WPLounge
wat is een ReCAPTCHA stoplichten selecteren
Home » WordPress Algemeen » ReCAPTCHA beveiligd je website: een simpele gids

ReCAPTCHA beveiligd je website: een simpele gids

ReCAPTCHA, een term die je vast weleens hebt gehoord. Het is een beveiligingsmaatregel die gebruikt wordt om te voorkomen dat er automatisch misbruik gemaakt wordt van websites. Maar wat is een het precies en hoe werkt het? In deze blog nemen we je mee in de wereld van reCAPTCHA.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is een reCAPTCHA?

ReCAPTCHA staat voor “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart“. Het is een systeem dat is ontwikkeld door Google.

Het is een beveiligingsmaatregel die gebruikt wordt om te voorkomen dat er automatisch misbruik gemaakt wordt van websites. Denk hierbij aan het spammen van een website met automatische berichten, of het automatisch aanmaken van honderden accounts. Door middel van deze beveiligingsmaatregel kan de website checken of de bezoeker een mens is of een machine.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Hoe werkt reCAPTCHA?

ReCAPTCHA werkt door middel van een test. Bij het bezoeken van een website kan het zijn dat je gevraagd wordt om een test uit te voeren. Dit kan een simpele vraag zijn, maar meestal is het een afbeelding met letters en cijfers waarbij je moet aangeven welke de juiste zijn. Deze test is voor een mens makkelijk te doen, maar voor een machine erg lastig.

ReCAPTCHA V2

De tweede uitvoering is de meest bekende versie. Hierbij moet je als gebruiker aangeven welke afbeeldingen de juiste zijn. Dit is de dienst die aan je vraagt om alle stoplichten, auto’s, boten, etc. aan te klikken.

recaptcha V2 voorbeeld

ReCAPTCHA V3

Google ReCAPTCHA V3 is de nieuwste en verbeterde versie. Bij deze versie wordt er geen test meer aan de gebruiker voorgelegd. In plaats daarvan analyseert Google de acties die de bezoeker uitvoert op de website en bepaalt aan de hand daarvan of het om een mens of machine gaat. Hierdoor is het voor de gebruiker nog makkelijker om de website te gebruiken.

Hoe maak je gebruik van deze dienst?

Als website-eigenaar kun je heel makkelijk gebruik maken van deze dienst. Google biedt hiervoor een API aan, waarmee je de dienst kunt integreren in je website. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een Google-account en wat technische kennis om de API te implementeren.

Een ReCAPTCHA instellen voor je WordPress website

Het instellen van reCAPTCHA in WordPress is vrij eenvoudig en vereist het gebruik van een WordPress plugin. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding voor het instellen van de dienst in WordPress:

  1. Ga naar de WordPress-pluginbibliotheek en zoek naar de plugin “reCAPTCHA by Google”. Installeer en activeer de plugin.
  2. Ga naar de Google reCAPTCHA-website op en maak een nieuwe Site-sleutel aan. Klik op de knop “+ Voeg een nieuwe site toe” en vul de nodige informatie in.
  3. Klik op “Verzenden” en je ontvangt de “Site-sleutel” en “Geheime sleutel” voor je reCAPTCHA. Kopieer deze sleutels en ga terug naar je WordPress-dashboard.
  4. Ga naar de plugin-instellingen en plak de “Site-sleutel” en “Geheime sleutel” in de velden voor reCAPTCHA.
  5. Je kunt nu kiezen waar reCAPTCHA moet worden weergegeven. De meest voorkomende plaatsen zijn bijvoorbeeld het inlogformulier en het reactieformulier.
  6. Sla de wijzigingen op en je bent klaar. Je WordPress-website is nu beveiligd met reCAPTCHA en is beschermd tegen spammers en bots.

Opmerking: houd er rekening mee dat verschillende plugins verschillende stappen en velden kunnen hebben om deze beveiligingsmaatregel in te stellen. Deze algemene stappen moeten echter werken voor de meeste plugins in WordPress.

Conclusie

Deze dienst van Google is een belangrijke beveiligingsmaatregel die ervoor zorgt dat websites beschermd blijven tegen automatische misbruik. Door middel van een test wordt gecheckt of de bezoeker een mens is of een machine.

V3 is hierbij de nieuwste en meest geavanceerde versie. Als website-eigenaar kun je makkelijk gebruik maken van de dienst door de API van Google te implementeren. Een reCAPTCHA zorgt ervoor dat jouw website beschermd blijft tegen bots en spam.

Reageer