WPLounge
Home » WordPress Gutenberg » Hoe gebruik je het Galerij Blok?

Hoe gebruik je het Galerij Blok?

Een afbeeldingsblok is handig wanneer je een enkele foto wilt toevoegen aan je bericht. Maar wat nu als je meerdere foto’s tegelijk wilt toevoegen? Daarvoor kan je het Galerij blok in Gutenberg gebruiken. In dit artikel leggen we uit wat het Galerij blok is en hoe het werkt.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Het WordPress Galerij blok maakt het gemakkelijk en snel om meerdere afbeeldingen toe te voegen aan je berichten. Laten we eens kijken naar de mogelijkheden in de WordPress editor!

Hoe kan je een Galerij blok toevoegen?

Om een galerij blok aan je WordPress website toe te voegen navigeer je eerst naar een bestaande pagina of maak je een nieuwe pagina aan. Klik vervolgens op het + symbool en zoek naar ‘galerij’.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Galerij blok toevoegen

Klik vervolgens op ‘galerij’ om het blok te gebruiken. Een iets snellere manier is om direct ” /galerij ” te typen. Nu is een galerij blok meteen beschikbaar. Na het invoegen van het blok, zijn er een paar opties beschikbaar om afbeeldingen toe te voegen. Er zijn nu twee mogelijkheden:

Galerij blok opties

Je kunt op de button ‘Uploaden‘ klikken om een nieuwe afbeeldingen van je computer te selecteren, of voor een afbeelding kiezen die al in de Mediabibliotheek van de website staat. Met beide opties kies je de afbeeldingen die je wilt en verschijnen ze in het blok:

Galerij blok foto's

Er zijn verschillende opties om het blok aan te passen. Laten we eens kijken wat de mogelijkheden zijn.

Wat zijn de Galerij blok mogelijkheden?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een galerij blok aan te passen. Zo kan je de uitlijning wijzigen door op het desbetreffende pictogram te klikken:

Gallerij blok uitlijning wijzigen
Uitlijning wijzigen

Standaard staat de uitlijning van de afbeeldingen op links, maar je kan het blok ook naar rechts of het midden van de pagina verplaatsen. De overige opties zijn ‘Wijde breedte‘ en ‘Volledige breedte‘. Hiermee kan je de galerij uitbreiden tot voorbij de standaard breedte van je thema.

Wanneer je op de drie verticale stippen klikt, verschijnen er verschillende andere opties:

Galerij blok overige opties

In dit menu is het onder ander mogelijk om:

  • Het blok te kopiëren of te dupliceren
  • Een ander blok toevoegen
  • Het blok te verplaatsen
  • Het blok bewerken in HTML
  • Toevoegen als herbruikbaar blok

De galerij rangschikken en bijsnijden

Afbeeldingen in de galerij zijn naar wens te rangschikken. Zo kan je bijvoorbeeld het aantal kolommen aanpassen samen met de grootte van de afbeeldingen

Galerij instellingen
Galerij instellingen
  • 1) Om het aantal kolommen te wijzingen gebruik je de schuifregelaar, of voer de gewenste waarde in bij het tekstveld.
  • 2) Het bijsnijden van afbeeldingen staat standaard ingeschakeld. Wanneer je deze instelling uitzet verschijnen de afbeeldingen in originele staat.
  • 3) Bij het ‘link naar‘ drop-down menu kan je ervoor kiezen om een hyperlink van de galerij te maken naar een pagina of een mediabestand.
  • 4) De grootte van de afbeelding kan hier aangepast worden: thumbnail, gemiddeld of volledige grootte.

Foto’s bewerken binnen de galerij

Door op afzonderlijke foto’s te klikken binnen de galerij, zijn er nog een aantal opties zoals het bewerken van de foto. Klik daarvoor op het potloodpictogram zoals in het voorbeeld hieronder:

Met het x-pictogram verwijder je de complete afbeelding uit de galerij. Wil je de foto in een andere positie? Gebruik daarvoor de pijlknoppen linksboven in de afbeelding.

Tot slot

Het invoegen van meerdere afbeeldingen is erg eenvoudig met het galerij blok. WordPress heeft standaard dit blok toegevoegd in de nieuwe blok editor, waardoor het niet meer nodig is om een plugin van derden te installeren. Dat is wel zo prettig! Ook de verschillende mogelijkheden om de galerij naar smaak in te richten maakt het een handig blok. Zeker wanneer je een bericht wilt plaatsen met meerdere afbeeldingen.

Wil je meer leren over de WordPress editor of WordPress in het algemeen? Volg dan eens een online of klassikale training van WPLounge!

❓ Waar vind ik het galerij blok in WordPress?

Ga naar een bericht of pagina en klik vervolgens op het + pictogram. Typ hier Galerij in het zoekveld.

🛠️ Wat kan je met het galerij blok?

Met het galerij blok voeg je meerdere afbeeldingen toe aan een WordPress artikel. Vervolgens zijn er verschillende mogelijkheden op de galerij aan te passen.

❓ Kan het galerij blok overal geplaatst worden?

Een galerij blok kan overal geplaatst worden op je WordPress website. Bovendien is het mogelijk om widgets te gebruiken voor het toevoegen van een galerij blok.

Beoordeel dit artikel

Mark Hagendijk

Mark biedt technische ondersteuning voor WordPress. Zo nu en dan maakt hij graag tijd vrij om een bijdrage te leveren aan WPLounge.

Reageer

Partners