WPLounge
Home » Tutorials » Een categorie uitsluiten van je blogpagina in WordPress

Een categorie uitsluiten van je blogpagina in WordPress

Soms heb je categorieën die je liever niet op de voorpagina van je website zet. Toch zet WordPress standaard alle posts van alle categorieën op je voorpagina. Er is geen makkelijke manier in WordPress zelf om het uit te zetten. Er zijn genoeg situaties denkbaar waarbij je bepaalde categorieën wilt uitsluiten. Bijvoorbeeld als je een categorie voor een post wilt gebruiken, die geen onderdeel is van je blog.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Het is bij WordPress niet standaard mogelijk om alle posts uit bepaalde categorieën te verbergen van bijvoorbeeld je voorpagina of je feed. Maar er zijn wel mogelijkheden om dit probleem op te lossen. Wij leggen het je in dit artikel uit.

Twee methodes om categorieën uit te sluiten

In principe zijn er twee methodes om categorieën van de voorpagina of je feed uit te sluiten. De eerste is aan de hand van een plugin, waarbij je enkel wat vinkjes hoeft te zetten. Dit is veruit de gemakkelijkste manier.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De tweede manier is door zelf een stukje te programmeren in de functions-pagina van je WordPress theea. Dat is handig als je de theme zelf gebouwd hebt en dus weet wat je doet. Het zelf programmeren in WordPress is afgeraden als je een theme van een derde hebt gekocht, omdat het thema daardoor corrupt kan raken. Toch bespreken we beide methodes.

Een categorie uitsluiten met een plugin

De eerste, gemakkelijke manier om een categorie uit te sluiten van je WordPress-voorpagina, is door middel van het installeren van een plugin. Met de plugin Ultimate Category Excluder kun je resultaten uit zowel de voorpagina, de archives als de feed weren.

Hiervoor dien je de plugin eerst te installeren en te activeren. Als je dit eenmaal gedaan hebt, kun je klikken op ‘Instellingen’ en vervolgens ‘Category Excluder’. Je krijgt dan een overzicht van alle categorieën.

Nu je alle categorieën ziet, kun je een keuze maken tussen twee opties: ‘exclude from front page’ en ‘exclude from feeds’. De eerste optie verbergt de aangevinkte categorieën van de website. Wanneer je de tweede functie (ook) aanklikt, worden de categorieën ook niet meer getoond in de RSS-feeds. Je kunt daarnaast er ook voor kiezen deze uit te sluiten van de zoekfunctie. Klik op Update om je keuze definitief te maken.

Categorie uitsluiten door programmeren

De tweede optie is vooral bedoeld voor mensen die een programmeerachtergrond hebben en weten hoe zij met PHP functies in WordPress kunnen bouwen. Hiervoor heb je toegang nodig tot het bestand functions.php in je WordPress theme.

Vervolgens kopieer je de volgende code:

function exclude_category_home( $query ) {
if ( $query->is_home ) {
$query->set( 'cat', '-5' );
}
return $query;
}

add_filter( 'pre_get_posts', 'exclude_category_home' );

Dit werkt als volgt: je dient programmatisch aan te geven welke categorieën je uit wilt sluiten van de voorpagina. Daarvoor heb je de zogenaamde category ID nodig. Deze kun je vinden door naar het categorie overzicht te gaan en vervolgens op de categorie te klikken. In de adresbalk boven in beeld zie je dan ‘&tag_ID’ staan. Daarachter staat een nummer. Dit nummer dien je te gebruiken in plaats van ‘-5’ in bovenstaand voorbeeld. Zorg ervoor dat je altijd een min voor de category ID zet, anders worden er geen categorieën uitgesloten.

Je kunt uiteraard ook meerdere categorieën uitsluiten. Dit doe je door na elke categorie een komma te plaatsen, met uitzondering van de laatste categorie. Sla vervolgens de code op in functions.php. De functies worden nu uitgesloten van de voorpagina.

De verschillen tussen methode 1 en methode 2

Belangrijk is de verschillen tussen methode 1 en methode 2 te kennen. Bij methode 1 heb je de mogelijkheid een categorie niet alleen uit te sluiten van de voorpagina, maar ook van de feeds en de zoekfunctie. Bovendien kun je aanklikken wat je wilt. Daardoor is het gemakkelijker de instellingen ongedaan te maken. Plugins kunnen WordPress-sites traag maken. Dat is een nadeel van het gebruik van plugins.

Een nadeel van het gebruik van methode 2, is dat de categorieën enkel worden uitgesloten van de voorpagina en niet van de feeds. Bovendien gaat het hier om code en dien je dus te weten wat je doet. Welke manier de beste optie is, laten we aan jou over.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties