WPLounge
Home » Developers » WordPress 3.6; waar een ontwikkelaar rekening mee moet houden

WordPress 3.6; waar een ontwikkelaar rekening mee moet houden

In de meest recente releases van nieuwe versies van WordPress hoefde je als thema-ontwikkelaar niet veel rekening te houden met veranderingen. WordPress 3.3 bracht een verbeterde “wp-admin”, WordPress 3.4 bracht de “Theme-customizer” en in versie 3.5 van ons geliefde CMS werd de mediabeheer-interface onder handen genomen. Als thema-ontwikkelaar hoefde je met die veranderingen niet veel rekening te houden.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Bij de update naar WordPress 3.6 kan dat echter wel eens anders zijn.

Post formats

De grootste focus in WordPress 3.6 ligt op “post formats“. Deze werden al geïntroduceerd in WordPress 3.1, maar tot nu toe verschilden de mogelijkheden op dat gebied nog heel erg per thema.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Of je daar nu op zit te wachten of niet, WordPress 3.6 benadrukt de “post formats” extra. Wanneer je een thema ontwikkelt dien je daar dus rekening mee te houden. Het is dus aan te raden – als je dat niet al deed bij voorgaande releases – om je thema eerst grondig te testen met WordPress 3.6 voordat je hem publiekelijk beschikbaar maakt als zijnde WordPress 3.6 “compatible“.

Voor gebruikers betekenden de verschillende “post formats” dat je met het ene thema wél een speciale “post format” had voor video’s en met het andere thema niet. Nu worden alle thema’s ongeveer “gedwongen” om hierin mee te gaan.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen, dus kijk alvast eens naar de beta-versie van versie 3.6 (klik).

Wat wordt er dan zo anders?

In de nieuwe “User Interface” van WordPress gaan “post formats” een grotere rol spelen dan voorheen. Onderstaande afbeelding geeft je daar een goed beeld van.

postformatui

Je ziet dat wanneer je een nieuw bericht gaat aanmaken, je kunt kiezen uit meerdere “post formats”. Deze formaten worden in het overzicht van al je berichten nog eens duidelijk onderscheiden, zoals te zien in onderstaande afbeelding.

postformatui2

Welke nieuwe “post formats” zijn er dan?

WordPress 3.6 brengt meerdere nieuwe “post formats”, die in voorgaande versies al wel mogelijk waren, maar niet als aparte “post format”. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje.

Video
In WordPress 3.6 wordt het mogelijk om zelf video’s te hosten (vanuit je media-bibliotheek), en deze kan als aparte “post” worden toegevoegd.

Audio
Voor audio geldt eigenlijk hetzelfde als voor Video.

Voor meer informatie over hoe je je thema “compatible” maakt met de nieuwe post formats, lees je dit artikel op WPtuts+ (Engels).

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer