WPLounge
WordPress 5.3 - onze review
Home » WordPress Algemeen » WordPress 5.3 is uitgebracht: dit zijn de grote veranderingen

WordPress 5.3 is uitgebracht: dit zijn de grote veranderingen

Eén week geleden kwam het al aan bod in onze 5.3 preview: een grootse WordPress update. Hij is er: WordPress 5.3 is beschikbaar! De release introduceert het nieuwe 2020/Twenty Twenty template, gratis beschikbaar voor iedereen. Dit thema biedt een betere integratie met de Gutenberg blokeditor en geeft WordPress beginners de mogelijkheid om eenvoudiger websites te stylen. De Gutenberg blokeditor is eindelijk aangepakt en toont meer intuïtieve interacties en betere toegankelijkheid. Nieuwe functies in de blokeditor geven je meer opties om je site te ontwerpen, met o.a. stijlvariaties en meer. Hier is onze beknopte review.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
WordPress 5.3 is uitgebracht - WPLounge review
WordPress 5.3 is uitgebracht – een beknopte review van WPLounge

WordPress versie 5.3 is meteen ook de laatste grote WordPress update van dit jaar. We kunnen spreken van veel nieuwe functies en verbeteringen, waaronder het gloednieuwe Twenty Twenty thema. In dit artikel laten we je zien wat er allemaal nieuw is en welke functies je kunt uitproberen na het updaten van je site.

De update uitvoeren

Tenzij je gebruik maakt van een beheerde WordPress-hostingservice, zul je de update handmatig moeten doorvoeren:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
WordPress 5.3 is uit
WordPress 5.3 is uit. Ga naar je WP dashboard en klik op Nu bijwerken, om versie 5.3 in de praktijk te zien.

Belangrijk: vergeet niet om een volledige WordPress backup te maken voordat je met de update begint. Wij zelf maken gebruik van een automatische wekelijkse update, die door de BackWPup plugin wordt uitgevoerd.

Bekijk ook onze uitgebreide handleiding WordPress back up maken

Nieuw: de 2020 – Twenty Twenty template

Traditiegetrouw brengt WordPress jaarlijks een nieuw standaardthema uit dat vaak naar het jaar wordt genoemd. WordPress 5.3 wordt nu geleverd met Twenty Twenty als het nieuwe standaard WordPress-thema voor 2020. Twenty Twenty is ontworpen om volledig gebruik te kunnen maken van de Gutenberg blokeditor. Hierdoor kun je simpeler mooie originele indelingen maken voor je pagina’s en blogartikelen.

Twenty Twenty template live voorbeeld bekijken
Twenty Twenty template live voorbeeld bekijken (Weergave > Thema’s)

Twenty Twenty gebruikt het lettertype genaamd Inter, dat zich heel goed dient voor buttons. Het ziet er ook beter uit op smartphone schermen en biedt een betere leeservaring op verschillende apparaten. Hier hebben wij met cross-device tests getuige van mogen zijn.

Een sample van het Inter lettertype

Gebruikservaring met focus op overzichtelijkheid en leesbaarheid is waar Twenty Twenty zich mee wil onderscheiden. Het Inter lettertype is ontworpen door Rasmus Andersson en is beschikbaar als een variable font versie, voor het eerst in een standaard template, wat maakt dat de laadtijd kort blijft voor alle stijlen van het lettertype. Beschikbaar in slechts twee font bestanden. Hieronder een visuele sample:

Inter font
Het nieuwe Inter font, een sample van de maker. Prima lettertype voor een betere leeservaring op zowel desktop als mobiel of tablet.

Twenty Twenty is een template met één enkel kolom, wat betekent dat er geen sidebar is voor je blogberichten of pagina’s. Onderaan vind je een widgetgebied. Voor je berichten en pagina’s kun je deze template in de volledige schermbreedte inzetten. Dit full-screen sjabloon werkt niet alleen goed met de blokeditor, maar ook met plugins voor het maken van pagina’s.

Overall zijn wij tevreden met onze ervaring met Twenty Twenty. Het oogt goed en schikt zich voor zowel zakelijke websites als persoonlijke informatieve blogsites. Je kunt je diensten of producten tonen met een combinatie van kolommen, groepen en mediablokken. Stel je content in op breed of volledige uitlijning voor een dynamische gebruikservaring.

Mooie ontwerpen maken in minder tijd

WordPress wil je met versie 5.3 voorzien van meer flexibiliteit op designvlak. Er zijn extra tools toegevoegd, zodat je zelfstandig nog mooiere website ontwerpen kunt maken. Het nieuwe zogenaamde groep blok maakt het mogelijk om je pagina op te splitsen in verschillende kleurrijke secties. De belangrijkste vernieuwingen op het gebied van design op een rijtje:

 • je pagina’s in kleurrijke secties opsplitsen met het groep blok
 • vaste kolombreedtes worden ondersteund in het kolom blok
 • geavanceerde geprepareerde lay-outs waar je je content kunt invoeren
 • het titel blok biedt nu de optie om de tekstkleur te wijzigen
 • nieuwe stijlopties, toepasbaar voor elk individueel blok

De verbeterde Gutenberg blokeditor

De wijzigingen in WordPress 5.3 brengen meer dan 150 nieuwe functies met zich mee. Zo worden grotere afbeeldingen nu ondersteund, voor het uploaden van niet-geoptimaliseerde foto’s met een hoge resolutie die zijn gemaakt met hoogwaardige camera’s zonder compressie. De combinatie met een grotere standaard afbeeldingsformaat zien foto’s er nu over het algemeen beter uit.

Gutenberg is er op gebied van toegankelijkheid ook op vooruit gegaan. De integratie van stijlen voor de blokeditor zijn nu opgenomen in de interface. Een reeks toegankelijkheidsproblemen zijn nu opgelost, waaronder:

 • kleurcontrast op formuliervelden en buttons
 • consistentie tussen editor- en admin-interfaces
 • nieuwe notificaties
 • standaardisatie naar het standaard WordPress-kleurenschema
 • introductie van animatie, waardoor de interactie met je blokken sneller en natuurlijker aanvoelt

Voor gebruikers die een toetsenbord gebruiken om door het dashboard te navigeren, heeft de blokeditor nu ook een navigatiemodus. Hiermee kun je van blok naar blok gaan zonder door elk deel van de blokbesturing te bladeren.

Ingezoomd om de verschillende blokken

Een iets gedetailleerdere kijk op de wijzigingen in de verschillende soorten blokken.

Het groepsblok

Blokken kunnen met het groepsblok worden samengevoegd. Dit blok helpt je bij het ordenen van de lay-out door deze in verschillende groepen te verdelen. Je kunt de groepsbreedte breed of volledig instellen en een achtergrondkleur kiezen voor de desbetreffende container. In de onderstaande GIF-afbeelding zie je hoe je een groepsblok aanmaakt.

Groep Blok maken
Zo maak je een groepsblok aan in de vernieuwde Gutenberg blokeditor.

Nieuwe blokken kunnen worden toegevoegd aan een lege groep. Je kunt ook meerdere blokken selecteren en deze aan de groep toevoegen. Een mooie handigheid: verschillende blokken in één groep plaatsen en deze vervolgens opslaan als een herbruikbaar blok, handig voor toekomstige publicaties!

Het kolommenblok

Kolommen bieden een andere manier om handige en aantrekkelijke lay-outs te maken. WordPress 5.3 heeft enkele belangrijke wijzigingen in het kolommenblok. Nu kun je een lay-out voor kolommen instellen en de algemene breedte aanpassen. Vervolgens kun je een individuele kolom breder of smaller maken, waarbij de andere kolommen automatisch worden aangepast in breedte.

Kolommen blok maken
Hier maken we een kolommenblok aan met 3 kolommen en gaan vervolgens het rechterkolom veranderen in breedte.

De aanduiding om blokken in een kolom toe te voegen is nu beter zichtbaar, waardoor minder ervaren Gutenberg gebruikers minder snel tegen de muur lopen. Een extra welkome toevoeging is het verticaal kunnen uitlijnen van kolommen. Hierdoor hoef je geen spaties meer toe te voegen voor een juiste uitlijning.

Knoppen toevoegen

Wil je een mooie button toevoegen, zodat je bezoekers een duidelijke call-to-action te zien krijgen? WordPress 5.3 maakt dit proces simpeler door een verbeterd knoppenblok waarmee je zelf o.a. de randradius kunt selecteren.

Knop aanmaken in Gutenberg
Ga naar de blokeditor, kies voor een knoppen-blok, easy. Onze button-tekst luidt hier “Maak een knop aan”; de URL is fictief.

Je kunt ook de achterliggende link in een nieuw venster laten openen.

Preview van wat een blok precies doet

De blokeditor in WordPress 5.3 toont een preview van wat een specifiek blog doet. Deze voorvertoning is echter alleen zichtbaar wanneer je het pictogram, voor het toevoegen van een nieuw blok, bovenaan de editor gebruikt:

Preview van wat een blok doet
Preview van wat een blok doet. Hier zie je bijvoorbeeld dat je met het knop-blok een mooie call-to-action kunt maken.

Kleur wijzigen van titels en subtitels

In het vernieuwde WordPress 5.3 kun je de kleur wijzigen van de (sub)titels. Iets wat in HTML-bewerking of de ouderwetse editor ook kon doen, dus Gutenberg tijdelijk op achterliep. Nu heb je die flexibiliteit dus ook:

Kleur van de headers veranderen
Kleur van de headers veranderen de vernieuwde teksteditor van WordPress 5.3

Nieuws voor ontwikkelaars die WordPress gebruiken

Datum en tijdzone verbeteringen

Developers kunnen nu op een ‘betrouwbare wijze’ werken met data en tijdzones. De datum- en tijdfunctionaliteit heeft een aantal nieuwe API functies toegevoegd gekregen voor de zogeheten unified timezone retrieval en PHP interoperability. Daarnaast zijn er over de grotere linie een reeks bugs verwijderd.

PHP 7.4 compatibiliteit

PHP 7.4 wordt door WordPress versie 5.3 volledig ondersteund. De 5.3 release bevat meerdere veranderingen die verouderde functies verwijderen en de comptabiliteit zekerstellen. Het blijft om veiligheidsredenen altijd een vaste aanbeveling om gebruik te maken van de meest recente PHP versie.

De belangrijkste verbeteringen WordPress 5.3 op een rijtje

 • Een upgrade van ontwerp en de gebruikersinterface
 • Twenty Twenty is de nieuwe standaard WordPress template
 • Nieuwe functies in de WordPress blokeditor:
  – Het groepsblok
  – Het kolommenblok
  – Verbeterd knopblok
  – Preview van een aan te maken blokken
  – Kleurenaanpassingen van headers
  – Galerij-afbeeldingen kunnen ordenen
  – Verbeterd tabellenblok
  – Verbeterde laatste berichten blok
  – Een sneller werkende blokkeneditor
 • Uploadverbetering van afbeeldingen
 • Verbeterde Site Health rapporten
 • Wachtwoordtekst zichtbaar kunnen maken op het inlogscherm
 • WordPress Admin e-mailadres verificatie
  WordPress 5.3 maakt het nu verplicht om het nieuwe e-mailadres te verifiëren om ervoor te zorgen dat je die toekomstige e-mails niet mist.
  Controleer het e-mailadres van de sitebeheerder. Belangrijk: zorg ervoor dat je een WordPress SMTP plugin gebruikt, zodat je WordPress mails ook daadwerkelijk in je mailbox belanden.
Bevestig beheerders e-mailadres bij inloggen in WP
Bevestig beheerders e-mailadres bij inloggen in WP.

Slotwoord: mooi werk van WordPress

Met de release van WordPress 5.3 is de Gutenberg blokeditor sterk verbeterd. Meer intuïtieve interacties en verbeterde toegankelijkheid zijn de hoofdpijlers. Nieuwe functies in de editor geven je meer gemak bij het ontwerpen van je website; de extra lay-outopties en stijlvariaties geven ontwerpers volledige controle over het uiterlijk van de site. WordPress heeft met versie 5.3 ook het gratis jaarlijkse standaardtemplate geïntroduceerd: Twenty Twenty. Ook hier richt WP zich op ontwerpflexibiliteit en extra integratie met de blokeditor. Het lijkt erop dat het gemak, van het maken van mooie catchy websites, steeds verder toeneemt. Heb jij WordPress 5.3 al geïnstalleerd? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Laat het vooral weten in de comments hieronder.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer