WPLounge
WordPress Elementor
Home » WordPress Plugins » Elementor: drag & drop WordPress-websites zonder code!

Elementor: drag & drop WordPress-websites zonder code!

We hebben het op WPLounge al vaak gehad over Divi van Elegant Themes. Dat is een geweldig theme waarmee je met de Divi Builder allerlei layouts in elkaar kunt slepen. Wat weinig mensen weten is dat er nog een andere goede optie beschikbaar is: Elementor.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Elementor is een gratis plugin waarmee je je hele website met een drag & drop-editor in elkaar kunt zetten. Het mooie is dat Elementor los van je theme werkt, waardoor de plugin met vrijwel ieder theme goed samenwerkt. Zoals je in de onderstaande screenshot kunt zien heeft Elementor wel iets weg van de WordPress Customizer. Je krijgt “live” je pagina te zien terwijl je aanpassingen maakt. Je kunt direct verschillende soorten blokken aan je pagina toevoegen zonder zelf ook maar één regel code te schrijven.

Elementor WordPress
Elementor in actie

Elementor: de gratis versie

De onderstaande video laat goed zien hoe Elementor werkt. Er zit een template library in de gratis versie van Elementor waarmee je zo ongeveer ieder soort onderdeel van je website kunt opbouwen. Zonder code te hoeven schrijven kun je bijna alles aanpassen en zelfs bepalen hoe het er op bepaalde apparaten uit moet zien.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Net als bij Divi kun je een pagina opslaan als “template” in je bibliotheek. Zo kun je een layout makkelijk hergebruiken als je een mooie pagina hebt gebouwd. In de Pro-versie van Elementor zit bovendien een complete bibliotheek aan layouts die je direct kunt gebruiken.

Elementor Pro

Er is ook een Pro-versie van Elementor. Deze is er al vanaf $49 per jaar voor één website en $99 per jaar voor drie websites. Voor $199 per jaar kun je Elementor op zo veel websites gebruiken als je wilt. De gratis versie van Elementor is goed, maar met de Pro-versie kun je nog veel meer!

Header & Footer

Met de Pro-versie van Elementor kun je bijvoorbeeld je header en footer aanpassen in een visuele editor. Het maakt hierbij niet uit welk theme je gebruikt.

Ook is het mogelijk om een sticky header aan specifieke pagina’s, of je hele website in één keer, toe te voegen.

Formulieren

Ook voor het maken van een formulier, zoals een contactformulier, is de Pro-versie van Elementor zeer geschikt.

Theme Builder

Eén van de beste features van Elementor Pro is de Theme Builder. Met deze builder kun je zelf een theme bouwen met Elementor, door bijvoorbeeld zelf “header”-templates te bouwen. Je kunt zo de layout van je website “from scratch” bouwen. In de onderstaande video kun je goed zien hoe dit in zijn werk gaat.

Voor je footer kun je precies hetzelfde doen als voor je header.

Bibliotheek met templates

Net als bij Divi kun je met Elementor layouts (“templates”) opslaan in je bibliotheek. Maar als je gebruik maakt van de Pro-versie, krijg je ook een grote bak aan standaard templates die je direct kunt gebruiken om je pagina’s mee op te bouwen:

Elementor Pro Templates
Elementor Pro Templates

Global Widgets

Je kunt de Global Widget van Elementor zien als een soort “placeholder”. Je kunt op deze manier een widget middenin je berichten en pagina’s toevoegen. Deze widget hoef je vervolgens maar op één plek aan te passen om hem op je hele website te updaten.

Elementor Global Widgets

Elementor WooCommerce

WooCommerce

De Pro-versie van Elementor is ook compatible met WooCommerce. Zo kun je met Elementor heel makkelijk producten weergeven en geavanceerd filteren. Je webshop wordt op deze manier een stuk dynamischer.

Troubleshooting: 403 server error

Als laatste willen we graag een mogelijk issue bespreken, waar je bij het gebruikmaken van Elementor mee te maken kunt krijgen. Het gaat om een mogelijke 403 server error.

403 server error door wijzigingen in Elementor.
Een mogelijk probleem bij wijzigingen in Elementor: een 403 server error melding.

Het wil wel eens voorkomen dat je bij wijzigingen, die in Elementor worden aangebracht, een foutmelding te zien krijgt: een 403 server error. We bieden je bij deze graag een oplossing voor dit mogelijke probleem.

Wordfence in WP dashboard
De Wordfence plugin in het WordPress dashboard.

De oplossing voor je 403 error door Elementor

Een snelle oplossing voor de 403 issue: de Wordfence plugin.

Wordfence Firewall geavanceerde instellingen
Naar de geavanceerde firewall instellingen in Wordfence.

Vervolgens ga je naar de geavanceerde firewall instellingen om hier jouw IP-adres toe te voegen. Let op: dit dient het IP-adres te zijn van waar je je daadwerkelijk bevindt. Voeg deze toe in het veld, zoals in de onderstaande afbeelding is aangegeven.

Het 403 Elementor probleem verhelpen met Wordfence.
Hier voer je je IP-adres in. Sla vervolgens de wijzigingen op.

Nu zou het probleem verholpen moeten zijn. Mocht je nog vragen hebben, laat een comment achter of neem contact met ons op!

Dit is een update van een artikel van 2018.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

5 reacties

 • Ik heb de plugin elementor geinstalleerd, maar zodra ik op een pagina het probeer te gebruiken, werkt het drag en drop systeem niet. Ik kan ook niet los iets toevoegen? Weet u hoe dit komt en hoe ik dit kan oplossen?

  groeten,
  Emy

  • Beste Emy,

   Zorg ervoor dat je beheerders rechten hebt in je WordPress site. Met een andere rol (bijdrager, o.i.d.) zal de Elementor Builder niet juist functioneren.

   Succes!

 • wanneer ik de Google PageSpeed Insights test doe, krijg ik de melding “Prioriteit geven aan zichtbare content”. Dit geldt voor elke pagina die gebouwd is met Elementor. Hoe kan je dit op lossen?

 • Goed artikel. Had ik Elementor maar eerder ontdekt. Dit geeft me veel meer vrijheid dan DIVI! Het mindere van divi vind ik de beperkte opties kwa pagina layouts. Met elementor kan ik helemaal van scratch de pagina layout bepalen en templates maken.

Partners