WPLounge
Home » Overig » Hoe kies je het juiste internetabonnement?

Hoe kies je het juiste internetabonnement?

We hebben het vaak over snelheid-optimalisatie van WordPress sites. Vandaag even een uitstapje; we gaan het kort hebben over het kiezen van het juiste internetabonnement voor thuis. Iets wat in de praktijk niet altijd even eenvoudig blijkt te zijn. Een te hoog internetabonnement lijkt je te verzekeren van voldoende snelheid maar dat hoeft in de praktijk niet altijd zo te werken. Daarnaast is meer betalen dan nodig is, ook zonde. We geven je vandaag drie tips hoe je kunt beoordelen welk internetabonnement bij jou past. 

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Ping je snelheid

Snelheid is belangrijk. Latency is de snelheid die het kost om vanaf jouw locatie een server te bereiken en hoe snel data dus tussen jouw systeem en de server wordt uitgewisseld is belangrijk. Latency is eigenlijk de vertraging tussen het moment waarop je een actie uitvoert en het moment van resultaat. Hoe minder vertraging hoe beter, een lagere latency is dus beter dan een hoge. 

Ping is een hulpprogramma die deze latency meet. Daarom spreken we meestal van ping. Ping wordt gemeten in milliseconden (ms) waarbij dus geldt: hoe lager, hoe beter. Hoe hoog de ping is, is ook afhankelijk van het soort internet. De verschillende aansluitingen hebben een verschillende ping-snelheid. In je browser kun je naar speedtest.net gaan om een snelheidstest uit te voeren. Hiervoor zijn er ook nog diverse andere websites.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Speedtest

Bij een coax verbinding is een ping-snelheid van 15 redelijk snel terwijl bij Glasvezel internet een ping snelheid van 1-2 ms behaald kan worden. Ook is de snelheid afhankelijk of je verbinding maakt met bijvoorbeeld in server in Nederland of in het buitenland. Een bekabeld verbinding is ook sneller dan een draadloze verbinding. Wat je huidige ping is, kun je testen. Dat is verstandig omdat je huidige ping een goed uitgangspunt kan zijn bij het kiezen van je nieuwe internetabonnement.

Up- en downloadsnelheid

Naast de ping is ook de up- en downloadsnelheid belangrijk. Deze worden uitgedrukt in Mbit/s, het aantal megabits per seconde. De downloadsnelheid geeft aan hoe snel je bestanden vanaf het internet binnen kunt halen en de snelheid waarmee een internetpagina opent of je een filmpje bekijkt op YouTube. Bij uploaden gaat het om het versturen van bestanden. Omdat in de meeste gevallen meer gedownload wordt dan geüpload, is de uploadsnelheid die providers je bieden meestal lager dan de downloadsnelheid. Behalve bij internet via glasvezel, daar zijn zowel de up- als de downloadsnelheid gelijk. 

Aantal apparaten en de router

Hoe meer apparaten zijn in huis verbonden zijn met het internet, hoe meer je verbruikt. Daarbij tellen niet alleen alle pc’s en laptops tellen mee, maar ook smartphones en tablets. Daarnaast kunnen er ook nog andere (huishoudelijke) apparaten verbonden zijn met het internet. Zoals een slimme verlichting, speakers, de printer, beveiligingscamera of je slimme weegschaal. Al deze apparaten bij elkaar kunnen er voor zorgen dat je internetsnelheid flink achteruit gaat.

Router
Wat voor router heb jij en hoe druk is het qua apparatuur in je huis?

Ook oude routers zijn niet berekend op al deze nieuwe apparaten. Een router kent aan elk apparaat een eigen IP-adres toe en op een bepaalt moment is het aantal beschikbare IP-adressen op. Hierdoor kan een wifi-verbinding van de laptop bijvoorbeeld het niet meer doen of heel langzaam worden. Wifi even aan of uit te zetten helpt dan. Een teken dus om de oorzaak op te lossen door een nieuwe router aan te schaffen. 

Herken je een aantal problemen dan kan overstappen op glasvezel helpen. Bij glasvezel wordt gebruik gemaakt van licht om data over te brengen, hierdoor is Glasvezel internet sneller en stabiel. Op dit moment is Glasvezel met een snelheid tot aan 1 Gbit/s de snelste internetverbinding voor in huis. Daarbij zijn, zoals genoemd, bij glasvezel de upload- als download snelheid ook gelijk. Wil je glasvezel, dan is het wel verstandig om vooraf te checken of glasvezel op jouw adres wel wordt aangeboden. Dit checken kan heel eenvoudig met de postcodecheck die bijna alle providers of vergelijkdiensten op de site hebben staan. 

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer