WPLounge
Gutenberg Deel 5
Home » WordPress Gutenberg » Nieuwe blokken toevoegen

Nieuwe blokken toevoegen

In de laatste versie van de Gutenberg Editor kan je blokken downloaden en toevoegen aan je Gutenberg blokken bibliotheek. In dit artikel zullen we laten zien hoe je deze externe blokken kan toevoegen. Ook bespreken we een aantal blokken en plugin die handig zijn om te gebruiken met Gutenberg.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Externe Gutenberg blokken toevoegen

Blokken zoekenEen nieuw extern blok toevoegen gaat als volgt: klik op het + symbool linksboven in de Gutenberg editor. Hier zie je alle beschikbare blokken maar ook een blok-zoekfunctie zoals in de afbeelding links. Wanneer je bijvoorbeeld een ‘slider’ blok wilt toevoegen, kan je eenvoudig naar dit type blok zoeken. We zetten een aantal handige blokken op een rij.

Highlighting Code Block

Als je vaak script code wilt laten zien op je website is dit een handig toevoeging. Met de zoekterm ‘Highlighting Code Block‘ kan je dit blok toevoegen aan je blokken-bibliotheek. Vervolgens kan je met één klik een codeblok toevoegen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Code blok

Dit ziet dat er als volgt uit in een bericht

Code blok voorbeeld

Algori PDF Viewer

Algori PDF Viewer is een Gutenberg Blok waarmee je PDF-documenten op je website kunt weergeven. Zoek op ‘Algori‘ om het blok te kunnen toevoegen. Vervolgens kan je in dit blok een PDF toevoegen vanuit je mediabibliotheek of een PDF uploaden.

PDF viewer Gutenberg
Algori PDF Viewer

Bij de blok opties is de grootte van het blok aan te passen zodat je het PDF document met de juiste afmetingen kan publiceren.

Map blok toevoegen

Kaart optiesMet het blok ‘Map’ kan je een kaart blok toevoegen aan je website om bijvoorbeeld de locatie van je bedrijf weer te geven. Een kaart kan een waardevolle toevoeging zijn aan je website. Als je je bedrijfslocatie toevoegt kunnen klanten makkelijk je bedrijf vinden. Maar het geeft ook een lokale SEO boost, door de locatie kom je hoog in de zoekresultaten bij bijv. ‘beste tandarts in (stad’).

Bij de blokinstellingen kan je het adres opgeven van de kaart die je wilt plaatsen. Hier heb je ook de opties om de kaart groter of kleiner te maken en is er een zoom optie. Zie afbeelding links voor de beschikbare opties.

Contact formulier toevoegen

WPForms is één van de meest gebruiksvriendelijke plugins voor WordPress contact formulieren op de markt. Hiermee kan je  eenvoudig eenvoudige contactformulieren maken. Maar ook andere formulieren zoals interactieve peilingen, enquêtes en bestelformulieren zijn eenvoudig te maken. Als je de plugin WPForms geïnstalleerd hebt zal het blok automatisch beschikbaar zijn in de Gutenberg editor.  Met het WPForms blok kan je snel een formulier toevoegen aan je berichten en pagina’s.

WPForms blok

Fotogalerij blok toevoegen

Envira Gallery is een handige plugin om eenvoudig een fotogalerij op je website te maken. Envira Gallery bevat geavanceerde functies zoals watermerkbescherming en integratie met WooCommerce, zodat je je foto’s kunt verkopen. Envira Gallery wordt ook geleverd met een Gutenberg blok waarmee je fotogalerijen kunt toevoegen aan elk WordPress bericht en -pagina. Je kan de galerij instellingen ook rechtstreeks vanuit het berichtbewerkingsscherm wijzigen binnen de Gutenberg editor.

Envira Gallery
Envira Gallery Blok

Gratis blok collectie toevoegen

Met de plugin Atomic Blocks voeg je een collectie Gutenberg blokken toe aan WordPress. Het bevat 15 blokken die handig kunnen zijn bij het maken van een bericht of pagina. De volgende blokken zitten in deze plugin:

Atomic BlocksKolommen-blok om een layout te maken met meerdere kolommen

Blokken voor pagina indelingen waarbij je verschillende templates kan selecteren

MailChimp nieuwbrief blokken om een formulier te kunnen maken

Maak mooie prijstabellen met het prijs-blok

Voeg social media knoppen toe met het Social Media blok

Tot slot

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om de beste Gutenberg-blokken voor je WordPress-site te vinden. Misschien wil je ook de rest van onze Gutenberg-handleiding bekijken. Als je dit artikel leuk vond, abonneer je dan op ons YouTube-kanaal voor video’s over WordPress. Je kan ons ook vinden op Twitter en Facebook.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer

Partners