WPLounge
Home » WordPress Algemeen » Wat is er nieuw in WordPress 5.5?

Wat is er nieuw in WordPress 5.5?

WordPress 5.5WordPress versie 5.5 is uitgekomen en is de tweede grote update van 2020. Het biedt vele verbeteringen op het gebied van de Gutenberg block editor, plugin en theme updates en je website snelheid.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

In dit artikel zullen we delen wat er nieuw is in WordPress 5.5 en welke interessante functies deze release bevat. Voordat je je WordPress website gaat updaten is het verstandig om eerst een volledige backup van je website te maken.

Block Directory
Zoeken in de block directory

Block Editor verbeteringen

WordPress 5.5 bevat een aantal verbeteringen voor de Gutenberg editor. Een interessante toevoeging is de geïntegreerde block directory. Met de block directory kan je eenvoudig een blok toevoegen wanneer die nog niet beschikbaar is voor je website. Bij het zoeken naar blokken worden er automatisch blokken aangeboden om toe te kunnen voegen wanneer deze nog niet in je blokken bibliotheek aanwezig zijn. Klik op ‘Blok Toevoegen’ en het nieuwe blok wordt vervolgens toegevoegd aan je bibliotheek.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Er zijn ook verschillende visuele veranderen in de block editor. Zo is de “Blok Toevoegen” (+)  knop een stuk duidelijker met een donkere achtergrond. En de randen en markeringen zijn duidelijker aanwezig om het werken met de blok editor makkelijker te maken.

Block Editor

Afbeeldingen bewerken in de Block Editor

Met WordPress 5.5 kunnen gebruikers afbeeldingen bewerken in de block editor. Je kan de hoogte en  breedte aanpassen. Maar je kan ook een afbeelding bijsnijden en roteren zonder de editor te verlaten.

Blokpatronen

Blok patronen
Blokpatronen binnen de Gutenberg editor

De Gutenberg editor had al de optie om de meest gebruikte blokken te kunnen opslaan en hergebruiken. Met WordPress 5.5 is er een nieuwe functie: blokpatronen. Dit zijn veelgebruikte blokken met vooraf geconfigureerde instellingen die je direct kan toevoegen. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar ‘knoppen‘ en vervolgens om ‘Patronen‘ te klikken om snel een knop toe te voegen aan je pagina.

Met blokpatronen kan je snel pagina layouts maken met behoud van je website design. Er zijn nu een beperkt aantal blokpatronen beschikbaar, dat zullen er ongetwijfeld meer worden zodra WordPress Themes en Plugins hun eigen blokpatronen toevoegen.

Theme en Plugin auto-updates

Met WordPress 5.5 kan je plugins en themes automatisch laten updaten. Je kan kiezen welke plugins automatische updates ontvangen. Activeer deze optie door naar de plugin pagina te gaan, en daar per plugin de keuze te maken om de plugin automatisch te laten updaten.

Automatische updates
Klik voor groter

Hetzelfde geldt voor WordPress-themes. Ga naar de pagina Weergave »Thema’s en klik op een theme om het te selecteren. In de pop-up met het thema-overzicht vind je de optie om automatische updates voor dat thema in te schakelen.

Lazy Loading voor afbeeldingen

WordPress 5.5 ondersteunt nu ‘Lazy Loading’ van afbeeldingen op je website. Dit betekent dat het alleen de afbeeldingen laadt die zichtbaar zijn voor de gebruiker op het scherm en het laden van andere afbeeldingen vertraagt. WordPress maakt het nu tot een standaardfunctie voor alle sites door het kenmerk ‘loading’ toe te voegen aan de img-tag. Dit kenmerk wordt ondersteund door alle moderne webbrowsers (behalve Safari). Dit verbetert de snelheid en prestaties van je website aanzienlijk. Onze test website was ongeveer 15% sneller na de WordPress 5.5 update volgens Google Pagespeed.

Standaard XML-sitemaps in WordPress

WordPress 5.5 publiceert automatisch XML-sitemaps voor je website. Een XML-sitemap is een bestand waarin al je website content in XML-indeling wordt weergegeven. Dit helpt zoekmachines zoals Google om content gemakkelijk te ontdekken en te indexeren. Als je al een SEO-plugin of Sitemaps-plugin gebruikt, is het niet nodig om iets te doen. Deze plugins schakelen automatisch de standaard WordPress XML-sitemaps uit.

Conclusie

WordPress 5.5 biedt een aantal aanzienlijke verbeteringen. We zijn zeker enthousiast over de block editor updates en de ‘lazy loading’ van afbeeldingen waardoor je website merkbaar sneller wordt. Ben je WordPress developer? Dan kan je voor meer informatie de WordPress 5.5 Field Guide raadplegen.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer