WPLounge
Tekst zoeken en vervangen in WordPress
Home » Tutorials » ‘Zoek en vervang’ tekst in WordPress

‘Zoek en vervang’ tekst in WordPress

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je met één muisklik tekst wil zoeken en vervangen op je WordPress-website. In dit artikel ga ik in op enkele manieren waarop je gemakkelijk woorden of zinnen kunt zoeken en vervangen (ook wel find and replace genoemd), zonder dat je daar handmatig veel berichten of pagina’s voor moet controleren.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

De ‘zoek en vervang’ functie wordt dagelijks in allerlei toepassingen veel gebruikt. Denk aan documenten geschreven met een tekstverwerker zoals Word of Pages, waar de kans aanwezig is dat een bepaalde term die veel wordt herhaald, niet correct blijkt te zijn. In deze tekstverwerkers is het dan ook mogelijk met één klik op de knop een ‘zoek en vervang’ actie uit te voeren, waardoor je niet handmatig alle foutieve tekst hoeft op te zoeken en te vervangen. Het zoeken en vervangen van tekst in WordPress is ingewikkelder, omdat je vaak niet wilt zoeken op één pagina, maar op al je pagina’s. Toch kan je op verschillende manieren tekst zoeken en vervangen, zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt.

Zoek en vervang tekst in je WordPress database

Tekst zoeken en vervangen met een WordPress plugin

Uiteraard: er is een WordPress plugin die je in staat stelt gemakkelijk woorden of zinnen (ook wel strings genoemd) te zoeken op je hele website, om ze vervolgens te vervangen door een string die jij kunt invoeren. De plugin doorzoekt je database op de string die jij invult en vervangt deze dus. Een plugin die je in staat stelt dit te doen, is Search & Replace. Voordat je echter moet nadenken over een plugin, is het belangrijk dat je eerst een volledige WordPress backup maakt, zodat je – als er iets fout gaat – altijd terug kunt.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Search & Replace WordPress plugin

WordPress Search & Replace

De Search & Replace WordPress plugin is gratis te downloaden in de WordPress.org plugin directory. Deze WordPress plugin is meer dan honderd duizend keer gedownload en gebruikers zijn tevreden: Search & Replace krijgt gemiddeld 4.4 van de 5.0 sterren. Functies van deze plugin zijn onder andere het zoeken en vervangen van tekst in je WordPress database, het wijzigen van de URL van je WordPress installatie (maak eerst een backup!),  het maken van een database backup en het herstellen van een database backup. Search & Replace werkt ook op WordPress Multisite installaties, zodat je met één klik tekst kunt vervangen op talloze pagina’s.

Tekst zoeken en vervangen met SQL – Phpmyadmin

Deze oplossing is enkel geschikt voor de technici die verstand hebben van databases, SQL en Phpmyadmin. Maak sowieso een backup van je database (kan ook in Phpmyadmin) voordat je verder gaat. Als je in Phpmyadmin naar de database van je website gaat, kun je SQL toepassen. Klik hiervoor op het tabblad ‘ SQL’ en voer daar de volgende tekst in:

Voordat je dit script runt, moet je op een aantal zaken letten. Ten eerste: er wordt nu alleen gezocht in de wp_posts tabel, waardoor tekst in andere tabellen niet wordt aangepast.

Beoordeel dit artikel

Jelle van der Schoot

Jelle van der Schoot is eigenaar van internetbedrijf Bootwebs en heeft WPLounge mede-opgericht. Samen met Wouter Postma schreef hij het boek WordPress - Een inspirerende handleiding.

Reageer

Advertenties

Vimexx-banner
wpml_banner

Scroll Up Skip to content