WPLounge
Home » WordPress Algemeen » Wat is er nieuw in WordPress 5.8?

Wat is er nieuw in WordPress 5.8?

WordPress 5.8 staat op het punt uitgebracht te worden met een verwachte releasedatum van 20 juli 2021. Het is alweer de tweede grote release dit jaar en bevat veel nieuwe functies en verbeteringen. De hoogste tijd om eens de nieuwe functies te bekijken!

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

We hebben WordPress 5.8 op onze testomgeving geïnstalleerd om de nieuwe functies te testen en te laten zien in dit artikel.

Nieuwe template editor

Eén van de grootste updates in WordPress 5.8 is het gebruik van een nieuwe template editor. Het is een flinke stap in de ontwikkeling van de editor om je WordPress website volledig te kunnen bewerken. Wanneer je kiest voor het gebruik van de template editor, is het mogelijk om bewerkingsblokken toe te voegen die van toepassing zijn op je complete website. Hierbij kun je denken aan het bewerken van de website titel, het logo en de opmaak van de website.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

WordPress 5.8 – Nieuwe blokken

Het toevoegen van bijvoorbeeld je websitelogo is optioneel, ontwikkelaars van thema’s en gebruikers van de site editor kunnen deze functie eenvoudig uitschakelen.

Blokken als widgets

Een andere grote stap in de richting van Full-site editing is de nieuwe omgeving voor Widgets. Na het installeren van WordPress 5.8 zal de widget omgeving via Instellingen > Widgets er compleet anders uitzien.

Het gebruik van blokken als widgets biedt veel extra mogelijkheden. Zo is het mogelijk om kleuren, opmaak en andere ontwerptools te gebruiken zonder dat je daar extra plugins voor nodig hebt.

Er is ook een mogelijkheid om klassieke widgets te blijven gebruiken als blokken nog niet beschikbaar zijn. Wil je toch deze nieuwe omgeving voor widgets niet gebruiken? Dat is geen probleem, de nieuwe functie is eenvoudig uit te schakelen door de Classic Widgets plugin te gebruiken.

Ondersteuning voor WebP afbeeldingen

WebP is een vrij nieuw bestandsformaat voor het gebruik op internet. Door dit formaat te gebruiken zullen afbeeldingen tot 35% kleiner zijn dan het PNG en JPEG formaat zonder kwaliteitsverlies. Momenteel is het zo dat WordPress geen WebP afbeeldingen ondersteunt, er zal een foutmelding te zien zijn bij het uploaden van WebP afbeeldingen. Vanaf WordPress 5.8 is het mogelijk WebP afbeeldingen te gebruiken.

Blok editor verbetering in WordPress 5.8

Zoals in elke nieuwe WordPress release zijn er tal van verbeteringen en nieuwe functies te vinden in de WordPress blokeditor. We zullen de belangrijkste updates bespreken.

Verbeterde lijstweergave

Een volledige lijst met alle blokken van je bericht of pagina is nu eenvoudig terug te vinden in de lijstweergave. Dit maakt het voor gebruikers gemakkelijk om naar een specifiek blok te gaan, zeker in de wat complexere pagina’s. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere alinea’s in een specifieke kolom wilt opzoeken, kan je het beste de lijstweergave gebruiken om snel naar het juiste blok te navigeren.

Lijstweergave
Lijstweergave

Nieuwe filters voor afbeeldingen en mediablokken

Een andere nieuwe functie in WordPress 5.8 zijn de Duotone-filters. Door dit filter toe te passen wordt de afbeelding opgebouwd uit twee kleuren. Deze filters zijn te gebruiken voor de verschillende mediablokken zoals afbeeldingen, galerijen en omslagafbeeldingen.

Duotone filters
Duotone filters

Er is de keuze om één van de vooraf ingestelde kleuren combinaties te kiezen of selecteer handmatig andere kleuren. WordPress thema’s kunnen ook hun eigen kleurinstellingen toevoegen zodat het overeenkomt met de kleuren van het thema.

Suggesties voor blok patronen

Wanneer je zoekt naar een nieuw blok zal de editor suggesties doen om bepaalde patronen toe te voegen. Er zijn al een aantal patronen beschikbaar maar dat zullen er in de toekomst ongetwijfeld meer worden. Zie hieronder een voorbeeld van blok suggesties wanneer je zoekt op ‘knop‘.

Blokeditor suggesties
Suggesties in de blokeditor

Tot slot

We hopen dat dit artikel je een idee heeft gegeven welke veranderingen er zijn in WordPress 5.8. Wil je zelf aan de slag voordat WordPress 5.8 officieel uitgebracht wordt? Je kunt de betaversie zelf testen met behulp van de WordPress Beta Tester plugin. Installeer deze plugin alleen in een testomgeving. Laat ons weten welke nieuwe functies je interessant vindt in de reacties hieronder!

Mark Hagendijk

Mark biedt technische ondersteuning voor WordPress. Zo nu en dan maakt hij graag tijd vrij om een bijdrage te leveren aan WPLounge.

Reageer