WPLounge
Home » WordPress Plugins » WordProof: WordPress problemen oplossen met blockchain technologie

WordProof: WordPress problemen oplossen met blockchain technologie

Elke technologie heeft zo zijn zwakke plekken en het internet vormt geen uitzondering op die regel. Veel van deze problemen op het internet draaien om wantrouwen: plagiaat, fake nieuws en transparantie. WordProof Timestamp is een nieuwe WordPress plugin die deze problemen te lijf gaat met behulp van de blockchain.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via Ă©Ă©n van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Toen Jelle van der Schoot, mede-oprichter van WPLounge, in 2018 stopte met WordPress Lounge, sloot hij zich op aan bij een nieuw project: WordProof. WordProof probeert het grootste CMS ter wereld nog sterker te maken door de kracht van de blockchain te gebruiken. Omdat zowel de WordPress- als blockchain communities met open source software werken, is WordPress een goede plek voor dit soort nieuwe ontwikkelingen.

Leg je content vast in de blockchain

WordProof Timestamp, de WordPress-plugin ontwikkeld door WordProof, laat WordPress-websites content vastleggen op de blockchain, ook wel een timestamp genoemd. De titel, auteur, datum en content worden gehashed verstuurd naar een EOS.IO blockchain. Op dit moment worden andere blockchains nog niet ondersteund, maar het team sluit deze mogelijkheid niet uit voor de toekomst. “Timestampen moet snel en zonder kosten voor website eigenaren kunnen. Dat kan op dit moment goed met EOS.IO blockchains, maar hopelijk kunnen we daar in de toekomst andere opties aan toevoegen.”, aldus Jelle van der Schoot, Product Lead bij WordProof.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Het vastleggen van content in de blockchain biedt websites de mogelijkheid ondubbelzinnig aan te tonen dat zij de auteur en eigenaar zijn van nieuwe content. Daarnaast straalt het vertrouwen uit naar bezoekers, doordat websites verantwoordelijkheid nemen voor de content. Bezoekers weten zeker dat er niets meer is aangepast nadat zij de content hebben bekeken, omdat wijzigingen zichtbaar zijn in het Timestamp Certificaat.

Timestap WordPress met blokchain
Een WordProof Timestamp Certificaat

Beginnen met WordProof Timestamp

De WordPress plugin ‘WordProof Timestamp‘ is gratis te downloaden via WordPress.org, na een periode van testen met een groep enthousiaste WordPress en blockchain kenners. Als de content is vastgelegd op de blockchain, verschijnt onderaan het artikel een ‘Bekijk het blockchain certificaat‘ link. Na klikken verschijnt er een pop-up waar bezoekers details over het artikel kunnen vinden, zoals de content in de blockchain en de tijden van publiceren, wijzigen en het moment van vastleggen in de blockchain.

WordProof Timestamp installeren

Deze WordPress plugin maakt gebruik van de blockchain, wat (helaas!) een techniek is die niet zo makkelijk te gebruiken is. Elke keer dat je content naar de blockchain verstuurt, moet je deze transactie ‘ondertekenen’. Hiervoor is een blockchain account nodig, net als een blockchain portemonnee. Het team heeft duidelijk tijd gestopt in UX/UI en middels een WordProof Setup Wizard hebben ze de installatie zo makkelijk mogelijk proberen te maken.

WordProof installatie wizard

Als de plugin is geactiveerd, kan in de plugin opties een blockchain worden geselecteerd.

WordProof plugin opties

Toekomstplannen

WordProof wil uitbreiden naar websites die niet op WordPress draaien, zodat alle websites hun content kunnen beschermen met de blockchain. Daarnaast werken ze aan een dienst waardoor website eigenaren niet zelf aan de slag hoeven met keys en wallets, omdat dit voor veel website eigenaren een brug te ver is.

Meer weten? Het team van WordProof zal zaterdag om 16.00 uur een presentatie geven bij WordCamp Europe 2019 in Berlijn.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer