WPLounge
Home / WordPress plugins / WordPress backups maken naar Google Drive

WordPress backups maken naar Google Drive

Als je een WordPress-website hebt, is het belangrijk om regelmatig een back-up te maken. Als je je back-ups “in de cloud” wilt bewaren is het misschien een optie om WordPress back-ups te laten maken naar Google Drive.

Wat heb je nodig?

  • Een WordPress-website
  • Een Google-account

De plugin installeren

Allereerst installeer je de Google Drive for WordPress-plugin zoals je iedere andere plugin ook zou installeren. Dit kan via het Plugin-menu (zoek naar “Google Drive for WordPress” en klik op “installeren”) of via FTP (download de plugin en upload hem naar de Plugins-map).

Vervolgens activeer je de plugin via het Plugin-menu.

Plugin toegang verlenen

Om de plugin toegang te geven tot je Google Drive, gebruik je de Google API Console, en vul je in de plugin je “Client ID” en “Client secret” in. Je hoeft dus niet je wachtwoord in te vullen, en je kunt de toegang altijd intrekken vanuit je Google-account.

In de API Console klik je op “API Access” en vervolgens op Create an OAuth 2.0 client ID.

Een Client ID aanmaken

Vervolgens maak je een Client ID aan. Kies voor “Web Application”. Bij Your site or Hostname vul je de URL van je website in.

Klik vervolgens op “Create Client ID” en scroll naar beneden; daar vind je je Client ID en je Client Secret die je in de plugin moet invullen.

Toegang autoriseren

Plak de Client ID en Client Secret in de velden in de instellingen-pagina van de Plugin en klik bij Google op “Allow Access” (zoals te zien in onderstaande afbeelding).

google-drive-author

Backup instellingen

Nu Google toegang heeft kun je de plugin gaan instellen. Onder het kopje “Exclude Files” kun je kiezen om van bepaalde bestanden of mappen géén backup te maken.

Vervolgens wordt er gevraagd “Include database into backup“. Die zet je op “YES” Zodat je database ook wordt meegenomen in iedere backup.

Onder “Backup Schedule” kies je hoe vaak je automatisch backups wilt laten maken, bijvoorbeeld om de twee dagen of iedere week.

Klik vervolgens op “Save” en de instellingen worden bewaard.

Je kunt ook direct een backup maken door naar “Configure Google” te gaan en op “Backup” te klikken.

Tip: je kunt ook een WordPress backup maken naar Dropbox met ManageWP!

Wouter Postma

Ik ben Wouter, WordPress-specialist en mede-eigenaar van WPLounge. Naast WPLounge beheer ik ook andere websites zoals SmartwatchLounge en Engelse WordPress-blog WPsense.

Reageer