WPLounge
Home » WordPress Algemeen » WordPress hosting kiezen, waar moet ik op letten?

WordPress hosting kiezen, waar moet ik op letten?

Je hebt een eigen WordPress website gemaakt of laten maken. Je hebt dan vast wel eens gehoord van WordPress hosting. Wat is het precies het verschil met normale (shared) hosting en waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een nieuwe WordPress hosting? Wij leggen dit graag aan je uit zodat jij weet wat de verschillen zijn en waar je op moet letten als je op zoek gaat naar WordPress hosting.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is het verschil tussen WordPress hosting en Shared hosting (normale
webhosting)?

Deze vraag wordt regelmatig gesteld en er is ook niet echt één specifiek kort antwoord op te geven. Dit komt omdat het per hosting provider anders is. In basis is WordPress hosting en Shared hosting (normale webhosting) precies hetzelfde maar er zijn hosting providers die wat extra’s doen op hun WordPress hosting omgeving. Wat zijn deze verschillen dan? Hieronder een overzicht wat een
hosting provider extra in huis heeft of op serverniveau instelt voor “WordPress hosting”:

 • Experts in huis die je kunnen helpen met vraagsturen omtrent WordPress.
 • 1-klik installatie van WordPress. WordPress wordt dan erg snel geïnstalleerd op je omgeving zodat je meteen aan de slag kunt met je website of WordPress is in sommige gevallen al automatisch mee geïnstalleerd
 • Er is een mogelijkheid om een WordPress staging op te zetten zodat je makkelijk wijzigingen heen en weer kunt overzetten.

Heel veel verschillen met Shared hosting zijn er vaak niet tenzij je Managed WordPress hosting afneemt maar dat is weer een ander verhaal. WordPress hosting is meer ontstaan als “zoekterm” in de hosting branche en daar hebben hosting providers slim op in gespeeld en die zijn speciale WordPress hosting aan gaan bieden. Niks mis mee natuurlijk maar echt hele grote verschillen met normale shared hosting zijn er vaak niet.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Waar moet ik nu op letten als ik op zoek ga naar WordPress hosting?

Er zijn een hoop dingen waar je op moet letten in je zoektocht naar een geschikte hosting provider die WordPress hosting aanbiedt. Uiteraard moet je eerst voor jezelf duidelijk maken wat je denkt nodig te hebben.

 • Hoeveel schijfruimte denk je nodig te hebben voor de opslag van afbeeldingen etc.
 • Hoeveel dataverkeer denk je nodig te hebben?
 • Hoeveel ben je bereid te betalen voor een goede WordPress hosting oplossing?
 • Is de snelheid van je website erg belangrijk?
  Dan is het goed om te kijken naar de caching mogelijkheden en welke webserver er gebruikt wordt op de hosting omgeving. LiteSpeed is bijvoorbeeld erg snel.
 • Ben je bekend met control panels en heb je een voorkeur voor bijvoorbeeld Plesk, cPanel of DirectAdmin?
 • Hoeveel websites wil je op het hosting pakket kunnen hosten?

Er zijn natuurlijk nog veel meer gedetailleerde functionaliteiten waar je op kunt letten maar bovenstaande is een goede basis. Is het lastig om te bepalen hoeveel je nodig hebt dan kun je ook gebruik maken van de Keuzehulp op websites als Hostingvergelijker.nl. Op basis van een aantal simpele vragen die ze stellen rollen er al WordPress hosting pakketten uit die voldoen aan je wensen
en daarna kun je nog verder filteren.

Naast de functionaliteiten van een hosting pakket is het natuurlijk ook raadzaam om te kijken met wat voor een bedrijf je in zee gaat. Je kunt dan bijvoorbeeld op de onderstaande punten letten:

 • Vind je het fijn om snel te kunnen schakelen en bijvoorbeeld te kunnen bellen? Dan is het handig om uit te zoeken of de hosting provider in kwestie telefonische support aanbiedt.
 • Ga eens op vergelijking sites of andere review platformen lezen hoe de hosting provider wordt beoordeeld. Als je vaak negatieve reviews leest dan kun je jezelf afvragen of deze partij wel geschikt is voor jou.
 • Kijk eens hoe lang het bedrijf al bestaat en hoeveel mensen er werkzaam zijn. Niet dat een kleiner bedrijf slecht is maar wellicht gaat je voorkeur naar een groot en stabiel bedrijf. Dan is het zeker waard om dit even uit te zoeken.

Conclusie: veel om rekening mee te houden

Als je bovenstaande gelezen hebt dan denk je waarschijnlijk… “dat is veel om rekening mee te houden!”. Dat begrijpen we maar het kiezen van een geschikt WordPress hosting pakket bij een geschikte hosting provider is erg belangrijk en zeker de moeite waard om wat tijd in te investeren. Wil je meer informatie of heb je advies nodig? Neem dan even contact met ons op.

Reageer