WPLounge
Gutenberg
Home » WordPress Algemeen » Gutenberg 8.4 update nu beschikbaar

Gutenberg 8.4 update nu beschikbaar

Gutenberg 8.4 is uitgebracht en bevat een aantal aanzienlijke verbeteringen. Zo kan je foto’s bewerken, meerdere blokken tegelijk aanpassen en is er een Block Directory toegevoegd. Deze release bevat ook veel bug fixes, en kleine verbeteringen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Gutenberg editor

De Gutenberg editor is een vervanging van de klassieke editor in WordPress. Bij de eerste versies van deze editor moest je nog een Gutenberg plugin installeren om gebruik te maken van de blok-editor. Tegenwoordig is de editor een standaard onderdeel geworden van WordPress.

Gutenberg Handleiding

Gutenberg versie 8.4

Gutenberg is een codenaam van WordPress en staat voor een andere manier van werken en bouwen van WordPress websites. De blokeditor is sinds eind 2018 beschikbaar en wordt constant verbeterd. Regelmatig worden er nieuwe opties toegevoegd, zo ook nu met deze nieuwe versie Gutenberg 8.4.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Gutenberg 8.4 installeren

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe functies van Gutenburg 8 is het nodig om handmatig de plugin te installeren. Download de Gutenberg 8.4 plugin via de WordPress.org plugin directory. Om vervolgens de plugin te installeren via je wp-admin omgeving: ga naar Plugins en klik op ‘Plugin uploaden’. Kies hier de Gutenberg.8.4.0.zip file om de installatie te starten.

Experimentele instellingen

Deze versie is nog geen standaard onderdeel van een WordPress installatie. De blokeditor bevat ook een aantal experimentele functies die je kan testen. Het zijn wel functies die waarschijnlijk nog zullen veranderen, dus gebruik ze niet in productie websites! Zeker de optie ‘Full Site Editing’ kan je alleen in een ontwikkelomgeving gebruiken. Dit omdat het je hele thema vervangt en veroorzaakt mogelijk onomkeerbare wijzigingen op je website.

Experimentele Gutenberg instellingen
Experimentele Gutenberg 8.4 instellingen

Foto’s bewerken

Voorheen had je een fotobewerkingsprogramma nodig om foto’s te draaien en bij te snijden. Met de laatste versie van de blok-editor is dat niet meer nodig! Gutenberg release 8.4 heeft een aantal opties om je foto’s binnen de blokeditor te bewerken. Zoals het snel bijsnijden van een foto kan nu zonder de blokeditor te verlaten. Druk gewoon op de knop Bijsnijden in de werkbalk en je kunt de beeldverhouding, zoomniveau en positie aanpassen.

Foto's Bewerken
Foto’s bewerken met Gutenberg 8.4

Ook een erg handige optie is dat je afbeeldingen kan draaien. Door op ‘bijsnijden’ te klikken kom je in de fotobewerking modus en kan je daar een afbeelding roteren.

Foto's draaien
Foto’s draaien in Gutenberg

Meerdere blokken tegelijk bewerken

Als je meerdere blokken van hetzelfde type selecteert, kan je hun kenmerken allemaal tegelijk wijzigen. Je wilt bijvoorbeeld de lettergrootte van al je tekstblokken aanpassen. Dit doe je door alle tekstblokken te selecteren en vervolgens bij de typografie opties de gewenste grootte in te stellen. Naast de tekstgrootte kan je hier meerdere dingen aanpassen, zoals de regelhoogte, de achtergrondkleur en de tekstkleur.

Blokken tegelijk bewerken
Meerdere blokken tegelijk bewerken (klik voor groter)

Block Directory

Een interessante toevoeging aan Gutenberg 8.4 is het ontdekken, installeren en invoegen van editor blokken van derden via de block directory. Zoek naar het gewenste blok en je kan direct een nieuw blok downloaden en installeren. In Gutenberg 6.4 was dit een experimentele optie die nu een vast onderdeel geworden is van Gutenberg.

Nog meer over Gutenberg versie 8.4

Voor een volledige lijst met alle updates en aanpassingen van deze Gutenberg release kan je het beste de release notes raadplegen. Alles over de langetermijnplanning van Gutenberg en de WordPress Roadmap is hier te vinden.

Gutenberg steeds gebruiksvriendelijker

Het is voor sommigen nog steeds wennen om met Gutenberg te werken. Toch raden we je aan om je eens te verdiepen in de nieuwe blok editor. Op den duur zullen we er allemaal mee te maken krijgen en ondertussen wordt de Gutenberg met iedere update weer een stukje beter. Heb je specifieke vragen over het werken met de editor? Laat het ons weten!

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer