WPLounge
Je blog draaiende houden tijdens je vakantie
Home » Overig » Je blog draaiende houden tijdens je vakantie

Je blog draaiende houden tijdens je vakantie

Terwijl deze blog gepubliceerd wordt en op social media (Facebook en Twitter) wordt gedeeld, ben ik zelf nog op vakantie. Hoe houd je je blog draaiende terwijl je op vakantie bent? Dat lees je in de blog van vandaag.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Je kan natuurlijk je laptop meenemen op vakantie en vanaf je vakantie-adres alsnog gaan zitten bloggen. Dat vind jij misschien leuk, maar je reisgenoten worden daar misschien minder vrolijk van. Gelukkig heeft WordPress allerlei features waarmee je ervoor kunt zorgen dat je blog gewoon doorgaat terwijl jij op vakantie bent. Daarnaast kun je plugins gebruiken om ervoor te zorgen dat je content automatisch gedeeld wordt op social media.

Content inplannen in WordPress

Op WPLounge probeer ik elke dag een nieuw artikel te publiceren. Maar als je op vakantie bent, ga je waarschijnlijk niet elke dag een heel (blog)artikel zitten tikken. Veel bloggers kiezen er daarom voor om vóór hun vakantie alvast vooruit te werken en hun berichten in te plannen. Dat heb ik ook met dit bericht gedaan: ik heb dit op maandag 20 augustus geschreven.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Content inplannen in WordPress
Content inplannen

Rechts in de WordPress Editor vind je de instellingen voor het publiceren van je pagina of bericht (zie ook de afbeelding rechts). Hier kun je ook de datum aanpassen. Voor dit (blog)bericht heb ik de datum aangepast zodat deze pas op 8 september wordt gepubliceerd. Ik heb dit voor elke dag van mijn vakantie gedaan, zodat er – ook al ben ik zelf op vakantie – elke dag een nieuw artikel wordt gepubliceerd op WPLounge.

Automatisch delen op social media

Als je een blog hebt, gebruik je waarschijnlijk ook verschillende social media-accounts om je content te promoten. Ik doe dat zelf ook, voornamelijk op Facebook en Twitter. Gelukkig hoef ik niet vanaf mijn vakantie-adres op Facebook en Twitter in te loggen om mijn content te delen: dit gebeurt namelijk helemaal automatisch.

Er zijn verschillende plugins waarmee je dit kunt doen, zoals de gratis of betaalde versies van Jetpack. Ik gebruik zelf de gratis plugin Nelio Content om dit te doen. Nelio Content voegt een handige “contentkalender” aan je WordPress admin-omgeving toe.

Contentkalender van Nelio Content
Contentkalender van Nelio Content

Zo kun je per dag precies zien welke content er op de planning staat en of deze ook automatisch op social media wordt gedeeld. Dit kan Nelio Content namelijk óók voor je doen. Je kunt zelfs het bericht dat gedeeld wordt aanpassen in WordPress zelf:

Social schedule

Nieuwsbrieven inplannen

Op basis van je contentkalender kun je ook nieuwsbrieven inplannen om verstuurd te worden. Gratis tools als MailChimp helpen je met het inplannen van (e-mail)nieuwsbrieven. Er zit zelfs een feature in MailChimp waarmee je automatisch e-mails kunt laten versturen op basis van je RSS-feed. Zo wordt je nieuwe content automatisch met je abonnees gedeeld, zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen.

WordPress updates

Updates toestaanAls je op vakantie bent, denk je er waarschijnlijk niet bij na dat er misschien wel updates worden uitgebracht voor WordPress of voor themes en plugins die je gebruikt. Gelukkig kan WordPress deze updates (grotendeels) automatisch installeren. Ook je hostingpartij kan dit voor je doen. Zo hebben we bij [Savvii] ingesteld dat we onze website automatisch willen laten updaten.

Backups

Mijn hostingpartij maakt gelukkig ook automatisch backups van WPLounge.nl. Doet jouw hostingpartij dit niet, zorg dan dat je automatisch backups maakt. Zo kun je bijvoorbeeld automatische WordPress-backups maken naar Google Drive of dit met BlogVault doen.

Conclusie

Je blog hoeft niet stil te staan terwijl je op vakantie bent. Natuurlijk kost het even wat extra werk om ervoor te zorgen dat er content is ingepland, want dat betekent dat je voor een flinke periode “vooruit” moet werken. Toch vind ik dit zelf heel fijn. Zo kun je namelijk extra ontspannen op vakantie, zonder dat je na hoeft te denken over je blog.

Het beste kun je content inplannen tot een paar dagen ná je vakantie. Dat heb ik ook gedaan, zodat ik nog even de tijd heb om bij te komen van de jetlag en om alle e-mails te beantwoorden.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer

Partners