WPLounge
Gutenberg
Home » WordPress Gutenberg » De blok editor vanaf WordPress 5.7

De blok editor vanaf WordPress 5.7

Met de release van WordPress 5.8 in juli zal WordPress nooit meer hetzelfde zijn; een nieuw tijdperk dient zich aan waarin de blok editor zal gaan fungeren als Full Site Editor. Zal het tijdperk van de Page Builders ten einde komen? Voor nu eerst even een opfrisartikel over verbeteringen aan de block editor in WordPress 5.7.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Algemeen

Editor: blokken slepen en labels tonen in plaats van pictogrammen

Slepen naar de editor lijkt heel basaal, maar was vóór WP 5.7 nog niet mogelijk in de blok editor. Vanaf 5.7 kun je dus wel gewoon de blokken naar de editor slepen.

Verder is er een optie (onder Bovenbalk-> Drie puntjes helemaal rechts -> Voorkeuren) om de iconen in o.a. diezelfde bovenbalk te vervangen door tekst labels. Erg handig als je net begint om de blok editor te ontdekken.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Toon knoplabels kun je hier aanzetten
Zo ziet de bovenbalk er dan uit
Ook de toolbar toont nu de knoplabels i.p.v. pictogrammen

Lettertypes

Zelf instellen van de letterype grootte is nu mogelijk met een aangepaste grootte in plaats van de voorgedefinieerde eenheden ‘Normaal’, ‘Klein’, etc. Voor het Lijst blok en Code blok geldt dat je nu ook de lettertype grootte in kunt stellen op deze wijze. Voorheen was het instellen van de grootte van deze twee blok typen niet mogelijk.

Font grootte aanpassen met een eigen waarde

Knoppen

Nieuw aan het Knoppen groep blok is dat de groep knoppen nu weergegeven kunnen worden in een rij naast elkaar of in een kolom onder elkaar. Met de dropdown Transformeer naar variatie kun je de Knoppen groep kan nu transformeren naar de variatie Horizontaal of Verticaal.

In het Knoppen blok kan de variatie aangepast worden tussen horizontale knoppen en verticale knoppen
Breedte buttons aanpassen met percentage

Sociale pictogrammen

Formaat

Met de optie Afmeting kan nu ook het formaat van de Sociale pictogrammen worden aangepast zodat het beter aansluit bij het gebruikte thema

Kleur

De Pictogramkleur kan nu aangepast worden met eigen kleuren.

Netwerk

De netwerken Patreon, Telegram en TikTok zijn nu ook toegevoegd.

Cover blok

Wil jij een pagina vullende afbeelding tonen op jouw homepage die ook nog eens altijd de volledige hoogte van het scherm inneemt? Dan is er goed nieuws, want dat is nu mogelijk met het Cover blok. In de toolbar kun je dit aanzetten met het icoontje met de vier hoekpuntjes.

Vulelement blok

Dit blok heeft geen inhoud maar bepaalt alleen de opvulling tussen twee andere blokken. De zichtbaarheid hiervan was niet optimaal onder verschillende omstandigheden, maar dat is nu aangepast door het semitransparant te maken.

Herbruikbare blokken

Met deze functie kun je blokken en groepen blokken met alle instellingen opslaan en door je hele site (her)gebruiken. Wil je iets wijzigen, dan kun je die wijziging in één keer doorvoeren. Ze zijn dus aan elkaar gekoppeld, let daar goed op!

Conclusie

Zo langzamerhand begint de Gutenberg blok editor steeds meer op een volwaardige Full Site Editor te lijken. En dat is geen toeval. WordPress stuurt hier expliciet op aan, in WP release 5.8 zullen er nog veel meer functionaliteiten worden vrijgegeven om dit doel te verwezenlijken. Wil je alvast een voorproefje dan kun je de Gutenberg plugin in je site installeren. Het is nog wel een bèta versie, dus we raden niet aan om deze in een productie site te gebruiken. WordPress gebruikt deze plugin om de aankomende aanpassingen aan de Gutenberg editor te kunnen laten testen. Op de plugin pagina zie je een hoop slechte reviews. Het lijkt erop dat veel mensen zich niet bewust zijn van de bèta status van deze plugin en hem toch in een productie site hebben gebruikt. Ook is de gebruiksvriendelijkheid nog niet helemaal top en is het een compleet nieuwe benadering van het editen van content. Veranderingen zullen altijd weerstand met zich meebrengen!

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer

Partners