Dit is deel 2 van de Gutenberg Handleiding. In dit artikel over Gutenberg zullen we alle onderdelen van de editor bespreken.
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Inhoud
Screenshot hieronder (klik voor groter) laat zien hoe Gutenberg eruit ziet als je voor het eerst een pagina of bericht gaat schrijven met de nieuwe editor. Ik heb een aantal belangrijke onderdelen genummerd. Onder de screenshot leg ik ze alle zeven uit.
1: De titel
Nummer één spreekt redelijk voor zich: hier vul je een titel in voor je pagina of bericht. Dit verschilt niet heel erg van de “klassieke editor”, behalve dat het er in Gutenberg iets anders uit ziet.
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
2: Content
Onder de titel vind je het “Content”-gedeelte van de Gutenberg Editor. Hier kun je blokken met content plaatsen, zoals een tekstblok. Je kunt hier gewoon beginnen met typen, zoals je dat gewend was in de Classic Editor. Wanneer je op “Enter” klikt wordt er automatisch een nieuw blok gemaakt waarin de volgende paragraph (alinea) kan worden geschreven.
Je kunt vervolgens met de pijltjes naast een blok de volgorde van de blokken aanpassen. Dit went heel snel.
3: Code Editor
De knoppen rechtsboven herken je wellicht nog wel uit de klassieke Editor. Hier kun je je bericht of pagina als concept opslaan, publiceren, een voorbeeld bekijken of de Gutenberg-sidebar verbergen. Wanneer je op het icoontje met de drie puntjes klikt, kun je ook switchen naar de “Code Editor” die in Gutenberg zit. Dit ziet er als volgt uit:
Hier kun je je bericht direct als HTML bewerken, zoals dat in de klassieke Editor ook mogelijk was door niet voor het tabje “Visueel” maar voor “Tekst” te kiezen.
4. Blokbeheerder
Rechtboven, via het icoontje met de drie puntjes, vind je ook een optie ‘Blokbeheerder’. Hiermee kan je blokken in- en uitschakelen. WordPress zelf heeft al een flink aantal content blokken, en ook van externe partijen kunnen er steeds meer blokken in je WordPress bibliotheek komen te staan. Om te voorkomen dat je veel tijd kwijt bent naar het zoeken naar het juiste blok, is het verstandig om via de blokbeheerder blokken uit te schaken die je niet gebruikt.
5. Gutenberg sneltoetsen
Om snel te kunnen werken met de blokeditor, is het handig om een aantal toetsencombinaties te gebruiken. Een aantal sneltoetsen die wij veel gebruiken:
Ctrl + Shift + Alt + M Schakelen tussen de visuele editor en de code editor
Ctrl + S Aanpassingen opslaan
Ctrl + Z De laatste aanpassingen ongedaan maken
Ctrl + A Alle tekst selecteren tijdens het typen. Druk nogmaals om alle blokken te selecteren
backspace Verwijder meerdere geselecteerde blokken
/ Het bloktype veranderen na het toevoegen van een nieuwe paragraaf
Shift + Alt + H Toon alle toetsencombinaties
5: Publiceren
Onder de Publiceren-knop vind je alle instellingen die je gewend bent uit de klassieke Editor. Zo kun je je pagina of bericht als “Openbaar” publiceren of de status “Privé” geven. Je kunt hier ook de datum van je bericht aanpassen of ervoor kiezen om je bericht later te publiceren. Je kunt hier ook tags toevoegen, dit zijn trefwoorden om je bericht te beschrijven.
Uiteraard vind je ook in Gutenberg de menu’s voor het toevoegen van tags, het selecteren van categorieën en een uitgelichte afbeelding voor je bericht of pagina. Behalve dat dit nu “uitklapbare” menu’s zijn is hier weinig veranderd.
7: Blok toevoegen / ongedaan maken
Links bovenin de Gutenberg editor vind je een knop om een nieuw blok aan je pagina of bericht toe te voegen. Daarnaast zie je een knop ‘Gereedschap’. Dit biedt verschillende interacties voor blok selecties en bewerking. Ook vind je hier twee knoppen waarmee je je laatste wijziging ongedaan kunt maken of juist een stap “vooruit” kunt doen.
Daarnaast vind je een knop met een “i”. Als je hierop klikt, krijg je meer informatie over je pagina of bericht, zoals het aantal woorden, tussenkopjes, blokken en alinea’s:
Wil je meer weten over de Gutenberg editor? Lees dan verder in onze Gutenberg Handleiding.
Wederom heldere uitleg. Geen gedoe er omheen.
Al even wat testen gedaan, helaas niet gevonden wat ik zoek.
In een tekstblok staat nu een afbeelding met de “inline” mogelijkheid.
De afbeelding heeft de tekst naar beneden gedrukt in het blok.
Hoe krijg ik de tekst weer naar boven?
Of is dit een kwestie van 2 kolommen 1 voor tekst en een voor afbeelding?