WPLounge
Logo grootte
Home » Overig » Wat is het beste logo formaat voor een website?

Wat is het beste logo formaat voor een website?

Voor je WordPress website heb je op verschillende plaatsen een logo nodig, van een klein favicon tot een groot logo op je frontpage. Wanneer je een website bouwt kan je al rekening houden met de verschillende logo-afmetingen en -formaten. Denk ook aan logo’s voor Twitter of andere social media kanalen. 

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Als je vanaf het begin de verschillende logo-afmetingen en -formaten kent die je nodig hebt, wordt het een stuk eenvoudiger om ze toe te voegen aan je website.

Logo variaties

Logo’s bestaan vaak uit drie delen: een bedrijfsnaam, een pictogram en een slogan. Het logo kan verschillende variaties hebben als het gaat om het ontwerp, afmetingen en vorm. Er zijn veel logo opties die je zou moeten overwegen voor het gebruik op je website. Een volledig logo, alleen een pictogram en een beperkte tekst of enkele letters. En wordt de achtergrond transparant of niet? Alle verschillende logo’s die je maakt, samen met de details van waar ze moeten worden gebruikt, vormen het merk van jou website. Wanner je de logo’s niet zelf maakt, zorg dan dat de ontwerper alle variaties opstuurt naast het primaire logo. Lees ook onze tips hoe je een logo kan maken voor een WordPress website.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Logo bestandstypen

Het bestandstype bepaalt hoe het logo eruitziet als het wordt vergroot en verkleind. Als je het logo maakt met een niet-schaalbaar bestandstype, ziet het er wazig en korrelig uit naarmate het groter wordt. Dit wil je niet – je wilt dat je logo er gedetailleerd en perfect uitziet, of het nu klein of groot is.
Om ervoor te zorgen dat je logo schaalbaar is zonder kwaliteitsverlies, moet het in vectorformaat zijn, bij voorkeur als PNG-bestand. Een PNG is een gecomprimeerd bestand zonder verlies, wat betekent dat de bestandsgrootte vrij klein is, maar de kwaliteit van het ontwerp behouden blijft. Je kan ook een transparante achtergrond gebruiken met een PNG-bestand, wat  handig is voor websites waarbij de header een kleur heeft. De transparante PNG afbeelding zal dan ook de kleur van de header krijgen als achtergrond.

Grootte van de afbeelding

Wanneer je een logo maakt, is het slim om het PNG-bestand niet groter te maken dan 200 KB om de laadtijd van de website snel te houden. Er zijn online ook verschillende tools te vinden die je PNG afbeeldingen kunnen comprimeren. Wil je toch nog een kleiner formaat? Dan kan je ook kiezen om PNG afbeeldingen te converteren naar WebP of afbeeldingen te optimaliseren met Smush.
Een ander zeel veel gebruikt formaat zijn JPG-bestanden, maar JPG afbeeldingen zijn niet geschikt voor een logo. Hoewel het minder ruimte in beslag neemt dan een PNG omdat de bestandsgrootte iets kleiner is, is de kwaliteit slechter en kan je logo er korrelig uitzien, vooral als je het probeert te schalen.

Een logo formaat kiezen

Het logo komt op twee primaire plaatsen op je website te staan: het favicon en de navigatiebalk. Laten we de specifieke afmetingen voor die plaatsen bekijken.

Formaat van het favicon

Een favicon is een klein icoontje dat in de browserbalk van je bezoekers wordt getoond. Hier kan je eigenlijk alleen kleine pictogrammen kwijt, het is te klein om enige tekst leesbaar te maken. Je kunt ook, als jouw logo een woord is, de eerste letter hiervan gebruiken als favicon. De standaard grootte van een favicon is 16 x 16 pixels maar mag ook 32 x 32 of 48 x 48 zijn.

Favicon nu.nl
Favicon op Nu.nl

Formaat van het header logo

De header van je website zal het logo bevatten, meestal staat het logo linksboven de website. Hoewel de exacte grootte natuurlijk afhankelijk is van de wensen, zijn de opties voor de logo afmetingen waarschijnlijk ongeveer als volgt:

• Een volledige banner: 468 x 60 pixels
• Horizontale indeling: 250 x 150 pixels; 350 x 75 pixels; of 400 x 100 pixels
• Verticale indeling: 160 x 160 pixels

Dit zijn de maten waarmee je rekening moet houden wanneer je je logo ontwerpt zodat het logo in de header van je website past.

WordPress logo
Logo van WordPress

Logo’s voor andere doeleinden

Wanneer je een logo maakt, is het slim om meteen een logo te maken voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld:

  • Voor online advertenties en banners is een logo vereist.
  • Op sociale media heb je je logo nodig in achtergronden, banners, omslagfoto’s, profielfoto’s, berichten en miniaturen.
  • Voor merken met een online winkel die fysieke materialen verkoopt, kan het zijn dat je je logo op magneten, mokken of t-shirts moet laten drukken. Als je fysiek materiaal verkoopt of verzendt, zet je je logo op verzendmateriaal, zoals dozen, enveloppen en misschien zelfs verpakkingstape.

Tools zoals de Logo creator App hebben kant-en-klare sjablonen met de ideale formaten voor afbeeldingen op verschillende locaties, zoals je Facebook-omslagfoto of een Stories-post op Instagram. Je kan je logo in de sjabloon plaatsen en vervolgens het uiteindelijke ontwerp downloaden om het te gebruiken waar je het nodig hebt.

Tot Slot

Als het gaat om je logo en waar je ze op je website plaatst, onthoud dan dat dit creatief en designgericht is – er zijn geen vaste regels die je moet volgen. En aangezien het geen perfecte wetenschap is, kan je je artistieke oog en gezond verstand gebruiken om te beslissen wat je waar wilt gebruiken. Je logo communiceert veel over je bedrijf en het is een van je merkelementen die de perceptie van het publiek kunnen beïnvloeden. Het moet er helder en van hoge kwaliteit uitzien, ongeacht waar het wordt gebruikt.

💡 Wat is het beste logo bestandstype?

Om ervoor te zorgen dat je logo schaalbaar is zonder kwaliteitsverlies, moet het in vectorformaat zijn, bij voorkeur een PNG-bestand

❓ Hoe groot mag een logo zijn?

Wanneer je een logo maakt, is het slim om het PNG-bestand niet groter te maken dan 200 KB om de laadtijd van de website snel te houden.

💡 Wat is het standaard formaat van een favicon?

De standaard grootte van een favicon is 16 x 16 pixels maar mag ook 32 x 32 of 48 x 48 zijn.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer