WPLounge
Home » WordPress Plugins » WooCommerce postcode checken / valideren

WooCommerce postcode checken / valideren

WooCommerce postcode valideren

De standaard versie van WooCommerce controleert niet of het adres en de postcode die een klant invult ook daadwerkelijk klopt. Hierdoor kan het gebeuren dat je bestellingen ontvangt zonder dat je zeker weet naar welk adres je de bestelling moet sturen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Adres lookup
WooCommerce adres checken

Dit kan een tijdrovend proces zijn, want je moet dan je klanten contacteren om te vragen naar welk adres de bestelling moet worden gestuurd. Grote webshops lossen dit meestal op met een postcode-checker. Dit houdt in dat tijdens het bestelproces gecontroleerd wordt of de ingevulde adresgegevens correct zijn. De plugin Postcode/Address Validation doet (in combinatie met de dienst postcode.nl) hetzelfde. Wanneer je gebruikmaakt van deze Postcode/Address Validation-plugin, zullen je klanten éérst hun postcode en huisnummer moeten invullen. De plugin haalt de straatnaam dan automatisch op uit de API van postcode.nl.

Dit is ideaal, want je weet dan zeker dat je altijd de juiste adresgegevens ontvangt wanneer er een bestelling wordt geplaatst. De plugin controleert ook of het adres überhaupt bestaat. Hierdoor zullen er nooit meer bestellingen geplaatst worden met een foutief adres.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

WooCommerce postcode checken / valideren

Om gebruik te maken van de API van postcode.nl, moet je een account aanmaken en een abonnement afsluiten. Deze zijn er vanaf €32,50 per jaar (alleen Nederland) of €65 per jaar (Nederland en België). De Postcode/Address Validation-plugin kost $49 per jaar voor één website (webshop).

WooCommerce Postcode/Address Validation
De “Postcode/Address Validation”-plugin aan het werk.

API key invullen

Het instellen van de plugin is ontzettend eenvoudig. Zodra je de plugin geïnstalleerd hebt, ga je naar WooCommerce > Instellingen > Address Validation > Postcode.nl. Hier hoef je vervolgens alleen de API-key van je Postcode.nl-account in te vullen. De postcode-checker in je WooCommerce-webshop zal dan direct gaan werken.

Alternatieven voor postcode.nl

Er zijn ook gratis alternatieven voor de dienst Postcode.nl. Zo is er de BAG viewer van het Kadaster. Daarnaast heb je de postcodeapi.nu, die gratis gebruikt kan worden tot 100 checks per dag. Deze twee diensten werken niet met de hierboven genoemde plugin, maar wel met de WooCommerce Postcode Checker-plugin.

PostcodeAPI.nu
PostcodeAPI.nu

Conclusie

Vind je het prima om iets meer uit te geven om een officiële WooCommerce-extensie te kunnen gebruiken? En heb je een redelijk drukbezochte webshop? Dan raad ik je aan om de Postcode/Address Validation plugin te kopen en daarnaast een abonnement af te sluiten bij postcode.nl.

Geef je liever wat minder uit en wil je geen abonnement afsluiten? Probeer het dan eens met de WooCommerce Postcode Checker-plugin. Voor deze plugin moet je gewoon betalen, maar hij is wel compatibel met gratis diensten zoals het Kadaster en postcodeapi.nu.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

3 reacties

 • de onderste ‘eenmalige’ plugin is niet eenmalig aanschaffen…maar ook een jaarlijks abonnement..! graag de plugins wat beter controleren Wouter..

 • Hoi,

  Is er al een postcode check/aanvulling voor Belgie? Ik weet dat belgen geen postcode toevoeging hebben maar een check op postcode/stad of iets dergelijks lijkt me wel zinvol.

  hoor het graag!

 • Goedemiddag,

  Vraagje, werkt deze postcode checker ook in combinatie met de PostNL Woocommerce plugin?

  Alvast bedankt

  Groetjes, Puck