WPLounge
WordPress beveiligen
Home » WordPress Algemeen » Privé blog maken met WordPress

Privé blog maken met WordPress

Er zijn gevallen waarin je je blog alleen zichtbaar wilt maken voor bepaalde mensen, zoals vrienden en familie. Dit kan het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld een reisverslag bijhoudt, maar niet wilt dat onbekenden kunnen meelezen. Veel mensen gebruiken hiervoor websites als waarbenjij.nu, maar die blogs zijn voor iedereen zichtbaar en bovendien staan er advertenties op.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress-website beschermen met een wachtwoord

WordPress blog beveiligen met wachtwoordEerder schreven we al hoe je je gehele WordPress-website beschermt met een wachtwoord. Als je dit doet (met behulp van de Private WP Suite-plugin), kunnen alléén mensen met het wachtwoord op je website komen.

Dit is een zeer effectieve manier om zoekmachines (en onbekenden) te weren van je WordPress-blog.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Het enige “gevaar” met een dergelijk systeem is dat wanneer mensen je wachtwoord weten te achterhalen, zij stiekem kunnen meelezen.

Een nóg veiligere manier om je WordPress-website te beschermen tegen onbekenden, is het filteren van IP-adressen.

Dit heeft natuurlijk ook nadelen; als je een IP-adres voor iemand op de “veilige lijst” zet, zal die persoon alléén toegang hebben vanaf die locatie. Wanneer iemand dan op zijn werk is, of onderweg op zijn telefoon of tablet wil lezen is dit niet mogelijk.

IP-adressen filteren

Wanneer je ervoor kiest om deze extreme maatregel te nemen (het filteren van IP-adressen), dan doe je dat bijvoorbeeld met de IP Filter plugin. Voeg alle IP-adressen die je wilt toestaan op je website of blog toe aan de lijst. Mensen die geen toegang hebben krijgen dan een error te zien wanneer ze je website proberen te bereiken.

Zoekmachines blokkeren

Wanneer je een wachtwoord gebruikt, is het niet nodig om zoekmachines zoals Google te blokkeren. Die worden namelijk automatisch geblokkeerd wanneer je een wachtwoord op je website hebt.

Zoekmachines blokkeren WordPress
Zoekmachines blokkeren op je WordPress-website

Wanneer je het blokkeren van zoekmachines genoeg vindt, en er vanuit gaat dat niemand de URL van je website kan achterhalen, kun je ervoor kiezen om zoekmachines te blokkeren.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

5 reacties

  • Ik ben nog niet zo bekend met wordpress, maar vind het wel leuk om te bloggen. Nu heb ik een select groepje vrienden/familie wie ik mijn berichten wil laten lezen.
    Is het mogelijk dat mensen (mensen die ik een uitnodiging heb gestuurd) het kunnen lezen zonder zich te registeren??

    • Ik heb dezelfde vraag als Maus op 8-2-2016: als ik personen een email-uitnodiging stuur om mijn blog te lezen, kunnen zij die dan lezen zonder dat ze zelf geregistreerd zijn?? En kan ik meer dan 10 uitnodigingen versturen?

  • Ook ik ben erg benieuwd of ik in WordPress Blog een lijst met vrienden kan klaarzetten en uitnodigen zodra ik mijn blog klaar heb hun een email krijgen om het te lezen, vergelijkbaar met bv Reislogger