange lijst met opdrachten te leren om een computer te bedienen. Elke opdracht werd weergegeven in een menu of door een pictogram op het scherm. In 1990 begonnen GUI’s er meer uit te zien als die van moderne apparaten.

Windows 1.0
Windows 1.0 GUI

Begin 2010 werden nieuwe invoertypes, zoals swipe-opdrachten, toegevoegd aan de GUI-functionaliteit om tegemoet te komen aan de groeiende mobiele markt. Computer-GUI’s accepteren nu ook input van joysticks, camera’s en microfoons.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

 

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer