WordPress Lounge
Home / WordPress Handleiding / Menu’s / Hoe maak je een menu?

Hoe maak je een menu?

Weet je nog niet wat menu’s zijn? Lees dan eerst “Wat zijn WordPress-menu’s?” zodat je weet wat je op deze pagina gaat doen.

Een van onze menu's in WordPress.
Een van onze menu’s in WordPress.

Op bovenstaande afbeelding zie je één van de menu’s die we bij WordPress Lounge gebruiken. Het betreft het menu helemaal bovenin de donkere balk (de minder belangrijke links). Zoals we eerder uitlegden hebben sommige thema’s meerdere plekken waar je menu’s kunt plaatsen. Ons thema heeft één hoofdmenu en één menu bovenin.

Het scherm hierboven bereik je in de WordPress admin-omgeving door naar Weergave en dan Menu’s te gaan. Op de afbeelding zie je twee “tabbladen”. Dit zijn de twee menu’s die wij hebben aangemaakt.

Om een nieuw menu aan te maken klik je op het plus-teken. Je krijgt dan een scherm te zien zoals hieronder.

Nieuw menu aanmaken WordPress

Allereerst vullen we een menu-naam in. Probeer hier een logische naam voor te verzinnen, zodat je je menu achteraf ook makkelijker kunt terugvinden. Klik vervolgens op “Menu aanmaken“. Je krijgt dan het scherm zoals hieronder.

Leeg menu in WordPress

Je ziet dat je de opties hebt om het menu te verwijderen, het menu op te slaan en de optie: “Automatisch nieuwe top-level pagina’s toevoegen“.

Die laatste optie kun je aanvinken als je wilt dat WordPress automatisch alle hoofdpagina’s aan je menu toevoegt. Wanneer je dan in de toekomst een nieuwe pagina aanmaakt zal WordPress deze automatisch aan dit menu toevoegen.

Om een pagina of categorie aan je nieuwe menu toe te voegen, selecteer je de pagina’s of categorieën die je wilt toevoegen in het menu links. Je vindt daar het volgende menuutje:

Pagina's aan WordPress menu toevoegen

Je vinkt de pagina’s die je wilt toevoegen aan en klikt op “Aan menu toevoegen“.

In dit voorbeeld heb ik drie pagina’s aan mijn nieuwe menu toegevoegd, dat ziet er als volgt uit.

Screen Shot 2013-04-21 at 13.04.27

Om de volgorde te veranderen kun je pagina’s in het menu naar boven of naar beneden slepen. Vervolgens klik je op “Menu opslaan“.

Waar komt je menu te staan?

Nu je je menu hebt opgeslagen, wil je je menu natuurlijk op een bepaalde locatie neerzetten. Dat doe je in het blokje aan de linkerkant, “Thema locaties“.

In dit voorbeeld heb ik ons menu, genaamd “Voorbeeld”, op de plek van het hoofdmenu toegevoegd.

Screen Shot 2013-04-21 at 13.06.55

Vervolgens klik je op “opslaan“. Je menu staat nu op de door jou gekozen locatie.

Hoofd- en subpagina’s

Sommige menu’s hebben de mogelijkheid om er een zogeheten “drop down”-menu van te maken. Een voorbeeld daarvan vind je in de afbeelding hier onder.

Screen Shot 2013-04-21 at 13.11.03

Meestal wordt een drop down-menu gebruikt om subpagina’s te laten zien. Wanneer je met je muis over een hoofdpagina in het menu gaat klapt er dan een “submenu” uit waarin subpagina’s worden getoond. Dit uitklappende menu heet een drop down-menu.

Om dit bij je eigen WordPress-menu te doen zorg je dat je de subpagina onder de hoofdpagina in het menu plaatst. Vervolgens sleep je het menu-item dat je als “subpagina” wilt hebben een stukje naar rechts. In het volgende voorbeeld heb ik de pagina “Hosting” als hoofdpagina gekozen, met daaronder de subpagina’s “Partners” en “Beginners”.

Subpagina's

Klik vervolgens op “Menu opslaan” en je hebt de subpagina’s toegevoegd.

Let op! Niet alle thema’s ondersteunen dropdown-menu’s. Wanneer een thema dit niet ondersteunt zal alléén de hoofdpagina getoond worden.