WPLounge
Website gezondheid Wordpress website
Home » WordPress Algemeen » WordPress 5.2 is uitgerold

WordPress 5.2 is uitgerold

Sinds vandaag is er een nieuwe versie van WordPress, versie 5.2. Deze versie heeft de naam “Jaco” gekregen naar de jazzmuzikant Jaco Pastorius. In deze release zijn onder andere 299 bugs opgelost en 59 verbeteringen aangebracht. Een belangrijke nieuwe functionaliteit die erbij is gekomen is de Website Gezondheid.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Website Gezondheid status

Onder gereedschap in je dashboard vind je een nieuwe regel genaamd Website Gezondheid. Hier vind je een score van de gezondheid van je website volgens de nieuwe WordPress tool. Nu is website gezondheid wel een erg brede term, ik zou eerder spreken van WordPress gezondheid. Maar goed, deze functionaliteit helpt onder andere bij het opsporen van fouten in algemene configuratieproblemen. De gezondheidscontrole van de site toont essentiële informatie over je WordPress-configuratie en items die aandacht vereisen.

Website gezondheid WordPress website
Status score en overzicht van je Website gezondheid

Zoals je ziet krijgt onze website een score van 75%. Er zijn 2 type aanbevelingen: kritische verbeteringen en aanbevolen verbeteringen. WPLounge.nl heeft momenteel geen kritische verbeteringen. Je moet bij deze melding onder andere denken aan niet bijgewerkte thema’s en plugins. Wel hebben bij 4 aanbevolen verbeteringen. Het oplossen van deze issues zou moeten zorgen voor een health score van 100%. We hebben dit nu nog niet gedaan, maar wij zullen hier zeker naar gaan kijken. Ten slotte zie je ook nog een uitklaplijst met passed tests, deze lijst toont alle onderdelen die goed staan op de website.

Website Gezondheid informatie

Website gezondheid WordPress website info

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De nieuwe tool toont tevens een tabblad Info waar elk detail wordt getoond over de configuratie van je WordPress-website. Als je een lijst met alle informatie op deze pagina wilt exporteren, kan je de onderstaande knop gebruiken om deze naar het klembord te kopiëren. Je kunt het vervolgens in een tekstbestand plakken en opslaan op je harde schijf, of het in een e-mailuitwisseling plakken.

PHP Foutbeveiliging – recovery modus wit scherm

Met deze op de beheerder gerichte update kun je fatale fouten veilig herstellen. Het biedt een betere afhandeling van het zogenaamde “white screen of death” en een manier om de herstelmodus te activeren, die foutveroorzakende plugins of thema’s onderbreekt. Met deze beveiliging zal WordPress herkennen wanneer een fatale fout optreedt en het veroorzakende thema of de plugin deactiveren, zodat je je nog steeds kunt aanmelden bij de backend van je website en (hopelijk) het probleem kunt oplossen. Voor minder technisch onderlegde gebruikers is dit een geweldige nieuwe functie! Als je site problemen ondervindt bij het upgraden van PHP-versies, ziet het eruit als de afbeelding hieronder. Je krijgt een melding dat je een e-mail ontvangt.

E-mail instructie wit scherm

In deze e-mail staat vervolgens waar het probleem zich voordoet én krijg je de mogelijkheid om alsnog in te kunnen loggen in de wp-admin op het probleem te verhelpen. Dit kan uit veiligheidsredenen echter maar gedurende 24 uur.

E-mail WordPress fatale fout 5.2.

Onderaan de e-mail vind je nog wat meer informatie over waar het probleem zich voordoet.

Wat zit er nog meer in versie 5.2.

Nieuwe Dashboard-pictogrammen
13 nieuwe pictogrammen waaronder Instagram, een reeks pictogrammen voor BuddyPress en gedraaide Earth-pictogrammen voor wereldwijde integratie.

Compatibiliteitscontroles voor plugins
WordPress zal nu automatisch bepalen of de versie van je website PHP compatibel is met geïnstalleerde plugins. Als de plugin een hogere versie van PHP vereist dan je site momenteel gebruikt, dan kan je deze plugins niet activeren.

Snellere laadtijd
Er zijn prestatie verbeteringen ontwikkeld in termen van laadtijd van de Gutenberg Editor

PHP codering standaard updates
WordPress beveelt nu officieel aan om PHP 5.6 of hoger uit te voeren met je hostingprovider. Met WordPress 5.2 betekent dit dat ontwikkelaars kunnen profiteren van nieuwe coderingsstandaarden, zoals naamruimten, anonieme functies, korte arraysyntaxis, en toewijzingen met conditionals.

Dit en nog veel meer. Voor de gehele (technische) lijst ga je naar de WordPress Trac pagina van deze versie.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer