WPLounge
Home » WordPress Plugins » De beste WordPress forum plugins

De beste WordPress forum plugins

De beste WordPress forum plugins

Wil je een forum toevoegen op je WordPress-website? Er zijn verschillende plugins waarmee je dit voor elkaar krijgt. De bekendste plugin is natuurlijk bbPress, een plugin van de makers van WordPress. Maar er zijn ook alternatieven.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is een forum?

Een forum is een redelijk oude manier van communiceren op het internet. Fora bestaan al heel lang en zijn dé plek om vragen te stellen en discussies te voeren. Als website-eigenaar kun je met een forum de engagement van je bezoekers verhogen door een community te creëren. Hiervoor is echter veel tijd en geduld nodig. Een community bouw je niet in één dag op :-).

Waarom een forum op je website?

Een forum heeft veel voordelen. Zo is een forum een laagdrempelige manier voor je bezoekers om met jou en met elkaar in contact te komen. Een forum is een reden voor je bezoekers om steeds weer terug te komen op je website, en je bouwt er bovendien een enorme database mee op.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Ook voor je vindbaarheid in Google kan een forum zeker geen kwaad. Zo scoren onderwerpen op fora vaak heel hoog in zoekmachines, omdat ze vaak antwoord geven op veelgestelde vragen. Je kunt dankzij een forum veel beter scoren op long-tail keywords, omdat leden van een forum vaak hele specifieke vragen stellen. Hoe meer er geplaatst wordt op je forum, hoe meer je gevonden zult worden in Google. Je krijgt met een forum meer content op je website, zonder dat je zelf nieuwe content hoeft te schrijven. Wel is het belangrijk om een forum goed te modereren, zodat er geen SPAM wordt geplaatst.

Als je een blog hebt zul je als geen ander weten dat hoe meer content je schrijft, hoe meer bezoekers uit Google je ontvangt. Een forum doet hetzelfde: er wordt regelmatig nieuwe content toegevoegd.

Er zijn meerdere plugins waarmee je een forum kunt toevoegen aan je WordPress-website. Sommige website-eigenaren kiezen ervoor om hun forum op een aparte website te zetten, maar in veel gevallen is het beter om het forum op je hoofd-website te plaatsen. Zo kunnen je bezoekers met één account berichten plaatsen in je forum én reacties achterlaten onder jouw blogartikelen. Ook voor SEO is het meestal beter om alle content op één domein te zetten.

Voorbeelden van WordPress-websites met een forum

Welke WordPress-websites hebben een forum? Om een idee te krijgen van de mogelijkheden, geven we je wat voorbeelden van WordPress-fora.

WordPress.org Support Forums

Een bekend voorbeeld van een forum op een WordPress-website vind je op WordPress.org. De WordPress.org Support Forums zijn dé plek voor al je vragen over WordPress, plugins en themes. Voor dit forum wordt bbPress gebruikt, een gratis plugin speciaal voor WordPress.

One More Thing

One More Thing Forum
Het bbPress-forum van onemorething.nl

Ook bij de Nederlandse website OneMoreThing.nl maakt men gebruik van bbPress voor het forum. De website draait volledig op WordPress, waardoor je met één account kunt reageren op blogposts én actief kunt zijn op het forum.

De beste WordPress Forum-plugins

Er zijn veel verschillende plugins voor WordPress waarmee je een forum kunt toevoegen aan je website. Doordat er zo veel opties zijn, kan het lastig zijn om een keuze te maken. We noemen hier een aantal plugins en zetten de voor- en nadelen op een rij. Afhankelijk van wat je precies met je forum wilt bereiken kun je een keuze maken.

1: bbPress (gratis)

bbPress

Eén van de meest bekende en populaire plugins voor een forum op je WordPress-website is bbPress. De bbPress-plugin is een project van de mensen achter WordPress en is daarom gemaakt om perfect samen te werken met WordPress. Doordat WordPress en bbPress gemaakt zijn om goed samen te werken, is de kans op problemen met compatibiliteit heel klein.

Het gebruiken van bbPress is makkelijk. Je installeert de gratis plugin op je WordPress-website en kunt direct aan de slag met het aanmaken van een forum op je website. Binnen dit forum kun je verschillende sub-fora aanmaken. Er worden ook nieuwe rollen aan je website toegevoegd, zodat je bepaalde gebruikers kunt aanwijzen als “moderator” voor je forum.

bbPress is in veel gevallen dé oplossing voor een forum op je WordPress-website. Echter, het is wel een hele minimalistische plugin. Wanneer je extra’s wilt toevoegen heb je weer extra plugins nodig. In principe werkt bbPress met ieder WordPress-theme, maar soms moet je zelf nog wat “custom CSS” schrijven om ervoor te zorgen dat de “look and feel” aansluit bij jouw WordPress-website.

Je kunt bbPress gratis downloaden op WordPress.org of de plugin direct installeren vanuit je WordPress-admin.

2: wpForo Forums (gratis)

wpForo

wpForo is een andere populaire plugin. Ook deze plugin is geheel gratis. Je hebt bij wpForo de keuze uit drie verschillende layouts: Extended, Simplified en Question and Answer. Zo kun je zelf bepalen hoe geavanceerd je je forum wilt maken.

Hoewel de plugin gratis is, zijn er wel verschillende “premium” add-ons beschikbaar waarmee je extra functionaliteit kunt toevoegen aan je forum:

 • Embeds
 • Ads Manager
 • Advanced Attachments
 • Private Messages
 • Blog Cross Posting

Zo kun je bijvoorbeeld de add-on Private Messages installeren om je gebruikers de mogelijkheid te geven om elkaar privéberichten te sturen.

Je kunt wpForo gratis downloaden op WordPress.org of de plugin direct installeren vanuit je WordPress-admin.

3: Discussion Board (gratis)

Discussion Board

Discussion Board is een gratis plugin met premium add-ons. Je kunt gebruikers een account laten aanmaken zonder hiervoor naar de standaard WordPress registratie-pagina te gaan. Hetzelfde geldt voor inloggen: dit kan allemaal front-end.

Je kunt bij Discussion Board aangeven welke gebruikers toegang hebben tot je forum. Zo kun je bepalen wie het forum mag bekijken, wie er berichten mag plaatsen en welke gebruikers mogen reageren.

Je kunt Discussion Board gratis downloaden of installeren vanuit je WordPress-admin.

4: DW Question & Answer (gratis)

DW Question & Answer

DW Question & Answer is een hele simpele (gratis) plugin voor het toevoegen van een “Q&A” op je WordPress-website. Je kunt dit een forum noemen, want gebruikers kunnen een nieuw onderwerp aanmaken. Het is echter meer bedoeld voor het stellen van vragen en het geven van antwoorden. Qua functionaliteit kun je het vergelijken met websites als StackOverflow.

Je kunt gestelde vragen ordenen door middel van categorieën en tags. Daarnaast kun je een vraag “volgen”, notificaties ontvangen en bepaalde vragen als “sticky” aanmerken. De plugin is heel simpel. Je kunt daarom geen “profielen” aanmaken en ook geen privéberichten naar andere gebruikers sturen.

Je kunt DW Question & Answer gratis downloaden of installeren vanuit je WordPress-admin.

Conclusie

Wil je een forum op je WordPress-website? Kijk dan eerst eens naar bbPress. Deze plugin is gemaakt door de makers van WordPress en is daarom zeer geschikt om samen te werken met WordPress. De andere plugins die we hier genoemd hebben zijn ook zeer geschikt, maar komen vaak met (betaalde) add-ons om extra functionaliteiten toe te voegen. bbPress is onze eerste keuze, maar afhankelijk van wat je precies wilt bereiken kunnen de andere genoemde plugins ook een uitkomst bieden.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

4 reacties

 • Na jarenlang allerlei sites te hebben geprobeerd – waaronder phpbb, vergelijkbaar met BBPress – ben ik nu eindelijk overgestapt naar een elegantere, betaalde versie, die moderner oogt en sneller en makkelijker werkt voor de cursisten/forumleden: Websitetoolbox. So far is het een enorme vooruitgang. Het werkt allemaal intuitiever. Fora zijn toch de mammoeten van het internet.

  • Ha Kitty,
   Ik ben ook op zoek naar forum mogelijkheden.
   Hoe bevalt Websitetoolbox tot nu toe?
   Ziet er wel eenvoudig en goed uit?

   Mvg
   Hielke

 • Hoi,

  Ik vroeg me af of een van deze (of andere goede forum applicaties) een specifieke functie hebben: namelijk om nieuwe posts vast te houden voor een moderator die accepteerd.
  Heb jij enig idee. Het is niet een veelgebruikte functie en alle fora zeggen er niets over bij hun docs/features. Of het is niet te vinden.

  groeten,

  Floris