WPLounge
Tekst zoeken en vervangen in WordPress
Home » Tutorials » ‘Zoek en vervang’ tekst in WordPress

‘Zoek en vervang’ tekst in WordPress

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je met één muisklik tekst wil zoeken en vervangen op je WordPress-website. In dit artikel ga ik in op enkele manieren waarop je gemakkelijk woorden of zinnen kunt zoeken en vervangen (ook wel find and replace genoemd), zonder dat je daar handmatig veel berichten of pagina’s voor moet controleren.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

De ‘zoek en vervang’ functie wordt dagelijks in allerlei toepassingen veel gebruikt. Denk aan documenten geschreven met een tekstverwerker zoals Word of Pages, waar de kans aanwezig is dat een bepaalde term die veel wordt herhaald, niet correct blijkt te zijn. In deze tekstverwerkers is het dan ook mogelijk met één klik op de knop een ‘zoek en vervang’ actie uit te voeren, waardoor je niet handmatig alle foutieve tekst hoeft op te zoeken en te vervangen. Het zoeken en vervangen van tekst in WordPress is ingewikkelder, omdat je vaak niet wilt zoeken op één pagina, maar op al je pagina’s. Toch kan je op verschillende manieren tekst zoeken en vervangen, zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt.

Zoek en vervang tekst in je WordPress database

Tekst zoeken en vervangen met een WordPress plugin

Uiteraard: er is een WordPress plugin die je in staat stelt gemakkelijk woorden of zinnen (ook wel strings genoemd) te zoeken op je hele website, om ze vervolgens te vervangen door een string die jij kunt invoeren. De plugin doorzoekt je database op de string die jij invult en vervangt deze dus. Een plugin die je in staat stelt dit te doen, is Better Search & Replace. Voordat je echter de plugin gaat gebruiken, is het belangrijk dat je eerst een volledige WordPress backup maakt, zodat je – als er iets fout gaat – altijd terug kunt. Het ingeven van een foutieve zoek of vervang opdracht kan namelijk de database beschadigen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Better Search & Replace WordPress plugin

Better Search and Replace

De Better Search & Replace WordPress plugin is gratis te downloaden in de WordPress.org plugin directory. Deze WordPress plugin is meer dan één miljoen keer gedownload en gebruikers zijn tevreden: Search & Replace krijgt gemiddeld 4.5 van de 5.0 sterren. Functies van deze plugin zijn onder andere het zoeken en vervangen van tekst in je WordPress database. Bij de Pro versie zijn er extra mogelijkheden zoals het maken van een database backup en het importeren van SQL-bestanden. Better Search & Replace werkt ook op WordPress Multisite installaties, zodat je met één klik tekst kunt vervangen op talloze pagina’s.

Hoe werkt Better Search and Replace?

Na het installeren en activeren van de plugin ga je naar Gereedschap > Better Search and Replace. Hier kan je de zoek en vervang opdrachten uitvoeren. Het is mogelijk om alleen een bepaalde database-tabel te selecteren, zodat alleen in deze database-tabel de zoek en vervang opdrachten worden uitgevoerd. Wanneer je alleen aanpassingen wilt doen in berichten en pagina’s dien je de wp_posts tabel te selecteren. Kijk hier voor een overzicht van alle WordPress database core tabellen met een beschrijving van iedere tabel.

Vervangen van tekst

In dit voorbeeld gaan we het woord ‘test‘ in alle berichten en pagina’s vervangen door het woord ‘wplounge‘. Aangezien we alleen berichten en pagina’s willen bewerken, selecteren we de tabel ‘wp_posts‘. Om eerst het aantal vervangingen te kunnen zien en de resultaten te controleren voordat er wijzigingen in de database worden aangebracht, selecteren we de optie ‘uitvoeren als test‘.

Better search and replace
(klik voor groter)

Nu kunnen we de test run uitvoeren door op de button Zoek/vervang uitvoeren te klikken. De plugin gaat opzoek naar het woord test en laat de resultaten zien van de zoekopdracht. Controleer daarna het aantal gevonden resultaten die kunnen worden bijgewerkt:

Test run zoek en vervang

Om de veranderingen daadwerkelijk te maken, de-selecteer je de optie ‘uitvoeren als test’ en klik je op zoek/vervang uitvoeren.

Zoek en vervang uitvoeren

Tekst zoeken en vervangen met SQL – Phpmyadmin

Deze oplossing is enkel geschikt voor de technici die verstand hebben van databases, SQL en phpMyAdmin. Maak sowieso een backup van je database (kan ook in Phpmyadmin) voordat je verder gaat. Als je in Phpmyadmin naar de database van je website gaat, kun je SQL toepassen. Klik hiervoor op het tabblad ‘ SQL’ en voer daar de volgende tekst in:

UPDATE wp_posts SET post_content = REPLACE (
post_content,
'Oude tekst',
'Nieuwe tekst');

Voordat je dit script runt, moet je op een aantal zaken letten. Ten eerste: er wordt nu alleen gezocht in de wp_posts tabel, waardoor tekst in andere tabellen niet wordt aangepast.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer