WPLounge
Afbeeldingen in bulk optimaliseren voor SEO in WordPress
Home » WordPress SEO » Afbeeldingen in bulk optimaliseren voor SEO in WordPress

Afbeeldingen in bulk optimaliseren voor SEO in WordPress

Meer dan 25% van het organische verkeer van Google is afkomstig is van Google Afbeeldingen. Het optimaliseren van afbeeldingen voor SEO kan daarom doorslaggevend zijn voor je strategie voor het verwerven van verkeer. Er zijn maar weinig websites die zich richten op optimalisatie van beeld-SEO omdat het vervelend en zeer tijdrovend is. We kijken naar hoe je dit efficient kunt aanpakken en geven je een aantal tips.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Afbeeldingen in bulk optimaliseren voor SEO in WordPress

In dit artikel zal ik je een WordPress plugin laten zien (de zogeheten Image SEO Optimizer, die AI gebruikt) om automatisch je ontbrekende alt-teksten in te vullen met SEO-vriendelijke inhoud. Ik zal ook mijn favoriete plugin met je delen voor het comprimeren van afbeeldingen (imagify). Op deze manier kun je al je afbeeldingen optimaliseren voor SEO in slechts een paar klikken: laten we beginnen!

Waarom is SEO optimalisatie van afbeeldingen zo cruciaal?

De zogeheten Image SEO Optimization is belangrijk omdat:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
  • Meer dan 20% van het organische verkeer van Google is afkomstig van Google Afbeeldingen
  • Leads die afkomstig zijn van Google Afbeeldingen hebben in sommige branches veel potentie
  • Alt-teksten verbeteren je SEO-score op de desbetreffende pagina
  • Met alt-teksten wordt je website toegankelijk voor gebruikers met een visuele beperking

Maar hoe kunnen we dit zo efficient mogelijk doen?

Zoals ik al eerder zei, is beeldoptimalisatie best wel tijdrovend. We kijken hoe het met een paar plugins mogelijk is om al je afbeeldingen met een paar klikken in bulk te optimaliseren.

Alt teksten en bestandsnamen

De best practices voor Google Afbeeldingen zijn best helder: het is belangrijk om je alt teksten in te vullen, maar ook om de bestandsnamen een betekenisvolle naam te geven. Bestandsnamen van afbeeldingen moeten kort zijn en bestaan uit (hooguit) 3 zoektermen, gescheiden door een streepje. Ik zal deze afbeelding gebruiken om je door deze uitleg te leiden.

De alt-teksten moeten op hun beurt ook kort zijn, maar wel zo beschrijvend mogelijk. De truc is om met zo min mogelijk woorden te proberen de afbeelding te beschrijven aan iemand het plaatje visueel niet voor zich heeft.
<img src = “image-name.jpg” alt = “afbeeldingsbeschrijving met zo min mogelijk woorden”>

IJsvogel

Voorbeeld van een goede bestandsnaam: vogelsoort-ijsvogel.jpg
Voorbeeld van een slechte bestandsnaam: dcm15283.jpg

Voorbeeld van een goede alternatieve tekst: ijsvogel die een garnaal eet
Voorbeeld van slechte alternatieve tekst: vogel

Zodra je honderden bestanden hebt om te hernoemen en / of alternatieve teksten mist, kun je hiervoor het beste een SEO-beeldoptimalisatieprogramma gebruiken.

Over de Image SEO Optimizer

Image SEO Optimizer
Bulk optimalisatie van afbeeldingen voor SEO

Met Image SEO Optimizer kun je je afbeeldingen in bulk optimaliseren om de ontbrekende alt-teksten in te vullen en de naam van je afbeeldingsbestanden te wijzigen.

Deze plugin is eenvoudig in te stellen en bespaart je veel tijd! Je kunt zich rechtstreeks vanuit de plugin registreren. Hierdoor wordt de API van Image SEO Optimizer automatisch verbonden. Als je klaar bent, klik je op ‘bulkoptimalisatie’ en selecteer je je gewenste instellingen!

Alt-tekst instellingen in de Image SEO Optimizer plugin
Alt-tekst instellingen in de Image SEO Optimizer plugin

Start vervolgens de bulkoptimalisatie: al je lege alt-teksten worden ingevuld met SEO-vriendelijke content. Dit is goed voor zowel je SEO én de toegankelijkheid!

Beeldcompressie

Pagespeed is een belangrijke rankingfactor voor zoekmachines. Afbeeldingsbestanden veel groter dan gewone tekstbestanden, waardoor ze langzamer worden geladen. De uitdrukking “een foto zegt meer dan duizend woorden” is waar. Afbeeldingen geven je content meer waarde en vergroten de betrokkenheid. Je hebt dus afbeeldingen nodig, maar je moet ze ook comprimeren, zodat je bezoeker niet lang hoeft te wachten!

Dit kan worden gerealiseerd door de afbeelding te bewerken met Photoshop of een andere fotobewerkingssoftware voordat je deze naar WordPress uploadt. Op deze manier kan de grootte van afbeeldingen op je website een stuk beter worden gecontroleerd.

Ook dit proces kan behoorlijk tijdrovend zijn…

Gelukkig bestaan er verschillende plugins voor beeldcompressie voor WordPress die daarbij kunnen helpen. Deze plugins optimaliseren je geüploade afbeeldingen door ze automatisch te comprimeren. Ik zal je mijn favoriet laten zien: Imagify.

De Imagify plugin in het WordPress dashboard
De Imagify plugin in het WordPress dashboard

Imagify is een WordPress plugin van de ontwikkelaars en oprichters van WP Rocket. Er zijn veel andere goede compressie-plugins beschikbaar in de plugin bibliotheek van WordPress, maar Imagify is een van de meest uitgebreide.

Een aantal kernfuncties van Imagify:

  • Afbeelding compressie
  • Afbeeldingen vergroten of verkleinen
  • WebP-conversie
  • De optimalisatie werkt ook voor afbeeldingen in je thema’s en plugins.

Net als bij Image SEO Optimizer kun je je afbeeldingen optimaliseren wanneer je ze uploadt, of de bestaande content van je mediabibliotheek in bulk optimaliseren.

Als je gebruikmaakt van de combinatie van deze twee plugins wordt 99% van de (SEO) optimalisatie van je afbeeldingen voor jou uit handen genomen!

Beoordeel dit artikel

Reageer